"Δεν θέλω να πάω στη Γενεύη για να βγάζω φωτογραφίες με τον Ακιντζί" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 28 Μαΐου 2017

"Δεν θέλω να πάω στη Γενεύη για να βγάζω φωτογραφίες με τον Ακιντζί"

  • Ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε σήμερα ότι αυτό που ο ίδιος επιδίωξε είναι ο ουσιαστικός διάλογος και πάνω σε θέματα που δεν έχουν αγγίξει ουσιαστικά οι συνομιλίες, σημειώνοντας ότι αυτός που έθετε προϋποθέσεις ήταν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος αξίωνε να ανασταλούν τα ενεργειακά προγράμματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και εν συνεχεία να μεταβούν στη Γενεύη για να συνεχίσουμε το πάρε - δώσε στα κεφάλαια που συζητούν στην Κύπρο.

«Πρότειναν» είπε ο κ. Αναστασιάδης «να πάμε στη... Γενεύη. Ποια ήταν η πρόταση; Να πάμε στη Γενεύη για να συνεχίσουμε όσα διαδραματίζονται στην Κύπρο».

Η απάντηση μου, πρόσθεσε, «ήταν μια: Δεν έχω καμιά ένσταση να πάμε στη Γενεύη, αλλά όχι για να επαναλάβουμε εαυτούς, όχι για το θέαμα και τα "photo opportunities", και για να ποζάρουμε στους τηλεοπτικούς φακούς ότι κάτι κινείται. Να αναπτερώνουμε την ελπίδα και εν συνεχεία ως αποτέλεσμα της μη καλής προετοιμασίας να επανερχόμαστε απογοητεύοντας τον κόσμο».

Συνεπώς, επεσήμανε, «αυτό που επεδίωξα είναι να είναι ουσιαστικός ο διάλογος, αλλά και πάνω σε θέματα που δεν έχουμε αγγίξει και που η Τουρκία φαίνεται να συνεχίζει την ίδια τακτική, πολιτική και θέση, παρά τις ρητορικές διακηρύξεις ότι προηγείται βήματα μπροστά από τους Ελληνοκύπριους και ότι επιδιώκει την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού».

Σύμφωνα με τον Κύπριο Πρόεδρο «σε εκείνο που πρέπει να δοκιμαστεί η Τουρκία δεν είναι άλλο από τις προθέσεις της να αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματα, να τερματιστούν οι εγγυήσεις - ένα αναχρονιστικό φαινόμενο για, ένα ιδιαίτερα, ευρωπαϊκό κράτος – για να δούμε ποιες άλλες ρυθμίσεις μπορεί να ικανοποιούν και τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων, αλλά κατά κύριο λόγο για τις δικές μας».

«Εμείς είμαστε υπό κατοχή, εμείς ζητούμε να απαλλαγούμε, κάτι που θα ωφελήσει και τους Τουρκοκύπριους. Και συνεπώς είναι αδιανόητο να μου λένε ότι τίθενται προϋποθέσεις για τον διάλογο», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνέχισε λέγοντας ότι «είμαι συνεπέστατος σε όσα θέλησαν και συμφώνησα με πολιτικό κόστος». 1η Δεκεμβρίου, είπε, «έπαιρνα την απόφαση ευθύνης ότι θα έπρεπε να δοκιμαστεί η Τουρκία στη Γενεύη, και κάποιοι με απεκάλεσαν, ακόμη και ευρισκόμενο εν κατάσταση μέθης. Τα παραγνωρίζω».

«Εκείνο που δοκιμάστηκε στη Γενεύη τι ήταν»; διερωτήθηκε, για να δώσει την απάντηση: «Ότι η Τουρκία δεν είχε πρόθεση».

Όμως, πρόσθεσε, «οι διαπιστώσεις της Γενεύης, επίσης με βάση τα ανακοινωθέντα των ΗΕ, ήταν να συνεχίσει ο διάλογος, η διάσκεψη για την Κύπρο».

«Έτσι οδηγηθήκαμε στο Μοντ Πελεράν στις 18 Ιανουαρίου, χωρίς και πάλι αποτέλεσμα, για να επιστρέψουμε στην Κύπρο και να επαναλάβουμε την κοινή έκκληση Ακκιντζί - Αναστασιάδη ότι θα έπρεπε να γίνει μια νέα διάσκεψη Κύπρου επί υπουργικού επιπέδου», ανέφερε.

Έθεσε το ερώτημα: «Ποιος τη σκότωσε αυτή την πρωτοβουλία, την έκκληση»; Ο κ. Τσαβούσογλου, απάντησε, «ο οποίος στις 19 Μαρτίου σε άρθρο του στην Washington Post έφερε ως προαπαιτούμενο την κατοχύρωση των τεσσάρων ελευθεριών και την ικανοποίηση της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στη διακυβέρνηση».

«Επανήλθαμε στον διάλογο στις 11 Απριλίου. Και είπαμε να γίνει ένας διάλογος και να αξιολογήσουμε την πορεία του στις 17 Μαΐου», είπε.

Στις 17 Μαΐου, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «μετά την πρόταση των Τουρκοκυπρίων, είπα είμαι έτοιμος. Αλλά πρώτιστα και πάνω από όλα ποιος έθεσε προϋπόθεση; Ο κ. Ακιντζί, ο οποίος αξίωνε να ανασταλούν τα ενεργειακά προγράμματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτή είναι η προϋπόθεση. Και εν συνεχεία να πάμε για να συνεχίσουμε το πάρε - δώσε στα κεφάλαια που συζητούμε στην Κύπρο».

«Και είπα ότι ‘είμαι έτοιμος να πάω αν αρθεί η προϋπόθεση που θέτετε για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και εφόσον είστε αποφασισμένοι επιτέλους να μπούμε σε ένα ουσιαστικό διάλογο που αφορά την κατοχή, τις εγγυήσεις, τις εδαφικές αναπροσαρμογές’», είπε, προσθέτοντας ότι «και η απάντηση ήταν η γνωστή».

Αναφερόμενος στην κριτική που του ασκείται στο εσωτερικό ανέφερε ότι «δεν είδα έναν, πραγματικά, να αποδίδει με νόημα, να μείνουμε ενωμένοι και να δούμε πού βρίσκεται η αδιαλλαξία».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «κάποιοι προσπαθούν να δικαιολογήσουν τις θέσεις του Ακκιντζί, της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς λέγοντας ότι οδηγούμεθα σε αδιέξοδο».
«Και ερωτώ ευθαρσώς: τι εισηγούνται; Να δεχθώ τις τουρκικές θέσεις για να αποφύγουμε το αδιέξοδο; Να δεχθώ να κάνω τέτοιες υποχωρήσεις που ο Κυπριακός Ελληνισμός θα τις απορρίψει; Είναι αυτό ο δρόμος για τη λύση του Κυπριακού;», διερωτήθηκε.

Αλλά, συνέχισε, «υπάρχει και το φαιδρότερο: Να ισχυρίζονται ότι άλλαξα τάχα θέση για τις προεδρικές εκλογές».

«Μα αν η έγνοια μου ήταν οι προεδρικές εκλογές δεν θα υπέβαλα πρόταση, έτσι ώστε να υπάρξει μια διαρκής σύνοδος στη Γενεύη με προεξάρχοντα τα θέματα βεβαίως των εγγυήσεων, των εδαφικών αναπροσαρμογών και στη συνέχεια ενός συνεχούς διαλόγου, για να καταλήξουμε επιτέλους όχι σε πρόοδο, αλλά σε οριστική λύση, με βάση πάντα τις βασικές αρχές που πρέπει να δημιουργούν ένα κράτος σύγχρονο, ένα κράτος που να ανταποκρίνεται στην ιδιότητα του ως πλήρες μέλος της ΕΕ, ένα κράτος που να διασφαλίζει σταθερότητα, μέλλον για τις νέες γενιές».
«Δεν θα ασχοληθώ με όσους ασκούν αβίαστα κριτική, δεν θα ασχοληθώ με το τάχα ότι μεταλλάσσομαι», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Bookmark and Share