Η λαμπρή υποδοχή του Καρόλου προκαλεί τριγμούς στον Αριστερό ΣΥΡΙΖΑ - Γιατί εστάλη προειδοποιητική επιστολή στους υπουργούς - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Η λαμπρή υποδοχή του Καρόλου προκαλεί τριγμούς στον Αριστερό ΣΥΡΙΖΑ - Γιατί εστάλη προειδοποιητική επιστολή στους υπουργούς



Αλγεινές εντυπώσεις προκάλεσε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ευρύτερα στο αριστερό κοινό, η λαμπρή υποδοχή της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητος Πρίγκιπα της Ουαλίας και της Δούκισσας της Κορνουάλης από την αριστερή ελληνική κυβέρνηση.


Τα χαμόγελα, τα χειροφιλήματα και οι υποκλίσεις, των αριστερών πολιτικών με τους πρίγκιπες αλλά και ο συγχρωτισμός με εξέχουσες φυσιογνωμίες του επιχειρηματικού κόσμου που είχαν προσκληθεί στην δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο, δεν ξέφυγαν της προσοχής και αντίθετα ανέδειξαν εμφατικά το ερώτημα για το κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί ψήγματα του αριστερού και ακτιβιστικού του χαρακτήρα που τον οδήγησε στην εξουσία το 2015.

Εάν όμως στο πριγκιπικό ζεύγος οι υποκλίσεις είναι βάση του πρωτοκόλλου και του σαβουάρ-βιρβ το οποίο προσπαθούν με εντατικά να μάθουν τα αριστερά στελέχη, στους δανειστές οι γονυκλισίες είναι πραγματικές.

Ο συμβολισμός της πριγκιπικής επίσκεψης έρχεται σε μία συγκυρία που οι πολίτες στενάζουν από τους δυσβάστακτους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές -1 εκατομμύριο είναι οι δεσμεύσεις λογαριασμών από την εφορία για χρέη και άλλες 600.000 σε αναμονή-, προκειμένου η αριστερή κυβέρνηση να κλείσει έγκαιρα την τέταρτη αξιολόγηση ώστε να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει την πλήρη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις των δανειστών σαν επιχείρημα στην διαπραγμάτευση του χρέους και την μεταμνημονιακή εποχή.

Ενδεικτικό των δυσκολιών είναι ότι για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα ενός μηνός ο αρμόδιος του πρωθυπουργικού γραφείου για την διαπραγμάτευση, υφυπουργός Δημήτρης Λιάκος απέστειλε επιστολή στους αρμόδιους υπουργούς γα εντείνουν τις προσπάθειες και να επισπεύσουν την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων της αξιολόγησης που τους αναλογούν.
Από τα 88 προαπαιτούμενα πέρι τα 10 έχουν κλείσει πλήρως ενώ τα υπόλοιπα είτε έχουν κενά είτε έχουν ακόμη πολύ δρόμο, κάτι που απομακρύνει τον στόχο του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το επόμενο eurogroup.

Η απόφαση του Μαξίμου και του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και η παραίνεση παραγόντων της ΕΕ είναι μέχρι τις 21 Ιουνίου να μπορούν να επιδείξουν πλήρη συμμόρφωση έτσι ώστε να κάμψουν τις αντιρρήσεις του Βερολίνου, τόσο για τους όρους ελάφρυνσης του χρέους όσο και για την αυστηρότητα της μεταμνημονιακή εποπτείας.

Εάν το Βερολίνο επιμείνει στις τωρινές του απαιτήσεις είναι αμφίβολο αν βρεθεί ελληνική κυβέρνηση που να τις δεχθεί.
Γι αυτό και από το κυβερνητικό επιτελείο, από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αλλά και από τον πρόεδρο της Βουλής στάλθηκε το μήνυμα προς τους βουλευτές να σταματήσουν να θέτουν τώρα ζήτημα ακύρωσης της μείωσης των συντάξεων.
Η κυβέρνηση μεθοδεύει πρώτα να ολοκληρωθεί η συζήτηση και να αποφασιστεί η μεταμνημονιακή κατάσταση και στην συνέχεια προβάλλοντας σαν επιχείρημα την υπερκάλυψη του πλεονάσματος να διεκδικήσει αναστολή του μέτρου της μείωσης των συντάξεων.
Μόνο που φυσικά αυτά τα γνωρίζουν και οι δανειστές και δη το Βερολίνο που επιμένει στην σκληρή γραμμή.
Μόνο τυχαία δεν ήταν η πρόσφατη αναφορά του κ. Ρέγκλινγκ για το ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015 στοίχισε 86 δις και αυτό είναι αποκλειστική ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης –άλλωστε ο κ. Ρέγκλινγκ έχει συνηγόρους στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, που αδιαφορούν για το ότι τον λογαριασμό δεν θα τον πληρώσει η αριστερή κυβέρνηση αλλά ο ελληνικός λαός.


Του κ.Σπ. Γκουτζάνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share