FYROM: Απορρίπτει η αξιωματική αντιπολίτευση την ονομασία «Ίλιντεν» - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 20 Μαΐου 2018

FYROM: Απορρίπτει η αξιωματική αντιπολίτευση την ονομασία «Ίλιντεν»



Αντιτίθεται στην ονομασία «Ίλιντεν» το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της FYROM, το εθνικιστικό VMRO-DPNE, θέτοντας έτσι μεγάλα εμπόδια στις προσπάθειες του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας, Zoran Zaev.



«Το VMRO-DPNE δεν υποστηρίζει καμία αλλαγή στο σύνταγμα της χώρας με στόχο την αλλαγή του συνταγματικού μας ονόματος», δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος Hristijan Mickoski μετά τη συνάντηση, που είχε σήμερα (20/5/2018) με τον πρωθυπουργό, Zoran Zaev.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Zaev χρειάζεται οπωσδήποτε την υποστήριξη του VMRO-DPNE, προκειμένου να τροποποιηθεί το όνομα της FYROM, όπως αναφέρει το Reuters, που υπενθυμίζει πως και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρέπει να κερδίσει στην Αθήνα πολιτική υποστήριξη για μία λύση στο θέμα.
Η διαδικασία ένταξης της FYROM στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ έχει μπλοκαριστεί από την Ελλάδα, η οποία αμφισβητεί το όνομα της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας, τονίζοντας ότι σηματοδοτεί εδαφική διεκδίκηση σε βάρος της Μακεδονίας.
Ο Zoran Zaev και ο Αλέξης Τσίπρας συζήτησαν την εν λόγω πρόταση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων-ΕΕ στη Σόφια τον Μάιο του 2018.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Zaev θα πρέπει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων στο κοινοβούλιο των 120 εδρών για να υποστηρίξει τις συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται, προκειμένου να εγκριθεί το νέο όνομα.
Για τους κατοίκους της FYROM «Ίλιντεν» ή 2 Αυγούστου είναι μια συμβολική ημερομηνία, καθώς το 1903, η περιοχή ξεσηκώθηκε κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ενώ την ίδια ημέρα το 1944 τοποθετήθηκαν τα θεμέλια για την ίδρυση της ΠΓΔΜ.
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας απέτυχε να εξασφαλίσει υποστήριξη από τον κυβερνητικό του εταίρο ΑΝΕΛ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης χθες (19/5).
Οι ΑΝΕΛ έχουν διαμηνύσει, πως δεν πρόκειται να αποδεχθούν ονομασία, που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» ενώ η ΝΔ έχει χαρακτηρίσει ως «απαράδεκτη» την πρόταση για «Μακεδονία του Ίλιντεν».
Ο πρωθυπουργός της FYROM, Zoran Zaev σημείωσε, πως με την πρόταση αυτή «γίνεται μία πλήρης διάκριση από την περιοχή της Μακεδονίας στην Ελλάδα».
Τόσο η FYROM όσο και η Ελλάδα βρίσκονται υπό πίεση για επίλυση της διαμάχης, καθώς οι δυτικές χώρες βλέπουν την ένταξη της περιοχής στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ ως έναν τρόπο βελτίωσης της σταθερότητας 20 χρόνια μετά τη δεκαετία του 1990 και των πολεμικών συγκρούσεων, επισημαίνει το Reuters.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share