Ένα ακόμη πλήγμα για την οικονομία του Ερντογάν από τη Moody's - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Ένα ακόμη πλήγμα για την οικονομία του Ερντογάν από τη Moody's

Αρνητικές είναι οι προοπτικές για το τουρκικό τραπεζικό σύστημα, επισημαίνει η Moody’s σε ανάλυσή της, λόγω των κινδύνων που συνδέονται με τη χρηματοδότηση και την ποιότητα των assets.

Όπως επισημαίνει ο οίκος, το λειτουργικό περιβάλλον για τις τουρκικές τράπεζες θα παραμείνει δύσκολο λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων που περιλαμβάνουν την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, την αναποτελεσματική νομισματική πολιτική, την υποτίμηση του νομίσματος και την υψηλή ανεργία.

Αυτοί οι παράγοντες θα πιέσουν τη ζήτηση δανείων και την ικανότητα των δανειοληπτών να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Η Moody’s προβλέπει ότι το τουρκικό ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί στο 4% το 2018 και στο 3,5% το 2019 από το 7% που ήταν η εκτίμηση του περασμένου έτους.

Η συνολική εικόνα υποδηλώνει ότι ο κίνδυνος ενός εξωτερικού "σοκ" για την Τουρκία, αν και παραμένει σχετικά χαμηλός, έχει αυξηθεί. Αυτό καθιστά το τραπεζικό σύστημα πιο επιρρεπή σε απώλεια της εμπιστοσύνης από την πλευρά των επενδυτών.

Επίσης, η ποιότητα των τραπεζικών assets πιθανότατα θα επιδεινωθεί λόγω του δύσκολου λειτουργικού περιβάλλοντος, των οικονομικών δυσκολιών κάποιων μεγάλων δανειοληπτών και του αποδυναμωμένου κατασκευαστικού τομέα.

Τα προβληματικά δάνεια πιθανότατα θα αυξηθούν περίπου στο 4% το 2018 από το 3% το 2017.

Παρόλα αυτά, τα επίπεδα κεφαλαίου θα παραμείνουν επαρκή, ακόμη κι αν η τουρκική λίρα συνεχίσει να υποτιμάται και η αύξηση των δανείων υπερβαίνει την εσωτερική παραγωγή κεφαλαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share