Η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών κλείδωσε με μία fast track διαδικασία το βράδυ του Σαββάτου και θα επικυρωθεί στο Eurogroup που θα διεξαχθεί σήμερα στις Βρυξέλλες.
Ωστόσο, το πιο δύσκολο κομμάτι της τώρα αρχίζει..
Η κυβέρνηση θα τελεί υπό καθημερινή εποπτεία το επόμενο διάστημα σχετικά με το σε ποιον βαθμό θα κάνει πράξη αυτά που υποσχέθηκε, όπως ζήτησαν άλλωστε και οι θεσμοί στην ανακοίνωση που εξέδωσαν.
Τα δύο βασικά "κλειδιά" που άνοιξαν την "πόρτα" για τη συμφωνία απαιτούν διαρκή προσαρμογή. Ο λόγος για τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που πρέπει να γίνεται απρόσκοπτα πλέον αλλά και η δέσμευση για πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ με την εκκίνηση των market test να έχει οριστεί για αυτή την εβδομάδα.
Το επόμενο ορόσημο "εφαρμογής" έρχεται σε τρεις εβδομάδες από σήμερα. Πριν κλείσει η Βουλή για τις διακοπές των Χριστουγέννων η κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει στη Βουλή το πρώτο κύμα εφαρμοστικών νόμων το οποίο θα αποκαλύπτει ουσιαστικά τα μέτρα της συμφωνίας (σ.σ. ένα δεύτερο κύμα το οποίο πιθανότατα θα πάρει την μορφή πολυνομοσχεδίου θα έρθει αμέσως μετά την πρωτοχρονιά και με επόμενους σταθμούς το EWG της 11ης Ιανουαρίου και το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, όταν θα αποφασιστεί η καταβολή των δόσεων, αν και εφόσον όλα είναι έτοιμα).
Μετέωρος ο ΦΠΑ – βρέχει παρεμβάσεις
Έως λοιπόν τα Χριστούγεννα και το πρώτο αυτό κύμα εφαρμοστικών διατάξεων (πιθανότατα σύμφωνα με πηγή του οικονομικού επιτελείου δεν θα έρθουν με πολυνομοσχέδιο αλλά με ξεχωριστές διατάξεις) θα φανεί αν η κυβέρνηση κατάφερε τελικά να "περάσει" τη διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων ή έστω αν κατάφερε τη διατήρησή του για κάποια από τα νησιά που έχουν έντονο προσφυγικό πρόβλημα. Εναλλακτικά φέρεται να προτάθηκε κάποιο αντισταθμιστικό επίδομα το οποίο μένει μετέωρο, ενώ προς το παρόν το μόνο που έχει συμφωνηθεί σύμφωνα του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο είναι η μεταφορά πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων προς την περιοχή.
Το νομοσχέδιο για την αλλαγή των επιδομάτων θα αποκαλύψει τις απώλειες που φέρεται να υπάρχουν για τρίτεκνους και πολύτεκνους με υψηλά σχετικά εισοδήματα μετά την αναθεώρηση που ανακοίνωσε το Σάββατο η Θεανώ Φωτίου.
Στα εργασιακά, προωθούνται οι διατάξεις του νέου νόμου για την απεργία, ενώ αναμένονται παρεμβάσεις για το δημόσιο και την από πολιτικοποίηση του. Μόνο το Υπουργείο Ενέργειας πρέπει να καταθέσει πέντε νομοσχέδια στη Βουλή, ενώ στο τραπεζικό πεδίο αναμένονται οι παρεμβάσεις στο νόμο Κατσέλη, για τη δημιουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης καθώς και για τη διαφύλαξη των πλειστηριασμών. Θα περιλαμβάνουν επίσης από τον νέο κώδικα οδικής κυκλοφορίας (θα περιέχει ακόμη και πρόστιμο για άσεμνη συμπεριφορά οδηγών ταξί) έως τις παρεμβάσεις στο κτηματολόγιο.
Επίσης θεσπίζεται η κατά προτεραιότητα αποζημίωση των εργαζομένων σε περίπτωση χρεοκοπίας μιας επιχείρησης. Θα ακολουθούν με τη γνωστή σειρά τράπεζες, δημόσιο και άλλοι πιστωτές σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ (ανακοίνωσε ότι ο εργαζόμενος θα μπορεί να εισπράττει κατά προτεραιότητα από εκποίηση περιουσιακών στοιχείων πτωχευμένης επιχείρησης και ανέφερε ότι το ποσό υπολογίζεται ως το 2,75% επί του κατώτατου μισθού και επί έξι μήνες, δηλαδή 9.669 ευρώ)
Η συνεδρίαση του Eurogroup, η ανακοίνωση του ΑΕΠ και τα επόμενα βήματα
Μετά την ανακοίνωση των Θεσμών για την επίτευξη συμφωνίας, η σημερινή επισφράγισή της από το Eurogroup θεωρείται τυπική διαδικασία. Άλλωστε τα βλέμματα της διπλής συνεδρίασης θα στραφούν στις εκλογές για τον νέο Πρόεδρο (ανάμεσα σε τέσσερις υποψηφίους) αλλά και στα μεγάλα ανοιχτά θέματα για την αρχιτεκτονική της ευρωζώνης μετά την έξοδο της Βρετανίας.
Μία άλλη ανακοίνωση περιμένουν με ανυπομονησία η Ελληνική πλευρά αλλά και οι θεσμοί. Είναι αυτή για το ΑΕΠ του γ΄ τριμήνου. Θα κρίνει αν ο στόχος για ανάπτυξη 1,6% φέτος είναι εφικτός.
Το οικονομικό επιτελείο πάντως μετά τις Βρυξέλλες θα οδεύσει στην Νέα Υόρκη και σε επενδυτικό συνέδριο παρουσία των θεσμών, των εκπροσώπων τραπεζών και μεγάλων εταιρειών.
Το πακέτο δόσεων και η τέταρτη αξιολόγηση που θα κρίνει τα μέτρα και την έξοδο
Η κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει και να διαπραγματευθεί το πακέτο δόσεων του ESM που επίσης μένει ανοικτό. Επίσης, μένει να φανεί από τα "ψιλά γράμματα" των επικαιροποιημένων μνημονίων (που πλέον… καθαρογράφονται) ποιοι είναι οι όροι της υπεραξιολόγησης του 2018 (με επόπτη το ΔΝΤ), οι οποίοι επίσης συμφωνήθηκαν χθες και περιλαμβάνουν διαπραγμάτευση για δημοσιονομικά μέτρα. Δηλαδή περιλαμβάνουν μια νέα "γενιά" από προαπαιτούμενα.
Υπενθυμίζεται ότι το μόνο πιθανό δημοσιονομικό μέτρο της τρίτης αξιολόγησης (οι νέες αντικειμενικές αξίες που συνδέονται με διαπραγμάτευση για το ύψος του ΕΝΦΙΑ) μετατέθηκαν για την τέταρτη αξιολόγηση. Σημειώνεται επίσης ότι τα δημοσιονομικά μέτρα για το 2018 αποφασίστηκαν τον Μάιο-Ιούνιο του 2017 (δεύτερη αξιολόγηση). Το επόμενο αντίστοιχο "crash test" θα γίνει στην τέταρτη αξιολόγηση η οποία προσδιορίζεται χρονικά για τον Μάιο-Ιούνιο του 2018.
Όπως εξήγησε το Σάββατο πηγή του διαπραγματευτικού επιτελείου, τότε θα συζητηθεί το αν θα έρθει πιο νωρίς η μείωση του αφορολογήτου (από το 2019), εάν θα εφαρμοστούν τα αντίμετρα και το τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ. Και πολλά θα εξαρτώνται από τη στάση που θα τηρήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και με ποια μορφή θα μετέχει (αν μετέχει τελικά) στο πρόγραμμα, κάτι που ακόμα μένει μετέωρο.
Πάντως πηγές της ελληνικής πλευράς εκτιμούσαν ότι, έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση στην Ευρώπη και ειδικά στην Γερμανία, οι πιθανότητες απόσυρσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μειώνονται. Εξηγούσαν επίσης ότι δεδομένου του ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει ήδη τις δεσμεύσεις που ζητά το ΔΝΤ στο δημοσιονομικό πεδίο (κόφτης και μετά το 2018 και υπέρ-εποπτεία), ίσως είναι προτιμότερο να μετέχει στο πρόγραμμα ώστε να πιέζει για μεγαλύτερες παρεμβάσεις στο χρέος.