Έτοιμος ο ΟΗΕ για κυρώσεις εναντίον της Βόρειας Κορέας - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Έτοιμος ο ΟΗΕ για κυρώσεις εναντίον της Βόρειας Κορέας

  • Πρόκειται για το πρώτο σχέδιο απόφασης για την επιβολή μέτρων κατά της Βόρειας Κορέας, το οποίο συμφωνήθηκε μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψηφίζει επί της πρότασης των ΗΠΑ και της Κίνας προκειμένου να ενταχθούν σε... νέα λίστα περιορισμών, τόσο Βορειοκορεάτες (φυσικά πρόσωπα) όσο και εταιρίες, μετά τις διαδοχικές πυραυλικές δοκιμές που πραγματοποίησε η Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του διεθνούς οργανισμού.

Το προσχέδιο της απόφασης, που έχει στη διάθεσή του το Reuters, προβλέπει την εφαρμογή απαγορεύσεων κατά τεσσάρων εταιριών κι οργανισμών. Μεταξύ αυτών, η τράπεζα Koryo Bank και η Στρατηγική Διοίκηση Πυραύλων της Βόρειας Κορέας. Στα νέα μέτρα περιλαμβάνονται περιορισμοί σε βάρος 14 προσώπων. Μεταξύ αυτών ο Τσο Ιλ Γιου, ο οποίος πιστεύεται ότι εποπτεύει τις επιχειρήσεις κατασκοπείας της Βόρειας Κορέας στο εξωτερικό.

Στην περίπτωση που το προσχέδιο ψηφιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προβλέπει το "πάγωμα" περιουσιακών στοιχείων αλλά και την εφαρμογή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων, προκειμένου να πληγούν άμεσα οι δραστηριότητες εταιρικών και τραπεζικών οντοτήτων που χρησιμοποιεί η Βόρεια Κορέα για να διαφεύγει του πλαισίου των κυρώσεων που εφαρμόζονται σήμερα.

Πρόκειται για το πρώτο σχέδιο απόφασης για την επιβολή μέτρων κατά της Βόρειας Κορέας, το οποίο συμφωνήθηκε μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Τα νέα μέτρα θα μπορούσαν να εγκριθούν κεκλεισμένων των θυρών από την επιτροπή κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας. Ωστόσο η διεξαγωγή ψηφοφορίας θα διευρύνει τον διεθνή χαρακτήρα της απόφασης δίνοντας έμφαση στη δύσκολη κατάσταση που έχει προκύψει εξαιτίας των διαδοχικών παραβιάσεων των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας από την Πιονγκγιάνγκ.

Η Ουάσινγκτον πραγματοποίησε κύκλο διαπραγματεύσεων πέντε εβδομάδων προκειμένου να προσδιοριστεί το πλαίσιο των νέων κυρώσεων. Η Κίνα είναι ο ουσιαστικός διπλωματικός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, ενώ μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τις ΗΠΑ, το προσχέδιο της απόφασης για τις νέες κυρώσεις διανεμήθηκε στα υπόλοιπα 13 κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Δεν έχει διευκρινιστεί εάν η Ρωσία, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας με το δικαίωμα άσκησης βέτο, θα υποστηρίξει το αναφερόμενο προσχέδιο κυρώσεων, καθώς χθες η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις σε δύο ρωσικές εταιρίες για την υποστήριξη που παρέχουν στην υλοποίηση των προγραμμάτων όπλων της Βόρειας Κορέας.
Πηγή: ΑΠΕ
Bookmark and Share