Στην καθιέρωση της «φυλασσόμενης ιατρικής συνταγής» για όλα τα αντιβιοτικά φάρμακα προσανατολίζεται το υπουργείο Υγείας.
Αυτό ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας Γιάννης Μπασκόζος αναφερόμενος στα μέτρα που θα λάβει η πολιτεία, προκειμένου να αντιμετωπίσει την υπερβολική κατανάλωση αντιβιοτικών στη χώρα μας. Σημειώνεται ότι φυλασσόμενες ιατρικές συνταγές ισχύουν σήμερα μόνο για τη χορήγηση φαρμάκων με ναρκωτικές ουσίες αλλά και αντιβιοτικών τελευταίας γενιάς.
Ο κ. Μπασκόζος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΜΕ-ΜΠΕ, επεσήμανε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, γιατί οδηγεί σε αντίσταση των μικροοργανισμών και εντέλει σε λοιμώξεις που θα μπορούσαν να θεραπευτούν πολύ πιο εύκολα. «Ταλαιπωρούνται, ακόμα και πεθαίνουν άνθρωποι, ενώ θα ήταν πολύ εύκολο να θεραπευτούν», τόνισε, ενώ προσέθεσε ότι βούληση του υπουργείου είναι η εφαρμογή του μέτρου να γίνει πάρα πολύ σύντομα.
Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το 15%-20% των αντιβιοτικών που προμηθεύονται οι πολίτες από τα φαρμακεία γίνεται χωρίς ιατρική συνταγή. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), η χώρα μας ήταν και το 2015 η πρώτη χώρα σε κατανάλωση αντιβιοτικών στην κοινότητα με 36,1 ημερήσιες δόσεις κατά μέσον όρο ανά 1.000 κατοίκους, όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ε.Ε. ήταν 22,4 ημερήσιες δόσεις ανά 1.000 κατοίκους. Στις χαμηλότερες θέσεις βρίσκονται η Ολλανδία, η Εσθονία και η Σουηδία με 10,7, 11,6 και 12,3 ημερήσιες δόσεις ανά 1.000 κατοίκους αντιστοίχως. Mεγάλη κατανάλωση αντιβιοτικών εκτός νοσοκομείων καταγράφεται επίσης στη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ιταλία (29,9, 29,2 και 27,5 ημερήσιες δόσεις ανά 1.000 κατοίκους αντιστοίχως).
Την ικανοποίησή του για την πρόθεση του υπουργείου Υγείας να καθιερώσει ειδική ιατρική συνταγή για τη χορήγηση των αντιβιοτικών εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, που ζητεί επιπλέον να επιβληθούν αυστηρές ποινές σε όσους χορηγούν φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή. Οπως αναφέρει, «η κατάχρηση των αντιβιοτικών εντείνεται τους χειμερινούς μήνες, που έχουν έξαρση οι ιώσεις. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι κυριότερες αιτίες για τις οποίες οι Ελληνες καταναλώνουν αντιβιοτικά είναι το συνάχι, ο βήχας και ο πονόλαιμος που προκαλούνται από ιώσεις στις οποίες δεν είναι δραστικά τα αντιβιοτικά». Εν τω μεταξύ, αιφνιδιασμένοι δηλώνουν οι φαρμακοποιοί από την πρόθεση του υπουργείου Υγείας να θεσμοθετήσει τις «άυλες συνταγές», που στην πράξη σημαίνει ότι οι πολίτες δεν θα λαμβάνουν τα φάρμακα που συνταγογραφεί ο γιατρός χωρίς να χρειάζονται την έντυπη συνταγή. Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), το υπουργείο πρόκειται να περιλάβει σχετική διάταξη στο σχέδιο νόμου για την παραγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή. Ο ΠΦΣ ζητεί πριν από οποιαδήποτε σύνταξη και κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης να υπάρξει αναλυτικός διάλογος.
πηγή Καθημερινή