- Το διετές παιχνίδι «διαπραγματεύσου και καθυστέρησε» του κ. Τσίπρα έφερε στη χώρα το νέο πακέτο λιτότητας, αντί για ρυθμούς σωρευτικής ανάπτυξης 5-6% που θα μπορούσε να έχει την περίοδο αυτή, γράφει ο Θοδωρής Πελαγίδης σε άρθρο του με τίτλο: «Ελλάδα: Το Πουέρτο Ρίκο της Ευρωζώνης» που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Brookings Institute.
Ο...κ. Πελαγίδης, καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και Non resident Senior Fellow στο Brookings Institute, υπογραμμίζει ότι «Οι καινούριες βάναυσες μειώσεις μισθών και συντάξεων εφαρμόζονται επειδή τη διετία 2015-2016 η οικονομία, αντί να έχει σωρευτική ανάπτυξη 5-6%, βρίσκεται ακόμα σε ύφεση. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο λαϊκισμός έχει βαρύ τίμημα για τους ψηφοφόρους».
Σύμφωνα με τον κ. Πελαγίδη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χρειάζεται έναν αποδιοπομπαίο τράγο για να του ρίξει την ευθύνη για την λιτότητα, και χρησιμοποιεί για το σκοπό τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Αυτό που διευκολύνει τον κ. Τσίπρα είναι οι διαφωνίες μεταξύ των δύο αυτών πλευρών σε σχέση με το ελληνικό χρέος» αν και η διαφωνία αυτή «μοιάζει περισσότερο με ένα παιχνίδι μεταξύ των δανειστών που ο ένας επιχειρεί να ρίξει στον άλλο την ευθύνη παρά για μια σοβαρή προσπάθεια να ολοκληρωθεί η διάσωση και να θεμελιωθούν οι συνθήκες επανόδου της Ελλάδας σε ανάπτυξη».
Στο άρθρο, ο Έλληνας οικονομολόγος διατυπώνει επίσης την εκτίμηση ότι «είναι καλό για τον κ. Τσίπρα να παραμένει άλυτο το χρέος. Στην πραγματικότητα χρειάζεται την εκκρεμότητα του χρέους, σε αντίθεση με όσα λέει δημοσίως, καθώς έτσι μπορεί να λέει στους ψηφοφόρους στις επόμενες εκλογές ότι οι δανειστές είναι οι πραγματικοί υπεύθυνοι για τη λιτότητα».
«Ετοιμαστείτε λοιπόν -γράφει ο κ. Πελαγίδης- για άλλη μια θεατρική διαμάχη μεταξύ του κ. Τσίπρα και των δανειστών, αμέσως πριν από τις επόμενες εκλογές, καθώς το πολιτικό κεφάλαιό του παραμένει η υποτιθέμενη αντίσταση ενάντια στους πιστωτές. Όσοι παρακολουθούν το αέναο ελληνικό δράμα δεν θα πρέπει να το ξεχνούν».
Ο κ. Πελαγίδης αναφέρει ακόμη ότι: «Σχετικά με την προοπτικής της ποσοτικής χαλάρωσης για την Ελλάδας, το καλύτερο σενάριο που συζητείται αυτή τη στιγμή είναι μια πιστωτική κάλυψη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έτσι ώστε να εξαλειφθεί το ρίσκο από πιθανές αγορές ελληνικών ομολόγων. Αλλά ακόμη κιαυτό μόνο περιφερειακά θα συμβάλει τη χώρα να ανακάμψει πραγματικά».