Ζ. Ζάεφ: Μας χωρίζει το erga omnes και το Σύνταγμα - «Κατανόηση από Αθήνα στην («μακεδονική!») ταυτότητα μας» - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 15 Απριλίου 2018

Ζ. Ζάεφ: Μας χωρίζει το erga omnes και το Σύνταγμα - «Κατανόηση από Αθήνα στην («μακεδονική!») ταυτότητα μας»


Σοβαρά ερωτηματικά για το περιεχόμενο του πάρε δώσε μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, προκαλούν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζ. Ζάεφ που δήλωσε ότι βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ στην λύση και η ελληνική πλευρά «δείχνει κατανόηση στο θέμα της ταυτότητας μας».

Εκτός από τον κ. Ζάεφ και ο ΥΠΕΞ Δημητρώφ αποκάλυψε ότι η βασική διαφορά που έχει απομείνει είναι το εύρος χρήσης της νέας ονομασίας, καθώς η Σκοπιανή πλευρά επιμένει να απορρίπτει την erga omnes χρήση που αποτελεί όμως την απόλυτη κόκκινη γραμμή για την Ελλάδα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα οδηγούσε σε μια μορφή «διπλής ονομασίας», ή οποία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ούτε ως βάση συζήτησης για την Ελλάδα.

Σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικοί σταθμό TV24 Vesti ο κ. Ζάεφ ήταν αρκετά αποκαλυπτικός δηλώνοντάς ότι στο τραπέζι είναι μόνο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό και οι διαφορές που παραμένουν αφορούν την αναθεώρηση του Συντάγματος η οποία συνδέεται με το εύρος χρήσης της νέας ονομασίας. Συγχρόνως όμως αποκάλυψε ότι η ελληνική πλευρά έχει δείξει κατανόηση στα θέματα της «ταυτότητας μας», χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Αθήνα έχει δείξει «κατανόηση» στο θέμα της «μακεδονικής γλώσσας», αλλά δεν είναι γνωστό σε ποιές από τις άλλες πτυχές καταγραφής και ανάδειξης της «μακεδονικής ταυτότητας» η ελληνική πλευρά μπορεί να κάνει συμβιβασμούς, ώστε να μην οδηγηθούμε τελικά στην νομιμοποίηση του πυρήνα του προβλήματος, καθώς η διαφορά για το όνομα της χώρας ξεκίνησε για να αντιμετωπισθεί ο «μακεδονισμός» και η τεχνητή «μακεδονική ταυτότητα» την οποία εξέφραζε το «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Πάντως η Αθήνα πράγματι με δηλώσεις τόσο του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα όσο και του ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά έχουν επισημάνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση, εάν και οι δυο πλευρές θελήσουν να ικανοποιηθούν όλες οι θέσεις τους, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι πολύ συχνά γίνεται αναφορά στο ότι η «μακεδονική γλώσσα» είχε καταγραφεί στον ΟΗΕ, χωρίς να εκφρασθούν αντιρρήσεις από την Ελλάδα ήδη από το 1977 με κυβέρνηση μάλιστα Κωνσταντίνου Καραμανλή.

«Είμαι ο πρώτος Μακεδόνας πρωθυπουργός που είπα ότι ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό είναι αποδεκτό από εμάς και πιστεύω ότι αυτή η δήλωση συνέβαλε στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Η ελληνική πλευρά δείχνει κατανόηση στην Ταυτότητα μας και πιστεύω ότι θα πετύχουμε» είπε ο κ. Ζαεφ.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επανέλαβε και πάλι ότι «εάν έχει μια συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα αυτό πιθανότατα θα σημάνει ότι υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί λύση που θα είναι αποδεκτή και από τους πολίτες των δυο χωρών, και αποκάλυψε ότι θα συναντηθεί με τον Ελληνα πρωθυπουργό στην Σύνοδο της Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων στις 17 Μαΐου στην Σόφια, χωρίς να διευκρινίζει αν είναι αυτή η συνάντηση την οποία θεωρεί καθοριστική για την επίτευξη συμφωνίας.

Αναφέρθηκε και πάλι στα οφέλη που θα έχει η χώρα αλλά και οι πολίτες με την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την προώθηση των σχέσεων με την Ε.Ε. τονίζοντας ότι η λύση πρέπει να αναζητηθεί από τις δυο πλευρές, όπως έγινε και στην περίπτωση της συμφωνίας της ΠΓΔΜ με την Βουλγαρία.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει λύση, ο κ. Ζάεφ είπε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων που είναι κρίσιμος για το μέλλον των πολιτών και θα παραμείνει προσηλωμένη στον στρατηγικό στόχο ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., που έχει την υποστήριξη και της αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αναφέρθηκε στην μετονομασία του Αεροδρομίου και του αυτοκινητοδρόμου, τις οποίες χαρακτήρισε«κινήσεις καλής θέλησης», διευκρίνισε όμως ότι η περίπτωση του αγάλματος του «Έφιππου Πολεμιστή» του ογκώδους αγάλματος με αναφορά στον Μέγα Αλέξανδρο, είναι διαφορετική και δεν έχει σχέση με τις συνομιλίες για το όνομα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share