Προειδοποιεί -και- το ΓΕΕΘΑ: Υπεράριθμοι πρόσφυγες και μετανάστες σε Κω, Λέσβο, Σάμο - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Προειδοποιεί -και- το ΓΕΕΘΑ: Υπεράριθμοι πρόσφυγες και μετανάστες σε Κω, Λέσβο, Σάμο

Τον κώδωνα του κινδύνου για τους υπεράριθμους πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται στις δομές φιλοξενίας σε Κω, Λέσβο και Σάμο κρούει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.



Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας (από την περασμένη Πέμπτη) οι πρόσφυγες/μετανάστες που διαμένουν στις 30 δομές φιλοξενίας που διαχειρίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις αυξήθηκαν κατά 843 άτομα.

Συγκεκριμένα, χθες καταγράφηκαν 24.410 άτομα έναντι 23.567 ατόμων την περασμένη Πέμπτη. Η δυνατότητα φιλοξενίας των 30 δομών αυξήθηκε κατά 152 άτομα, από 23.673, στα 23.825 άτομα. Οι δομές φιλοξενίας Λέσβου, Σάμου, Κω, έχουν υπεράριθμους πρόσφυγες/μετανάστες σύμφωνα με την κατανομή προσφύγων που γίνεται από τους αρμόδιους φορείς.

Οι τρεις κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων παρείχαν 13.481 μερίδες φαγητού, από τις οποίες 604 μερίδες διανέμονται σε δομές φιλοξενίας οι οποίες δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα τους. Για την υγειονομική κάλυψη των προσφύγων/μεταναστών διατίθεται ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από τους 3 Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Έκρυθμη η κατάσταση στη Λέσβο με το προσφυγικό

Σημειώνεται πως νωρίτερα ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, ζήτησε τη λήψη άμεσων μέτρων «προκειμένου να λάβει τέλος η κατάληψη της πλατείας Σαπφούς και να γίνει επιτέλους πράξη η ουσιαστική αποσυμφόρηση της Λέσβου».

Σε επιστολή του προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, και τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, ο κ. Γαληνός σημειώνει ότι η κατάσταση των τελευταίων τεσσάρων ημερών στην κεντρική πλατεία της πόλης της Μυτιλήνης είναι απαράδεκτη

«Είναι ανήκουστο μια ολόκληρη πόλη να βρίσκεται υπό καθεστώς ομηρίας, το κεντρικότερο σημείο της πρωτεύουσας του νησιού υπό κατάληψη και η αστυνομία να μην τολμά να επέμβει για να αποκαταστήσει την τάξη», σημειώνει.

«Η προκλητική αυτή αδράνεια, μεταθέτει όλο το βάρος στο δήμο, ο οποίος είναι ο μοναδικός φορέας που βρίσκεται εξ αρχής στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση του προβλήματος, μας κάνει να διερωτόμαστε εάν τελικά οι νόμοι του κράτους έχουν πραγματική ισχύ και αν ναι γιατί οι αρμόδιοι για την εφαρμογή τους φοβούνται να κάνουν τη δουλειά τους και να πράξουν τα αυτονόητα;», προσθέτει ο δήμαρχος στην επιστολή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share