«Έρχεται ως μια αντικειμενική ανάγκη που δεν αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η συζήτηση έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και έχει να κάνει με τη μουσουλμανική μειονότητα. Έχουμε πάρει πρωτοβουλίες που θα αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας στη Θράκη», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας για το θέμα της εκλογής μουφτή στη Θράκη, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.
«Αυτή τη συζήτηση η κυβέρνηση την έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό στο εσωτερικό της. Είναι αντικειμενική ανάγκη και δεν αφορά τον Τούρκο Πρόεδρο και πρέπει να επεκταθεί δημοσιά και ανοικτά με τη μειονότητα. Με τη μουσουλμανική μειονότητα που είναι τριφυούς προέλευσης», είπε και σημείωσε ότι ήδη έχουν ληφθεί πρωτοβουλίες, στην κατεύθυνση μεταρρυθμίσεων που έχουν να κάνουν με την εργασία, την αύξηση του βιοτικού επιπέδου της μειονότητας, ενώ έκανε και ιδιαίτερη αναφορά στη νομοθετική πρωτοβουλία για τη σαρία.
«Η συζήτηση αφορά το πως μπορούμε να αμβλύνουμε αντιθέσεις και αυτή είναι η συζήτηση που πρέπει να την κάνουμε. Να φτάσουμε στο σημείο εκείνο που αυτούς που αναγνωρίζει ως θρησκευτικούς ηγέτες η πολιτεία , δεν θα τους αμφισβητεί μέρος της μειονότητας», τόνισε.
Γαβρόγλου
Θέμα εκλογής μουφτή από την μουσουλμανική κοινότητα της Θράκης άνοιξε νωρίτερα και ο Κώστας Γαβρόγλου υποστηρίζοντας δε, ότι υπάρχει «ασυμμετρία» μεταξύ των διαδικασιών ανάδειξης του Οικουμενικού Πατριάρχη και των μουφτήδων.
Λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη Ερντογάν, ο υπουργός Παιδείας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κανάλι της Βουλής τάσσεται υπέρ της εκλογής Μουφτή υπό προϋποθέσεις, τονίζοντας: «Θα πρέπει να αρχίσει μια πολλή σοβαρή συζήτηση, με την ίδια τη μειονότητα ως προς το θέμα της ορθολογικοποίησης της εκλογής μουφτήδων».
Σε άλλο σημείο υποστηρίζει: «Το σοβαρό ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί και νομίζω πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει για συζητήσεις, είναι ο προσδιορισμός του εκλεκτορικού σώματος», επισημαίνοντας ότι «τον Πατριάρχη δεν τον εκλέγει η ρωμαίικη κοινότητα στην πόλη, δεν τον εκλέγουν καν ιερείς, τον εκλέγουν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Άρα, υπάρχει πάντα στην εκλογή των θρησκευτικών ηγετών, ένα ειδικό εκλεκτορικό σώμα».
Αναφέρει ότι μετά την ψήφιση του νόμου, που κάνει προαιρετική την εφαρμογή της Σαρίας, με Προεδρικό Διάταγμα, θα οριστούν οι δικονομικές αρμοδιότητες του μουφτή, ενώ θα ακολουθήσει σύσταση επιστημονικής επιτροπής, από νομικούς και ειδικούς, επί του Ισλαμικού δικαίου.
Αποτιμώντας την επίσκεψη Ερντογάν, σχολιάζει ότι ο τούρκος Πρόεδρος «έχασε την ευκαιρία να μιλήσει σε ευρωπαίους εταίρους», ενώ ερωτηθείς για το αν υπήρξε όφελος για τη χώρα μας από την επίσκεψή του, απαντά πως «είναι καλό να σπάνε οι πάγοι».
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς διατύπωσε μια ελαφρώς διαφορετική θέση για το θέμα του μουφτή, λέγοντας σε διπλωματικούς συντάκτες: «Δεν συζητάμε τέτοια θέματα με την Τουρκία».