Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σήμερα πως προχωρούν με την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από τον Καναδά, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τερματίζοντας μια δίμηνη εξαίρεση και ετοιμάζοντας το σκηνικό για έναν ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο με ορισμένους από τους πιο σημαντικούς συμμάχους της Αμερικής.
Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος δήλωσε στους δημοσιογράφους σε τηλεφωνική ενημέρωση πως δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου από την ΕΕ, τον Καναδά και το Μεξικό θα τεθούν σε ισχύ τα μεσάνυχτα (07:00 της Παρασκευής ώρα Ελλάδας).
«Προσβλέπουμε στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, τόσο με τον Καναδά και το Μεξικό από τη μία πλευρά, και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την άλλη, επειδή υπάρχουν άλλα θέματα τα οποία πρέπει επίσης να επιλύσουμε», είπε.
Ο Ρος δεν έδωσε λεπτομέρειες για το τι μπορούν να κάνουν η ΕΕ, ο Καναδάς και το Μεξικό προκειμένου να αρθούν οι δασμοί.
Προσφυγή της ΕΕ - «Ισοδύναμα» μέτρα ανακοίνωσε το Μεξικό
Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου, σε ανακοίνωσή της η Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Σεσίλια Μάλστρομ, δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά της απόφασης των ΗΠΑ.
«Οι ΗΠΑ επιδίωξαν να χρησιμοποιήσουν την απειλή εμπορικών περιορισμών ως μοχλό πίεσης προκειμένου να εξασφαλίσουν παραχωρήσεις από την ΕΕ. Δεν είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο κάνουμε μπίζνες και οπωσδήποτε δεν είναι μεταξύ πολύχρονων εταίρων, φίλων και συμμάχων», είπε.
«Τώρα που έχουμε σαφήνεια, η απόκριση της ΕΕ θα είναι ανάλογη και σύμφωνη με τους κανόνες του ΠΟΕ. Θα προσφύγουμε τώρα για την επίλυση των διαφορών αφού αυτά τα μέτρα αντίκεινται σαφώς στους συμφωνημένους διεθνείς κανόνες.
«Θα επιβάλουμε επίσης αντισταθμιστικά μέτρα και θα κάνουμε όλα τα αναγκαία βήματα για να προστατεύσουμε την αγορά της ΕΕ από την αλλαγή κατεύθυνσης του εμπορίου που προκαλείται από αυτούς τους περιορισμούς των ΗΠΑ».
Στο μεταξύ, το Μεξικό αποκρίθηκε στην επιβολή από τις ΗΠΑ δασμών στον χάλυβα και στο αλουμίνιο επιβάλλοντας ευρεία «ισοδύναμα» μέτρα, στον χάλυβα και στα αγροτικά προϊόντα.Τα μέτρα θα ισχύσουν μέχρι η κυβέρνηση των ΗΠΑ να εξαλείψει τους δασμούς της, ανέφερε το υπουργείο.
Ρος: Απίθανο οποιαδήποτε αντίμετρα να πλήξουν την αμερικανική οικονομία
Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ. «Οποιαδήποτε αντίμετρα επιβληθούν από την Ευρώπη ή άλλες χώρες ως απάντηση είναι απίθανο να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην αμερικανική οικονομία», διαβεβαίωσε μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC. Επισήμανε επίσης πως πιστεύει ότι οι επιπτώσεις στις σχέσεις με τις χώρες που επηρεάζονται από την αμερικανική απόφαση δεν θα είναι μακροπρόθεσμες και ότι θα «το ξεπεράσουν εν ευθέτω χρόνω».
Γιούνκερ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να μείνει άπραγη
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εφαρμόσει αντίμετρα μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να επιβάλει δασμούς στις ευρωπαϊκές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
«Είναι μια άσχημη ημέρα για το παγκόσμιο εμπόριο» σημείωσε ο Γιούνκερ κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στις Βρυξέλλες.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να μείνει άπραγη (...). Αυτό που εκείνοι μπορούν να κάνουν, εμείς είμαστε ικανοί να κάνουμε ακριβώς το ίδιο» είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
«Επομένως, αμέσως θα προσφύγουμε στον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου» για την επίλυση της διένεξης και «θα ανακοινώσουμε αντίμετρα εντός των επόμενων ωρών».
«Είναι απόλυτα απαράδεκτο το γεγονός ότι η μια χώρα επιβάλλει μονομερώς μέτρα όταν έχει να κάνει με το παγκόσμιο εμπόριο» υπογράμμισε ο επικεφαλής της Κομισιόν.
Μέρκελ: Η ΕΕ θα απαντήσει με τρόπο «αποφασιστικό και ενιαίο»
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει με τρόπο «αποφασιστικό και ενιαίο», είχε προειδοποιήσει νωρίτερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, που βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στη Λισαβόνα.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν συμφωνήσει «στο να απαντήσουν με έξυπνο, αποφασιστικό και ενιαίο τρόπο» επισήμανε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον Πορτογάλο ομόλογό της Αντόνιο Κόστα. Οι δασμοί που εξετάζονται από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ «αντίκεινται στους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου» υπογράμμισε.
Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι δεν θα ήθελε να προκαταλάβει οποιαδήποτε αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Λεμέρ: Η Ευρώπη θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα»
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε ότι η Ευρώπη θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να απαντήσει στους αμερικανικούς τιμωρητικούς δασμούς.
Τέτοιου είδους μέτρα θα ήταν αδικαιολόγητα και επικίνδυνα», δήλωσε ο Λεμέρ σε συνάντηση στο Παρίσι με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος.
«Είμαστε αποφασισμένοι, με τους Γερμανούς εταίρους μας, με την Επίτροπο Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ, να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να απαντήσουμε στις αμερικανικές αποφάσεις» που είναι αντίθετες στα ευρωπαϊκά συμφέροντα, πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός.
«Δεν θέλουμε έναν εμπορικό πόλεμο. Αλλά οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι οφείλουν να γνωρίζουν ότι εάν λάβουν αποφάσεις επιθετικές προς την Ευρώπη, η Ευρώπη δεν θα παραμείνει χωρίς αντίδραση», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Ερωτηθείς για το είδος των μέτρων που θα μπορούσαν να ληφθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Λεμέρ δεν έδωσε διευκρινίσεις, διαβεβαιώνοντας ότι τα μέτρα είναι «έτοιμα».
Να θυμίσουμε πως ο πρόεδρος Τραμπ είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο την επιβολή επιπρόσθετων δασμών 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο, πριν παραχωρήσει μια προσωρινή εξαίρεση από το μέτρο σε ορισμένους συμμάχους των ΗΠΑ.
Η προσωρινή εξαίρεση από την οποία ωφελήθηκε η ΕΕ λήγει την Παρασκευή 1η Ιουνίου.
