ΝΥΤ: Η ελληνική κυβέρνηση κατηγορείται για απέλαση Τούρκων πολιτών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

ΝΥΤ: Η ελληνική κυβέρνηση κατηγορείται για απέλαση Τούρκων πολιτών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα


  • Στις πρόσφατες κατηγορίες προς την ελληνική κυβέρνηση για την υπόθεση της απέλασης Τούρκων πολιτών που αιτηθήκαν άσυλο στη χώρα μας, αναφέρεται σε δημοσίευμα της η εφημερίδα New York Times.

Το άρθρο ξεκινάει με την ιστορία της..απέλασης του Τούρκου δημοσιογράφου.
Το πρωί της 24ης Μαΐου, ένας Τούρκος δημοσιογράφος που ξέφυγε από μια μακρά ποινή φυλάκισης στη χώρα του, διέσχισε τον ποταμό που χώριζε την Ελλάδα και την Τουρκία και ζήτησε άσυλο σε αστυνομικό τμήμα από την άλλη πλευρά.
Λίγες ώρες αργότερα, σύμφωνα με δύο οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο δημοσιογράφος Murat Capan βρισκόταν ακόμα υπό αστυνομική κράτηση - αλλά πίσω στην Τουρκία, υπό την απειλή όπλου.
Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται αυτό που υποστηρίζουν ο Ελληνικός Σύνδεσμος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και η Διεθνής Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ότι δύο φορές τις τελευταίες εβδομάδες, στις 24 Μαΐου και 2 Ιουνίου, οι Τούρκοι που διέφυγαν από τη αρχές έχουν αποσταλεί στη χώρα τους.
Ο Ελληνικός Σύνδεσμος τεκμηρίωσε συνολικά 17 βίαιες απελάσεις ή ανατροπές, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων επτά παιδιών.
Η ελληνική αστυνομία οδήγησε τους αιτούντες άσυλο με ένα φορτηγάκι σε ένα σημείο συνάντησης όπου τους παραδόθηκαν σε μασκοφόρους ένοπλους.
Οι άνδρες αυτοί ανάγκασαν τότε τους πρόσφυγες με μια βάρκα να διασχίσουν τον ποταμό Έβρο και να γυρίσουν στην Τουρκία.
Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες δήλωσε την Πέμπτη (8 Ιουνίου 2017) ότι «ανησυχεί βαθιά» για τους ισχυρισμούς.
Παρόμοια επεισόδια έχουν αναφερθεί εδώ και καιρό κατά μήκος των συνόρων, αλλά δεν θεωρούνταν ότι αφορούσαν αποκλειστικά τους Τούρκους.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η ελληνική κυβέρνηση την Πέμπτη, περισσότεροι από 200 Τούρκοι έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα μέσω του Έβρου από την αρχή του 2017.
Ωστόσο, οι ακτιβιστές των δικαιωμάτων ανησυχούν ότι η κυβέρνηση μπορεί τώρα να επικεντρωθεί στην αποστολή των Τούρκων αιτούντων άσυλο πίσω στη χώρα τους.
"Έχουμε μια αλλαγή στο πρότυπο εδώ", δήλωσε σε συνέντευξή της η Κλειώ Παπαπαντολεών, επικεφαλής της Ελληνικού Συνδέσμου.
Περισσότεροι από 140.000 άνθρωποι απολύθηκαν ή σταμάτησαν από τις δουλειές τους μετά από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία το περασμένο καλοκαίρι, κυρίως λόγω της υποψίας σύνδεσης με έναν μουσουλμάνο ιεροκήρυκα τον οποίο η κυβέρνηση κατηγορεί ότι σχεδίασε τη στρατιωτική εξέγερση.
Περίπου 45.000 άνθρωποι συνελήφθησαν, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 120 δημοσιογράφων.
Ο κ. Capan, διευθυντής του πολιτικού περιοδικού Nokta, συνελήφθη μόλις επέστρεψε στην Τουρκία, όπου είχε καταδικαστεί σε 22,5 χρόνια.
Καταδικάστηκε αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για τρομοκρατία που σχετίζονται με δύο εξώφυλλα περιοδικών από το 2015 που επέκριναν τον Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan.
Το ένα έδειχνε μία εικόνα του κ. Erdogan να τραβάει μία selfie μπροστά στο φέρετρο ενός Τούρκου στρατιώτη.
Το άλλο παρουσίαζε τη νίκη του κ. στις προεδρικές εκλογές αργότερα εκείνη τη χρονιά ως γεγονός που θα οδηγούσε σε εμφύλιο πόλεμο.
Η ομάδα της κας Παπαπαντολεών φοβάται ότι οι απελάσεις του κ. Capan και άλλων Τούρκων αποτελούν προσπάθεια από τους Έλληνες αξιωματούχους να μαλακώσουν τους Τούρκους συναδέλφους τους, οι οποίοι εκνευρίστηκαν από την προηγούμενη άρνηση να απελάσουν οκτώ Τούρκους αεροπορικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα την ημέρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπόρεσε να απελάσει τους στρατιωτικούς λόγω απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου της, προκαλώντας ένα μικρό διπλωματικό ρήγμα μεταξύ των χωρών.
Σε μια κίνηση που θεωρήθηκε ως απάντηση, μια βάρκα με Τούρκους στρατιώτες έπλευσε προκλητικά κοντά σε ελληνικά νησιά, που η Τουρκία από καιρό αξιώνει ως δικά της.
Οι πρόσφατες πιέσεις μπορεί να είναι ένας τρόπος αποφυγής περισσότερων προβλημάτων, υποστήριξε η κ. Παπαπαντολέων.
"Δεν ξέρω αν πρόκειται για συμφωνία κάτω από το τραπέζι ή αν είναι ένα πρότυπο που η ελληνική κυβέρνηση αναπτύσσει για να δείξει στην τουρκική κυβέρνηση ότι είναι O.K., θα σας βοηθήσουμε".
Bookmark and Share