Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για νέα κύματα Σύρων προσφύγων προς την Ευρώπη - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για νέα κύματα Σύρων προσφύγων προς την Ευρώπη

Σύροι πρόσφυγες μπορεί εκ νέου να επιχειρήσουν κατά κύματα να φτάσουν στην Ευρώπη, αν δεν συνεχιστούν τα προγράμματα βοήθειας στις πέντε γειτονικές χώρες της Συρίας που φιλοξενούν την μεγαλύτερη πλειοψηφία αυτών, προειδοποίησαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) έκανε έκκληση να συγκεντρωθούν 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια ώστε με τα χρήματα αυτά να στηριχθούν το επόμενο έτος τα 5,3 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες στις γειτονικές χώρες της Συρίας, καθώς και οι κοινότητες που τους φιλοξενούν στην Τουρκία, τον Λίβανο, το Ιράκ, την Ιορδανία και την Αίγυπτο.

Η UNCHR, η έκκληση της οποίας για τη συγκέντρωση 4,63 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς υποστήριξη των Σύρων προσφύγων το 2017 έχει καλυφθεί μόνο κατά 53%, χρειάζεται διεθνή στήριξη, δήλωσε σε μια συνέντευξη Τύπου ο περιφερειακός συντονιστής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αμίν Αουάντ.
Ανέφερε «πολλούς λόγους», όπως: «τον τεράστιο αριθμό προσφύγων που βρίσκονται στην περιοχή, το γεωπολιτικό καθεστώς αυτής της περιοχής, ο κίνδυνος που ένας πληθυσμός των 5,3 εκατομμυρίων ανθρώπων μπορεί να φέρει σε μια περιοχή, ήδη ασταθή, αν δεν υπάρξει κάποια βοήθεια».

«Είχαμε την εμπειρία του 2015, δεν χρειάζεται να το επαναλάβουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Η έλλειψη χρηματοδότησης οδήγησε σε μια οξεία έλλειψη υπηρεσιών εκείνο το χρόνο, όταν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες έφυγαν για την Ευρώπη, τόνισε. Περίπου οι μισοί εξ αυτών ήταν Σύροι, σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας.

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας περιόρισε σε μεγάλο βαθμό τις προσφυγικές ροές, αλλά η έλλειψη χρηματοδότησης της UNCHR έχει οδηγήσει σε νέες περικοπές σε ζωτικής σημασίας προγράμματα παροχής τροφίμων, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, εκπαίδευσης και στέγασης σε Σύρους πρόσφυγες, υπογράμμισε ο Αουάντ.

«Αυτό σημαίνει ότι δεν είμαστε σε θέση να παράσχουμε σόμπες, κηροζίνη, ικανοποιητικό αριθμό από θερμικές κουβέρτες, χειμερινές σκηνές, να κάνουμε αποστράγγιση νερού και χιονιού από τους καταυλισμούς, να προβούμε σε τεχνικά έργα για να μονώσουμε κάποια από τα κτίρια. Οι άνθρωποι κάθονται στο κρύο, σε ανοιχτά κτίρια», δήλωσε.

Η Τουρκία φιλοξενεί σήμερα 3,3 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, τον μεγαλύτερο αριθμό, και ακολουθεί ο Λίβανος με ένα εκατομμύριο.
«Αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι δωρητές, αυτοί είναι οι πραγματικοί δωρητές. Παρέχουν χώρο και διεθνή προστασία», τόνισε ο Αουάντ.

«Τώρα, η υλική βοήθεια επαφίεται στους δωρητές και στην διεθνή κοινότητα…Και αυτή δεν έρχεται. Οπότε, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τις συνέπειες», δήλωσε.
Οι χώρες υποδοχής έχουν εκφράσει ανησυχίες για ζητήματα ασφάλειας, για οικονομική κρίση και ξενοφοβία, αλλά Σύροι συνεχίζουν να φτάνουν, τόνισε.

«Ο Λίβανος συνεχίζει να δέχεται ευάλωτες ομάδες, το ίδιο και η Τουρκία», δήλωσε ο Αουάντ.
Έχουν καταγραφεί υποθέσεις «επαναπροώθησης», επιστροφής προσφύγων σε μέρη όπου μπορούν να βρεθούν αντιμέτωποι με πόλεμο ή διώξεις, κατά πάραβαση του δικαίου, τόνισε. «Παρατηρούμε απελάσεις, ανθρώπους να στέλνονται πίσω».

Ο εκπρόσωπος της UNHCR Άντριαν Έντουαρντς αρνήθηκε να χορηγήσει συγκεκριμένα στοιχεία για απελάσεις Σύρων προσφύγων.
Bookmark and Share