- «Μικρές πιθανότητες επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές», εκτιμούν...
Η νέα συνάντηση των... υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, στα πλαίσια του Eurogroup , στην οποία θα συμμετέχει και η Κριστίν Λαγκάρντ, δεν αναμένεται να δώσει οριστική λύση στο πολυετές ελληνικό δράμα.
Η Ελλάδα μπορεί να κληθεί να αποδεχθεί να λάβει τη δόση χωρίς όμως το QE. Τα ερώτημα που τίθεται είναι πλέον κατά πόσο η χώρα μπορεί χωρίς το QE να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές. Κι αυτό κατά πόσο θα επηρεάσει την οικονομία θα δημιουργήσει πολιτικό πρόβλημα στο κυβερνών κόμμα και πιθανά πρόωρες εκλογές.
Ξένες τράπεζες και αναλυτές εκτιμούν πως η αβεβαιότητα μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω κατάρρευση των ποσοστών της κυβέρνησης φέρνοντας ποιο κοντά τις πρόωρες εκλογές.
Ωστόσο, ο συμβιβασμός ΔΝΤ και Βερολίνου που είχε συζητηθεί σε μεγάλο βαθμό ήδη από τον Μάιο, φαίνεται ότι οδηγεί στο κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ καθώς ψηφίστηκαν και οι «ουρές» των μέτρων που εκκρεμούσαν, θα εκταμιευτεί εγκαίρως η δόση που αναμένεται να κυμανθεί στα 7,5-10 δισ. ευρω ώστε η χώρα να μπορέσει να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις ύψους 7,4 δισ. ευρώ στα μέσα Ιουλίου.
Το Ταμείο θα συμμετάσχει «επί της αρχής» (approval in principle) στο πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση, καθώς δεν θα καταβάλει δάνεια προτού επιτευχθεί συμφωνία επί μιας κοινής ανάλυσης για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Η πρόταση, που θα συζητηθεί, θα περιγράφει πάντως μεταξύ άλλων ορισμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους όπως η πιθανή παράταση της ωρίμανσης των δανείων από 15 έως 17 χρόνια, που θα εφαρμοστούν όμως μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης, ενώ η κυβέρνηση θέλει κίνητρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης και ξεκάθαρα μέτρα για το χρέος.
Εκθεση Citigroup
Με βάση τη διέξοδο στο αδιέξοδο που προσφέρει στο ελληνικό δράμα η πρόταση του ΔΝΤ για συμμετοχή στο πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση, η επόμενη δόση θα ξεκλειδώσει, ανέφερε η Citigroup, παρατηρώντας ωστόσο πως η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους και, συνεπώς, σχετικά με την πιθανή ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ θα παραμείνουν.
Έτσι εκτιμά πως περιορίζονται οι πιθανότητες επιστροφής της χώρας στις αγορές πριν από το τέλος του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018, ενώ αυξάνονται και οι πιθανότητες ενός νέου προγράμματος διάσωσης.
Οι αγορές εξάλλου προεξοφλούν πως η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, όπως εξάλλου και η όποια δοκιμαστική επιστροφή της χώρας στις αγορές, δεν είναι εφικτή σε αυτή την φάση δεδομένου μάλιστα πως ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι η βιωσιμότητα του χρέους αποτελεί προϋπόθεση για την ποσοτική χαλάρωση.
Η HSBC, σημειώνει πως οι θέσεις των «παιχτών» ως εξής:
-Η Γερμανία θέλει το ΔΝΤ αλλά δεν θέλει επιπλέον μέτρα για το χρέος. Το ΔΝΤ θέλει μέτρα για το χρέος προκειμένου να βάλει κεφάλαια. Η Ελλάδα θέλει εξειδίκευση των μέτρων ελάφρυνσης, πρόσβαση στο QE, καθώς και έξοδο στις αγορές. Η ΕΚΤ χρειάζεται εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος για να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο QE. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρει τρία σενάρια: Στο πρώτο η Γερμανία και το ΔΝΤ βρίσκουν κοινό έδαφος στο θέμα του χρέους, επιτρέποντας στο Ταμείο να μετάσχει αλλά και χωρίς να χρειαστεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να περά σει κάποια ρύθμιση από το γερμανικό κοινοβούλιο. Στο δεύτερο η Ελλάδα αποδέχεται την πρόταση του ΔΝΤ για χρηματοδότηση σε επόμενο στάδιο, όταν η ευρωζώνη προσφέρει περαιτέρω ελάφρυνση χρέους. Το Eurogroup θα αποφασίσει την εκταμίευση δόσης 9-10 δισ. ευρώ, ώστε να αποπληρωθούν οι υποχρεώσεις του Ιουλίου και μέρος των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου, χωρίς όμως να εξασφαλιστεί η ένταξη στο QE. Στο τρίτο, η ΕΚΤ αποδέχεται την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE, ακόμα και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, κάτι που απαιτεί περισσότερη δέσμευση στα μέτρα ελάφρυνσης χρέους.
Η Ελλάδα πάντως μπορεί να κληθεί να αποδεχθεί να λάβει τη δόση χωρίς όμως το QE. Έτσι λένε ορισμένοι αν τουλάχιστον η όποια λύση στις 15 Ιουνίου συνοδεύεται από μια μεγαλύτερη δόση (περίπου 10 δισ. ευρώ) και μια στρατηγική για την επιστροφή στις αγορές το 2018, πιθανότατα ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, να αισθανθεί ότι έχει ένα στόρι για να «πουλήσει» στο εκλογικό σώμα. Πρόωρες εκλογές αναμένονται στα τέλη του επόμενου έτους - μόλις η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα και πριν ξεκινήσει το νέο πακέτο λιτότητας το 2019.