Χρονοδιάγραμμα πολλών μηνών για την υλοποίηση της συμφωνίας - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Χρονοδιάγραμμα πολλών μηνών για την υλοποίηση της συμφωνίας



Στα επόμενα βήματα,το οποίο ειδικό βάρος πέφτει στις ασφαλιστικές δικλίδες τήρησης της συμφωνίας από τα Σκόπια. 



Τα χρονοδιάγραμμα και οι κινήσεις καλής θέλησης της Αθήνας προσδιορίζονται ως εξής:

1. Στις αμέσως επόμενες ημέρες, μετά τις Πρέσπες, η κυβέρνηση Ζάεφ θα φέρει προς έγκριση στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ τη συμφωνία.
Θεωρείται βέβαιο ότι θα την περάσει καθώς απαιτείται απλή πλειοψηφία, την οποία διαθέτει.
Στη συνέχεια θα προκηρύξει δημοψήφισμα για την έγκριση της ονομασίας και των αλλαγών στο Σύνταγμα, για τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

2. Η ελληνική κυβέρνηση θα δώσει το «OK» στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28 Ιουνίου και στη ΓΣ του ΝΑΤΟ στις 12 Ιουλίου για την ενταξιακή πορεία της γείτονος.
Για την ακρίβεια, η Αθήνα θα δώσει «πρόσκληση για ένταξη», που θα ορίζει ρητώς και επισήμως ότι «θα είναι αυτοδικαίως άκυρη, αν η ΠΓΔΜ δεν τηρήσει τη συμφωνία», δηλαδή εάν δεν ολοκληρώσει τις αλλαγές στο Σύνταγμά της. Σημειώνεται ότι το ελληνικό Κοινοβούλιο θα μείνει τελευταίο να κυρώσει την ένταξη της Severna Makedonijia στο ΝΑΤΟ, οπότε εάν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συνταγματικές διαδικασίες, «δεν θα υπάρξει κύρωση».

3. Eάν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι «ναι», τότε η κυβέρνηση Ζάεφ θα δρομολογήσει τις διαδικασίες αλλαγής του Συντάγματος, για τις οποίες, όπως διευκρινίζεται πλέον, «θα απαιτηθούν κάποιοι μήνες».

4. Όταν ολοκληρωθούν και οι συνταγματικές αλλαγές, τότε η κυβέρνηση Τσίπρα θα φέρει τη συμφωνία προς έγκριση στην ελληνική Βουλή.
Όπως προκύπτει, αυτό θα γίνει προς το τέλος του έτους «στην καλύτερη περίπτωση» ή στις αρχές του επόμενου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share