Ζάεφ: Έχουμε συμφωνήσει σε λύση! - Τσίπρας: Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία... - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Ζάεφ: Έχουμε συμφωνήσει σε λύση! - Τσίπρας: Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία...

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δήλωσε σήμερα ότι μια συμφωνία ανάμεσα στα Σκόπια και την Αθήνα για τη διευθέτηση της διένεξης για την ονομασία της χώρας του που διαρκεί εδώ και δεκαετίες μπορεί να επιτευχθεί πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο.

Ο Ζάεφ συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια.

«Συζητήσαμε μια (συγκεκριμένη) λύση στη διένεξη για την ονομασία η οποία θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, όμως είναι ανάγκη να έχουμε περισσότερες συζητήσεις στις χώρες μας», δήλωσε ο Ζάεφ σε δημοσιογράφους στη Σόφια.

Τσίπρας:

«Με τον κ. Ζάεφ συναντηθήκαμε και χθες και σήμερα. Είχαμε πολύ απαιτητικές διαπραγματεύσεις. Η πρόοδος που είχε επιτευχθεί στην συνάντηση των υφυπουργών εξωτερικών στο Σούνιο ήταν ουσιαστική. Ωστόσο είναι ακόμη αρκετά τα ζητήματα καθώς πρόκειται για μία πολύπλοκη διαπραγμάτευση. Χρειάστηκε να ξενυχτήσουμε χθες, συναντηθήκαμε και σήμερα. Εχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης αλλά υπάρχει ακόμη απόσταση να διανυθεί. Δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία».

Για τη Σύνοδο είπε ότι υπήρξαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συνομιλίες που θα έχουν αντίκτυπο στο μέλλον στα Βαλκάνια και στην ευρωπαϊκή Ενωση. «Αναδείχθηκε η θετική ατζέντα για την στήριξη των Δυτικών Βαλκανίων και την έρευνα. Είναι πολύ σημαντικά θέματα για εμάς που βγαίνουμε από την οικονομική κρίση και τα μνημονιακά χρόνια αλλά και για την προσφυγική κρίση. Θέλουμε να έχουμε ένα ηγετικό χώρο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Η Σύνοδος είναι μία πρωτοβουλία που γεννήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας της χώρας μας με άλλες χώρες της βαλκανικής. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην περιοχή που έχει προχωρήσει σε αυτές τις ενέργειες για την διεύρυνση στα δυτικά Βαλκάνια. Ο ρόλος της ΕΕ στα Δ. Βαλκάνια είναι καθοριστικός για την ανάπτυξη και την ευημερία της πολύπαθης αυτή περιοχής. Για το κοινό καλό όλων θα πρέπει να προχωρήσουμε και να συνεχίσουμε την ενταξιακή πορεία των χωρών των δυτικών Βαλκανίων».











Νωρίτερα, με συγκρατημένη αισιοδοξία και τις "ευλογίες" της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντήθηκαν στη Σόφια ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο ομόλογός του της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Το ραντεβού είχε κλειστεί για τις 10:15 στην Σόφια στο περιθώριο της Συνόδου Ε.Ε. - Δυτικών Βαλκανίων και διήρκεσε περίπου 1,5 ώρα.

Πληροφορίες από τη Σόφια θέλουν οι δύο πρωθυπουργοί να ανακοινώσουν τα επόμενα βήματα στο Σκοπιανό, χωρίς ωστόσο να δώσουν αναλυτικά στοιχεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ζ. Ζάεφ δήλωσε εντός της Συνόδου ότι η λύση είναι κοντά.

Μετά τη συνάντησή τους ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε και με την Γερμανίδα Καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ.

Το κλίμα μπορεί μεταξύ των δύο ομολόγων, Ελλάδας και ΠΓΔΜ, μπορεί να είναι ιδιαιτέρως θετικό αλλά αυτό από μόνο του δεν φτάνει για την εξεύρεση λύσης, καθώς τα Σκόπια θα πρέπει να βάλουν αρκετό νερό στο κρασί τους προκειμένου να βγει λευκός καπνός.

Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση τους, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Ζόραν Ζάεφ χειρίστηκαν επικοινωνιακά σχεδόν με τον ίδιο τρόπο το σημερινό τους ραντεβού, στέλνοντας μηνύματα αισιοδοξίας. Ωστόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός αν και αρχικά δήλωσε πως οι προσδοκίες του για την συνάντηση με τον Σκοπιανό ομόλογο του είναι πολύ μεγάλες, στην συνέχεια με ένα ανάρτηση του στο Twitter ακολούθησε την διπλωματική ρητορική τονίζοντας πως «τα τελευταία μέτρα είναι τα πιο δύσκολα».

Οι «κόκκινες» γραμμές της Αθήνας παραμένουν η χρήση της ονομασίας «erga omnes» αλλά και οι αλλαγές στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας προκειμένου να απαλειφθούν οι οι αλυτρωτικές αναφορές. Από την άλλη πλευρά τα Σκόπια που πιέζονται χρονικά δεν φαίνονται μέχρι στιγμής διατεθειμένα να υποχωρήσουν και αναζητούν τρόπους προκειμένου να κάμψουν τις ελληνικές αντιστάσεις.

Η σύνοδος του ΝΑΤΟ του Ιουλίου στις Βρυξέλλες αποτελεί πλέον για την γειτονική χώρα ένας ιδιαιτέρως δύσκολος στόχος καθώς σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων ακόμα και να βρεθεί άμεσα λύση αυτή θα πρέπει να περάσει από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών και στην συνέχεια από το κοινοβούλιο.

Συνάντηση υπό το βλέμμα των Βρυξελλών

Το γεγονός ότι η συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ γίνεται στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας που έχει αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. έχει την σημασία του. Οι Βρυξέλλες και αρκετοί ευρωπαίοι ηγέτες που βρίσκονται στην Σόφια, θέλουν να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών προκειμένου να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια.

Άλλωστε δεν θα πρέπει να θεωρούνται τυχαίες οι επισκέψεις του Ντοναλτ Τουσκ και του Ζ.Κ Γιούνκερ στην γειτονική χώρα, ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν είχε έρθει πρόσφατα και στην Αθήνα. Δεν αποκλείεται στο παρασκήνιο να υπάρξουν πιέσεις προς τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή, αν και η ελληνική πλευρά υπενθυμίζει πως τα Σκόπια είναι εκείνα που «καίγονται» καθώς δεν θέλουν να χάσουν μία ακόμη ευκαιρία και γι αυτό τον λόγο θα πρέπει να κάνουν τις υποχωρήσεις που απαιτούνται έτσι ώστε να υπάρξει συμφωνία.





thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share