Ποια η διαφορά των Panama Papers με τα Paradise Papers - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Ποια η διαφορά των Panama Papers με τα Paradise Papers


Μετά τις λίστες Λαγκάρντ, Μποργιανς, τα «Panama Papers» έκαναν πριν λίγες ημέρες την εμφάνισή τους και τα «Paradise Papers». 
Πολλά δισεκατομμύρια της παγκόσμιας οικονομικής ελίτ που είναι κρυμμένα σε φορολογικούς παραδείσους, έρχονται στην δημοσιότητα με την αποκάλυψη εκατομμυρίων εγγράφων.



Ποιες είναι όμως οι διαφορές ανάμεσα στα «Panama Papers» και «Paradise Papers»; 

Οι αποκαλύψεις για τα « Paradise Papers » δημοσιεύονται σε 95 μίντια σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της γαλλικής Le Monde, το κόστος της φοροαποφυγής των πλουσίων στοιχίζει 350 δισ. ευρώ ετησίως στα κράτη όλου του κόσμου και ειδικότερα στοιχίζει 120 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Τι είναι τα «Paradise Papers»

Τα «Paradise Papers», όπως ονομάζονται τα συγκεκριμένα ντοκουμέντα, είναι το προϊόν της διαρροής εκατομμυρίων εγγράφων που αποκαλύπτουν τα μυστικά του κρυμμένου πλούτου των παγκόσμιων ελίτ.
Τα εν λόγω έγγραφα αποτελούν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τραπεζικά στοιχεία, συμβάσεις δανείων, και πλήθος στοιχείων που φαίνεται να αφορούν τουλάχιστον 25.000 υπεράκτιες εταιρείες που έχουν κάποια σύνδεση με ανθρώπους σε δεκάδες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Τα «Paradise Papers» φέρνουν στο φως μια σειρά από πολιτικούς, επιχειρηματίες και διάσημους «αστέρες», που φέρονται να έχουν κάνει μια σειρά από επενδύσεις σε φορολογικούς παραδείσους. Τα χαρτιά καλύπτουν την περίοδο από το 1950 έως το 2016.

Αντίθετα με τα «Panama Papers», αυτή η νέα έρευνα δεν αφορά τόσο το ξέπλυμα μαύρου χρήματος αλλά αφορά κυρίως νόμιμα σχήματα τα οποία οργανώνονται από στρατιές ειδικών σε φορολογικά θέματα. Τα χρήματα δηλαδή, σε αυτή την περίπτωση, έχουν «κρυφτεί» από τον φορολογικό έλεγχο, με νόμιμο τρόπο, ή στα όρια της νομιμότητας, χάρη στα «κενά» που παρουσιάζει το διεθνές φορολογικό σύστημα.

Για την Ελλάδα το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε 130 ονόματα που τα ονόματά τους βρίσκονται σε περισσότερες από 252 διευθύνσεις σε ολόκληρη την επικράτεια, ενώ στους «φορολογικούς παραδείσους» που επιλέγουν Έλληνες περιλαμβάνονται: Μάλτα, Αρούμπα, Μπαχάμες, Μπαρμπέιντος, Βερμούδες, Νήσοι Κουκ, Ντομίνικα, Λαμπουάν, Νησιά Μάρσαλ, Νησί Νέβις, Αγία Λουκία.
Bookmark and Share