Η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία της αναβάθμισης από τους οίκους αξιολόγησης το 2017 - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία της αναβάθμισης από τους οίκους αξιολόγησης το 2017


  • Χαοτική πλέον η διαφορά από Πορτογαλία.

Η Ελλάδα έχασε την μεγάλη ευκαιρία να αναβαθμιστεί έως 2 κλίμακες το 2017 από τους...οίκους αξιολόγησης Standard and Poor's, Fitch και Moody's.
Με βάση ένα σχεδιασμό η Ελλάδα με λύση στο χρέος και ποσοτική χαλάρωση θα αναβαθμιζόταν έως 2 κλίμακες από τους οίκους αξιολόγησης.
Αυτό το σχέδιο έχει καταρρεύσει.
Η Ελλάδα δεν θα αναβαθμιστεί το 2017 θα παραμείνει στην ίδια - στάσιμη - βαθμολογία, γιατί δεν θα επιλυθεί το χρέος, ούτε θα δοθεί ποσοτική χαλάρωση.
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα βαθμολογείται ως εξής
Moody's Caa3
FitchCCC
Standard and Poor's Β-
Η Ελλάδα έχασε την μεγάλη ευκαιρία σημαντικής αναβάθμισης της πιστολητπικής της ικανότητας και για το 2017 θα παραμείνει στάσιμη χωρίς ουσιαστικά αναβάθμιση.

Να σημειωθεί ότι η νέα αξιολόγηση της Moody's για την Ελλάδα θα δημοσιευθεί 23 Ιουνίου, της Standard and Poor's 21 Ιουλίου του 2017 και της Fitch 18 Αυγούστου του 2017.
Γιατί η Ελλάδα δεν αναβαθμίζεται;
Γιατί προφανώς χωρίς χρέος και χωρίς ποσοτική χαλάρωση είναι αδύνατη οποιαδήποτε αναβάθμιση της Ελλάδος.
Όμως δύο είναι πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία.
1)Με βάση την κλίμακα αξιολόγησης της Moody's η Ελλάδα και η Βενεζουέλα έχουν την ίδια βαθμολογία Caa3 και προφανώς αυτό δεν αποτελεί τίτλο...τιμής για την Ελλάδα.
2)Η σύγκριση με την Πορτογαλία είναι χαοτική.
Η Πορτογαλία βρίσκεται έως και 8 κλίμακες υψηλότερα από την Ελλάδα σε πιστοληπτική ικανότητα και αυτό σημαίνει ότι για να φθάσει η Ελλάδα την Πορτογαλία με όρους Moody's θα χρειαστεί στο καλύτερο σενάριο 4 χρόνια.
Η σύγκριση με την Πορτογαλία αποδεικνύει γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει αποδόσεις στα ομόλογα της..... παραπλήσιες με τις αποδόσεις των ομολόγων της Πορτογαλίας.
Όταν το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο έχει απόδοση 3,13% το αντίστοιχο ελληνικό πρέπει να είναι 1,5% υψηλότερα στο 4,6% στο καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα.
Αρχές Ιουνίου του 2017 το spread Ελλάδος - Πορτογαλίας διαμορφώνεται στις 300 μονάδες βάσης και αυτό το χάσμα είναι δικαιολογημένο....λόγω αποτυχίας στην αναζήτησης λύσης για το χρέος.


.
Bookmark and Share