- Την ώρα που βοούσαν οι φήμες για μόνιμη εγκατάσταση του πρώην υπουργού στο εξωτερικό, με μια αστραπιαία επιχείρηση την περασμένη Παρασκευή η νέα εισαγγελέας κατά της διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, "εγκλώβισε" το ζεύγος Παπαντωνίου στην Ελλάδα, ζητώντας να τους απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα, στην οποία είχαν φτάσει μόλις πριν από λίγα 24ωρα.
Σαν "καρτέρι" των διωκτικών αρχών σε ρόλο κυνηγού που περίμεναν υπομονετικά να...πιαστεί εντός το "θήραμα", μοιάζει η εισαγγελική παρέμβαση στην υπόθεση του – πάλαι ποτέ- πρωτοκλασάτου υπουργού του ΠΑΣΟΚ (Οικονομίας και Άμυνας) Γιάννου Παπαντωνίου.
Την ώρα που βοούσαν οι φήμες για μόνιμη εγκατάσταση του πρώην υπουργού στο εξωτερικό, με μια αστραπιαία επιχείρηση την περασμένη Παρασκευή η νέα εισαγγελέας κατά της διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, "εγκλώβισε" το ζεύγος Παπαντωνίου στην Ελλάδα, ζητώντας να τους απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα, στην οποία – φέρονται να – είχαν φτάσει πριν από λίγα 24ωρα.
Απολογία
Στην περίπτωση του κ.Παπαντωνίου, ο οποίος σημειωτέον ερευνάται από την ελληνική δικαιοσύνη εδώ και πολλά χρόνια, τα πράγματα φαίνεται πως άλλαξαν από τη στιγμή που ανέλαβε την εισαγγελία διαφθοράς η Ελένη Τουλουπάκη, η οποία αποφάσισε -όπως φαίνεται- να κινήσει τα πράγματα πιο γρήγορα. Η επόμενη κίνηση μετά τις εξελίξεις της περασμένης Παρασκευής είναι η κλήση του σε απολογία για την υπόθεση των χρημάτων στους λογαριασμούς του σε συνδυασμό με τα ακίνητα (τέσσερα τουλάχιστον) που απέκτησε. Η μεθοδολογία των αρχών θυμίζει σε πολλά σημεία (χωρίς να σημαίνει βέβαια πως είναι και οι υποθέσεις ίδιες) τον τρόπο δράσης στην περίπτωση του Ακη Τσοχατζόπουλου.
Δίωξη
Τα πράγματα εξελίχθηκαν ως έξης: Ένας λογαριασμός του Γιάννου Παπαντωνίου στην τράπεζα UBS που βρίσκεται στην αποκαλούμενη λίστα Μπόργιανς, οδήγησε στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του πρωην υπουργου και της συζύγου του για ξέπλυμα μαύρου χρήματος καθώς και στην επιβολή απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη, σφίγγοντας τον κλοιό γύρω από τον πρώην υπουργό άσκησε νέα ποινική δίωξη σε βάρος του ζεύγους για ξέπλυμα μαύρου χρήματος μετά την ολοκλήρωση της έρευνας για τη νομιμότητα των καταθέσεων αλλά και του τιμήματος αγοράς της ακίνητης περιουσίας του. Στη νέα εξέλιξη οδήγησε:
- Ο εντοπισμός λογαριασμού 3 εκατ. στην αποκαλούμενη λίστα Μπόργιανς, που περιλαμβάνει καταθέσεις στην τράπεζα UBS. Πρόκειται για τον ένα από τους τρεις λογαριασμούς για τους οποίους αναμένονται, με αίτημα δικαστικής συνδρομής, στοιχεία από τις ελβετικές αρχές.
- Ότι τα δηλωθέντα εισοδήματα τους παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση και είναι εντελώς δυσανάλογα με τις καταθέσεις τους αλλά και τα χρήματα που απαιτήθηκαν για την αγορά τεσσάρων ακινήτων (το σπίτι στην Κηφισιά, δύο γραφεία στο κέντρο της Αθήνας και ένα ακίνητο στη Σύρο, το οποίο ήδη έχει πωληθεί). Στο εισαγγελικό πόρισμα φέρεται να καταγράφεται ότι καταθέσεις και αγορές (αν όχι όλων των ακινήτων, των περισσοτέρων) δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα εισοδήματά τους και ενδεχομένως να έγιναν με μαύρο χρήμα από μίζες σε εξοπλιστικά.
- Το ότι οι εισαγγελείς απορρίπτουν το ενδεχόμενο να υπήρξε φοροδιαφυγή καθώς όπως λένε αρμόδιες πηγές, Παπαντωνίου – Κουράκου ήταν αμειβόμενοι από το Δημόσιο, δεν ασκούσαν δηλαδή κάποια πχ επιχειρηματική δραστηριότητα από την οποία θα μπορούσαν να έχουν αδήλωτα εισοδήματα.
Τα εξοπλιστικά
Μάλιστα οι εισαγγελείς απορρίπτοντας το ενδεχόμενο να υπήρξε φοροδιαφυγή, στρέφουν τις έρευνες σε τυχόν παράνομες αμοιβές για τουλάχιστον 6 εξοπλιστικά προγράμματα που υπογράφηκαν επι εποχής του. Μεταξύ αυτών
Η αγορά 12 Apache
Η υπόθεση των φρεγατών
Η προμήθεια 20 μεταφορικών ελικοπτέρων τύπου ΝΗ90
Η ζημία του δημοσίου φέρεται να ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ. Σε αυτή μάλιστα δεν περιλαμβάνεται η λεόντειος σύμβαση για τα Λέοπαρντ ύψους 1,7 δισ. ευρώ.
Η δίωξη έρχεται μόλις 10 ημέρες μετά το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελιοδικών με το οποίο "πάγωσαν" τραπεζικοί λογαριασμοί και κάθε μεταβίβαση ακινήτου του πρώην υπουργού, της συζύγου και του γιου του.
Του μπλοκαρίσματος στην εντός Ελλάδος κινητή και ακίνητη περιουσία του πάλαι ποτέ τσάρου της Οικονομίας και μετέπειτα επικεφαλής του Πενταγώνου, προηγήθηκαν η αιφνιδιαστική έφοδος και οι κατασχέσεις ηλεκτρονικού και έντυπου αρχείου από το σπίτι και το γραφείο του κ. Παπαντωνίου.
Του κ.Π.Στάθη