Οι «φάλαινες» του Bitcoin ...και το κουτί της Πανδώρας. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Οι «φάλαινες» του Bitcoin ...και το κουτί της Πανδώρας.

Το bitcoin έχει κάνει τη μεγαλύτερη κίνηση των τελευταίων 380 ετών(!), ξεπερνώντας ακόμη και το ράλι της ολλανδικής τουλίπας του 17ου αιώνα, που θεωρείται το πρώτο καταγεγραμμένο επεισόδιο κερδοσκοπικής «φούσκας».


Οι οπαδοί της άποψης πως το ψηφιακό νόμισμα Bitcoin είναι «φούσκα» βρήκαν ένα ακόμη στοιχείο για να τη στηρίξουν.

Εχει κάνει τη μεγαλύτερη κίνηση των τελευταίων 380 ετών, ξεπερνώντας ακόμη και το ράλι της ολλανδικής τουλίπας του 17ου αιώνα, που θεωρείται το πρώτο καταγεγραμμένο επεισόδιο κερδοσκοπικής «φούσκας».

Όμως, δεν σταματούν εκεί.

Σε ένα άτυπο γκάλοπ του επικεφαλής του τμήματος έρευνας της επενδυτικής συμβουλευτικής εταιρείας Pension Partners Ltd προέκυψε πως όσο ανέβαινε η τιμή του ψηφιακού νομίσματος, τόσο υποχωρούσε το ποσοστό εκείνων που το θεωρούσαν «φούσκα».

Στις 2.200 δολάρια, πάνω από το 50% εκείνων που συμμετείχαν στο άτυπο γκάλοπ θεωρούσαν το Βitcoin «φούσκα» και το 15%, υποτιμημένο. Στις 12.000-14.000 δολάρια, το 39% θεωρούσε πως ήταν «φούσκα» και το 34%, υποτιμημένο.

Αυτό σήμαινε πως υπήρχε σημαντικό περιθώριο ανόδου βραχυπρόθεσμα καθώς αρκετός κόσμος θεωρούσε πως θα έπρεπε να σπεύσει να αγοράσει Βitcoins, για να συμμετάσχει στο ράλι, όπως κι έγινε.

Σήμερα, η τιμή του κυρίαρχου ψηφιακού νομίσματος κυμαίνεται κοντά στις 17.500 δολάρια και οι απαισιόδοξοι θεωρούν ότι η αρχή του τέλους μπορεί να προέλθει από τη δυνατότητα που θα δοθεί για σορτάρισμα του Βitcoin μέσω της αγοράς των futures.

Όμως, άλλοι θεωρούν ότι η διαπραγμάτευση των συμβολαίων futures θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση στο ψηφιακό νόμισμα.

Θυμίζουμε ότι το πρώτο συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) στο Βitcoin ξεκίνησε να διαπραγματεύεται στο CBOE πριν από μία εβδομάδα.

Οι ημερήσιοι όγκοι ήταν μικροί, της τάξης των 60-70 εκατ. δολαρίων, έναντι 8,5 δισ. στη spot αγορά αλλά θεωρείται θετικό για λόγους αξιοπιστίας και διαφάνειας.

Την Παρασκευή, η τιμή του συμβολαίου παράδοσης Ιανουαρίου 2018 ήταν υψηλότερη από την τιμή διακανονισμού στη spot αγορά (premium).

Ομως, ένα νέο συμβόλαιο futures, αυτή τη φορά στο χρηματιστήριο CME που έχει μεγαλύτερους όγκους, έκανε ντεμπούτο χθες ενώ σήμερα ξεκινά η διάθεση των συμβολαίων futures μέσω της πλατφόρμας της εταιρείας Ameritrade, που απευθύνεται κυρίως σε πελάτες λιανικής.

Eν τω μεταξύ, οι περισσότεροι μεγάλοι οίκοι δεν επιτρέπουν στους πελάτες τους να κάνουν συναλλαγές στα futures ενώ η Goldman Sachs έχει βάλει αυστηρούς περιορισμούς.

Όμως, το ερώτημα είναι πόσο καιρό μπορεί να κρατήσει αυτό;

Η χαμηλή μεταβλητότητα στις αγορές μετοχών, εμπορευμάτων κ.λπ. έχει μειώσει τόσο τα έσοδα από trading των τραπεζών όσο και τα «γυρίσματα» θέσεων των hedge funds.

Αντίθετα, η μεταβλητότητα στα ψηφιακά νομίσματα είναι μεγάλη και λειτουργεί ως πρόκληση που είναι δύσκολο να αρνηθούν.

Όμως, το ένα φέρνει το άλλο.

Αν οι επαγγελματίες από τις άλλες αγορές αρχίζουν να μπαίνουν στο Βitcoin και τα άλλα ψηφιακά νομίσματα για την υψηλή μεταβλητότητα, τι θα κάνει η μάζα των επενδυτών που έχει μείνει απέξω και παρακολουθεί;
Και φυσικά πώς θα αντιδράσουν οι 1.000 κάτοχοι Βitcoins που ελέγχουν το 40% της ποσότητας που κυκλοφορεί και βλέπουν την τιμή να έχει φθάσει πολύ ψηλά, υπερπενταπλασιαζόμενη από τον Σεπτέμβριο;




Του Dr.Money



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share