Η σθεναρή αντίδραση από τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσον αφορά την αύξηση της χωρητικότητας των hotspots σε Λέσβο και Χίο προβληματίζει σοβαρά την κυβέρνηση, ενώ οι συνθήκες διαβίωσης στις εγκαταστάσεις των νησιών επιδεινώνονται καθημερινά, καθώς συνεχίζονται οι αφίξεις από την Τουρκία.
Ενδεικτικά, χθες έφθασαν 213 άτομα...
«Αυτοί που ενδιαφέρονται για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης προσφύγων στα hotspots και για τις συνθήκες φύλαξής τους, δεν είναι δυνατόν να εμποδίζουν την αντικατάσταση σκηνών με οικίσκους εντός των υπαρχουσών δομών» ανέφερε χαρακτηριστικά non paper του Μεγάρου Μαξίμου – το οποίο κυκλοφόρησε χθες ως απάντηση στις ενέργειες του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού. Ο δήμαρχος την προηγούμενη Δευτέρα εμπόδιζε έως αργά το βράδυ την εκφόρτωση 50 κοντέινερ από πλοίο που είχε φτάσει στο λιμάνι της Λέσβου, παρατάσσοντας απορριμματοφόρα μπροστά στη μπουκαπόρτα.
Ο κ. Γαληνός επιμένει στην άμεση αποσυμφόρηση του νησιού από τον μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων που φιλοξενεί και δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να συναινέσει σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια από την πλευρά του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στο νησί παραμένουν 8.300 πρόσφυγες και μετανάστες εκ των οποίων οι 6.500 εντός του hotspot της Μόριας και οι υπόλοιποι σε διαμερίσματα αλλά και στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται από το Μαξίμου, τους δύο τελευταίους μήνες έχουν πραγματοποιηθεί χιλιάδες μεταφορές από τα νησιά στην ενδοχώρα. «Βρίσκεται σε εξέλιξη μια τεράστια επιχείρηση αποσυμφόρησης των νησιών που πλήττονται από την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, εντός του πλαισίου της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας (σ.σ. μόνο όσοι χαρακτηρίζονται ευάλωτοι μπορούν να μετακινηθούν). Συγκεκριμένα, από τις 16 Οκτωβρίου μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα 5.701 αιτούντες άσυλο, εκ των οποίων οι 3.589 από τη Λέσβο, ενώ η επιχείρηση συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς» επισημαίνεται.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, από τις αρχές Οκτωβρίου έως το τέλος Νοεμβρίου στα νησιά έχουν φτάσει 7.349 πρόσφυγες και μετανάστες από την Τουρκία, οι οποίοι προστέθηκαν σε όσους παραμένουν στα νησιά για μήνες.
Οσον αφορά τη Λέσβο και το μπλόκο από την πλευρά του δημάρχου κ. Γαληνού, τελικά τα ξημερώματα αποχώρησαν οι «βάρδιες» των πολιτών που εμπόδιζαν την εκφόρτωση, οπότε τα κοντέινερ «αποβιβάστηκαν» και μεταφέρθηκαν σε χώρο αποθήκευσης στο νησί. Σήμερα, παρά τις αντιδράσεις αναμένεται να ξεκινήσει η εγκατάστασή τους στη Μόρια, εντός του υπάρχοντος καταυλισμού με τον περιορισμό των όποιων ελεύθερων χώρων, προκειμένου να στεγαστούν εκατοντάδες άνθρωποι που παραμένουν σε καλοκαιρινές σκηνές. «Ο δήμαρχος Λέσβου, κ. Γαληνός, λοιπόν, αντί να εκμεταλλεύεται πολιτικά μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, θα ήταν προτιμότερο και πιο χρήσιμο για την τοπική κοινωνία να λειτουργήσει όπως αρμόζει στον θεσμικό του ρόλο και στην ευθύνη που αυτός συνεπάγεται» επισήμαιναν πηγές του Μαξίμου.
Στη Χίο
Οι εξελίξεις σήμερα επικεντρώνονται στη Χίο, όπου ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς έχει καλέσει σε συστράτευση τον λαό της Χίου, έξω από το δικαστήριο, το μεσημέρι. Επίσης, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα από το Ειρηνοδικείο Χίου η εκδίκαση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που έχει υποβάλει ο δήμος εναντίον του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τη χρήση του χώρου της ΒΙΑΛ. Ο δήμος ζητεί από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να επιστρέψει τον χώρο που του είχε παραχωρήσει προκειμένου να δημιουργηθεί το hotspot, με την αιτιολογία ότι δεν τηρήθηκαν οι όροι της παραχώρησης που προέβλεπαν την παραμονή μικρού αριθμού ατόμων για περιορισμένο χρονικό διάστημα λίγων ημερών.