Αποχωρεί από την Ελλάδα μετά από 116 χρόνια, λόγω οικονομικής απαξίωσης... - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Αποχωρεί από την Ελλάδα μετά από 116 χρόνια, λόγω οικονομικής απαξίωσης...

Μετά από 116 χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης παρουσίας στην Ελλάδα ο όμιλος Τιτάν ετοιμάζει "βαλίτσες" για το εξωτερικό ανήμπορος πλέον να σηκώσει το βάρος του "μένουμε Ελλάδα". Βεβαίως η παρουσία του ομίλου Τιτάνα, οι εργαζόμενοι σε αυτόν, αλλά και τα εργοστάσια του στην Ελλάδα παραμένει αμετάβλητη ενώ στόχος παραμένει πάντα η περαιτέρω ενίσχυση της αν και η κατανάλωση τσιμέντου στην χώρα μας έχει "γυρίσει" στο μακρινό 1965!


Σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία το θέμα είναι πρωτίστως σημειολογικό και επικοινωνιακό αν θέλει κάποιος να εστιάσει στην σημερινή εποχή. Μιλώντας λοιπόν με στελέχη του ομίλου Τιτάν, χθες το βράδυ, αμέσως μετά την σχετική επίσημη ανακοίνωση για την ίδρυση της ΤΙΤΑΝ Cement International και την μεταφορά της έδρας του ομίλου στις Βρυξέλες, μας ανέφεραν πως στόχος της διοίκησης είναι "να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα του ομίλου ΤΙΤΑΝ και να διευκολύνει την περαιτέρω διεθνοποίηση του".

Αυτό που ουσιαστικά λένε τα συγκεκριμένα στελέχη, αλλά και η ίδια ανακοίνωση του ομίλου ΤΙΤΑΝ, βασικός στόχος της κίνησης αυτής είναι να βελτιωθεί η πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και το διεθνές τραπεζικό́ σύστημα, με πιο ανταγωνιστικό́ κόστος δανεισμού́.

Σήμερα το εγχώριο τραπεζικό σύστημα αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες ενός ομίλου όπως ο ΤΙΤΑΝ, ενώ η παρουσία του σε ένα χρηματιστήριο με τα χαρακτηριστικά του ΧΑ, σήμερα, είναι ένα στοιχείο που λειτουργεί αποτρεπτικά για τα διεθνή funds. Έτσι λοιπόν για τον όμιλο ΤΙΤΑΝ, με το 90% του κύκλου εργασιών του να προέρχεται πλέον από τις διεθνείς του δραστηριότητες, η παραμονή του στην Ελλάδα ήταν πλέον απαγορευτική, καθώς το κόστος δανεισμού σε σχέση με τους διεθνείς ανταγωνιστές του ήταν δυσανάλογο αρνητικό την στιγμή που τα επιτόκια στο εξωτερικό για εταιρείες με τα χαρακτηριστικά του ΤΙΤΑΝΑ διαμορφώνονται στο 1%!

Το γεγονός πως ακόμη και ο όμιλος ΤΙΤΑΝ δεν κατάφερε να αντέξει την ελληνική πραγματικότητα και "λύγισε" αποφασίζοντας να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση, έρχεται να αναδείξει το πρόβλημα που έχει αφήνει στην ελληνική οικονομία η παρατεταμένη παραμονή σε υφεσιακό περιβάλλον.

Όπως γράψαμε και εχθές, ο χρόνος για την Ελλάδα, στο πεδίο της οικονομίας, τελειώνει και αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό πρωτίστως από την κυβέρνηση και δευτερεύοντος από το σύνολο του πολιτικού προσωπικού, καθώς η ελληνική οικονομία σε αυτά τα 8 χρόνια της κρίσης έχει απωλέσει το 30% περίπου του ΑΕΠ και αυτό το ποσοστό δεν "γυρίζει" με ανάπτυξη 1% ή ακόμη και 2% τον χρόνο.

Η πτώση αυτή "μαζεύεται" μονάχα με χάραξη εθνικής στρατηγικής για την οικονομία και με ανάπτυξη που θα είναι μεγαλύτερη του 3% σε ετήσια βάση για τουλάχιστον 4 με 5 συνεχόμενα χρόνια. Σε αντίθετη περίπτωση επιλογές αντίστοιχες με του Τιτάνα θα δούμε και άλλες από εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους!



του κ.Γ.Διονάτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share