Ξέρουν τι θα ψηφίσουν τη Δευτέρα; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

Ξέρουν τι θα ψηφίσουν τη Δευτέρα;





Το ερώτημα προκύπτει αβίαστα. Πόσοι από τους επικριτές του Χρυσοχοΐδη που κάθονται σήμερα στα έδρανα της Βουλής, και οι οποίοι το 2012 τον είχαν κατηγορήσει ως ανεύθυνο επειδή είχε παραδεχτεί ότι δεν πρόλαβε να διαβάσει το πρώτο Μνημόνιο της κυβέρνησης Παπανδρέου, θα διαβάσουν το πολυνομοσχέδιο των 1.531 σελίδων που πρόκειται να ψηφίσουν τη Δευτέρα;





Θα ξέρουν τι θα έχουν ή δεν θα έχουν ψηφίσει όταν θα δίνουν την ψήφο τους για ένα νομοθέτημα που αλλάζει τη καθημερινότητα χιλιάδων συμπολιτών μας; Πόσο μάλλον όταν τα 399 άρθρα του μαζί με τις τροπολογίες που τις συνοδεύουν, δεν αναλώνονται μόνο στο ψαλίδι των επιδομάτων για τρίτεκνους και πολύτεκνους, το μπλόκο στις απεργίες και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, παρά περιλαμβάνουν δεκάδες διατάξεις που ανατρέπουν την καθημερινότητα πάρα πολλών;

Τα επιδόματα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για παράδειγμα, τα οποία αφορούν χιλιάδες εργαζόμενους, μπαίνουν στο προθάλαμο των περικοπών καθώς το καθεστώς χορήγησής τους θα αξιολογηθεί εκ του μηδενός. Οι πολίτες που συναλάσσονται με το Κτηματολόγιο θα επιβαρύνονται στο εξής με τέλος 33 ευρώ όταν ζητούν κτηματογραφικό διάγραμμα. Και σαράντα χιλιάδες περίπου εργαζόμενοι δεκατεσσάρων ΔΕΚΟ που μεταβιβάζονται στο υπερ-Ταμείο θα δουν σταδιακά ανατροπές στη ζωή τους, με νέους εσωτερικούς κανονισμούς, μειώσεις δαπανών, και εθελούσιες εξόδους αν απαιτηθεί, αφού ο μέσος όρος ηλικίας στις κρατικές εταιρείες είναι πολύ υψηλός.

Το ερώτημα που προκύπτει αυθόρμητα είναι πόσοι από τους επικριτές του Χρυσοχοΐδη θα έχουν ενημερωθεί αναλυτικά προτού ψηφίσουν, για όλες αυτές τις ανατροπές οι οποίες μπορεί να κρύβονται στα ψιλά γράμματα, όπως για παράδειγμα στα νέα ωράρια εργασίας και, στα νέα προσόντα που απαιτούνται για την άσκηση κάποιων επαγγελμάτων ή στις προϋποθέσεις διαγραφής προστίμων από την Εφορία.

Οι φαρμακοποιοί λόγου χάρη θα έχουν στο εξής ελάχιστο ωράριο λειτουργίας 40 ωρών την εβδομάδα. Τα αρτοποιεία και οι σχολές χορού αποκτούν νέα κριτήρια αδειοδότησης και ίδρυσης. Δάσκαλοι και καθηγητές θα έχουν υποχρεωτικό ωράριο στις 30 ώρες την εβδομάδα. Ο τρόπος έκδοσης των διπλωμάτων οδήγησης αλλάζει, ενώ κάθε εταιρεία οδικής βοήθειας υποχρεούται να φτάνει στο σημείο που την καλεί ο πελάτης της το αργότερο εντός μιας ώρας από την στιγμή που θα ειδοποιηθεί. Χιλιάδες επίσης φορολογούμενοι που ελέγχονται από την Εφορία, προκειμένου να δουν μείωση στα πρόστιμα και τους πρόσθετους φόρους, θα πρέπει να υποβάλουν εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιιητικές δηλώσεις.Στο μικρόκοσμο των χιλιάδων αυτών εργαζομένων, επαγγελματιών και επιχειρήσεων, όλες οι παραπάνω αλλαγές στις υποχρεώσεις και συναλλαγές τους συνεπάγονται ανατροπές για την καθημερινότητα τους.

Αραγε αυτή τη φορά θα βρεθεί κάποιος να ομολογήσει δημόσια ότι δεν πρόλαβε να διαβάσει, άρα δεν ήξερε τι ακριβώς τι υπέγραφε ως μέλος της κυβέρνησης και τι ψήφιζε ως μέλος της Βουλής; Διότι σίγουρα θα υπάρξουν κάποιοι που θα προλάβουν να ρίξουν μόνο μια ματιά «το Σάββατο το πρωί για δύο-τρεις ώρες», όπως είχε πει το 2012 στο Mega η υπουργός Οικονομίας την εποχή εκείνη, Λούκα Κατσέλη για το τότε μνημόνιο.

Για την ιστορία, παραθέτουμε τη δήλωση του τότε προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. «Δηλώνουν ότι τάχα δε διάβασαν το μνημόνιο και έστειλαν αδιάβαστη ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Πρόκειται για ανεύθυνους και για ανθρώπους που πια έχουν χάσει κάθε σοβαρότητα», είχε πει το 2012.

Αν έχουν κάποια αξία όλα τα παραπάνω δεν είναι επειδή προσφέρονται για αστεισμούς. Εχουν αξία ως υπενθύμιση του γεγονότος ότι η χώρα αυτή πλήρωσε (και συνεχίζει να πληρώνει) πολύ βαρύ φόρο στο βωμό του λαϊκισμού. Και μπορεί ο σημερινός Πρωθυπουργός να μην είναι ασφαλώς ο πρώτος που καβάλησε το άρμα του λαϊκισμού για να κατακτήσει την εξουσία, ωστόσο ελέγχεται γιατί ήταν εκείνος που το 2012 κατηγορούσε τον Σαμαρά ότι η σπουδή του να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις τον κάνει να φέρνει στη Βουλή προς ψήφιση μνημονιακά μέτρα με διαδικασίες εξπρές, μέσα από fast track συνεδριάσεις.

Δηλαδή αυτός τι το διαφορετικό κάνει τώρα;





του κ.Γ.Φιντικάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share