Η «ασυμφωνία των Πρεσπών» ...και το μετά δημοψηφίσματος τοπίο - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

Η «ασυμφωνία των Πρεσπών» ...και το μετά δημοψηφίσματος τοπίο

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, όχι απλώς δεν ξεκαθάρισε το τοπίο για το τι θα γίνει τελικά με το ονοματολογικό, αλλά το θολώνει ακόμη περισσότερο και οι πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα αναμένεται να είναι ραγδαίες. 
Ένα αντιφατικό αποτέλεσμα ανεβάζει την ένταση στα Σκόπια, αλλά και στην Αθήνα.
Παγωμάρα στις Βρυξέλλες και αγωνία για τα επόμενα βήματα.


Η Συμφωνία των Πρεσπών και η ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ υποστηρίχθηκε στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος σε ποσοστό άνω του 90%, ωστόσο, η ταυτόχρονη τεράστια αποχή αλλοιώνει το αποτέλεσμα. Ο Ζόραν Ζάεφ μπορεί να θεωρεί επιτυχία το συντριπτικό ποσοστό του "Ναι" και να δηλώνει πως προχωρά τις διαδικασίες, όμως, είναι ξεκάθαρο πως το 65% της αποχής δίνει επιχειρήματα στην αντιπολίτευση της χώρας.

Δεν είναι τυχαίο πως ο επικεφαλής του VMRO χαρακτήρισε ήττα του Ζόραν Ζάεφ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, με δεδομένη τη μεγάλη αποχή. Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που πράγματι περιπλέκει ιδιαίτερα την υπόθεση, καθώς η μεγάλη αποχή ενισχύει τη θέση της αντιπολίτευσης που είχε καλέσει τους πολίτες της ΠΓΔΜ να μποϊκοτάρουν τη διαδικασία. Η πλειοψηφία το έκανε και έδειξε πως προτιμά το όνομα από το να πει "ναι΄στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που από την ΕΕ δεν υπήρξε επί της ουσίας καμίας επίσημη αντίδραση στο αποτέλεσμα. Υπάρχει "παγωμάρα" στις Βρυξέλλες, που βρίσκεται μπροστά σε μία ακόμη αποτυχία...

Τα επόμενα βήματα

Το θέμα είναι τι συμβαίνει από εδώ και πέρα. Ο Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε πως προχωρά τη διαδικασία και θα πάει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βουλή. Εκεί, θα πρέπει να επικυρωθεί από 80 βουλευτές, επί συνόλου 120. Για να φτάσει σε αυτό τον αριθμό η συμπολίτευση, θα πρέπει να προσελκύσει τουλάχιστον 11 βουλευτές από την αντιπολίτευση. Με ένα ισχυρό "ναι", με συμμετοχή άνω του 50%, τότε θα υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να βγει νικητής ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σε αυτή την κοινοβουλευτική διαδικασία. Με το 65% της αποχής, όμως, η αντιπολίτευση μοιάζει ενισχυμένη και αναμένεται να γίνει σκληρή μάχη για να δούμε ποια πλευρά θα επικρατήσει. Ο Ζάεφ, πάντως, είναι ξεκάθαρο πως τα παίζει όλα για όλα, ενώ είναι επίσης δεδομένο πως αν η Συμφωνία δεν περάσει από τη Βουλή, θα είναι αναγκασμένος να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές.

Το σκηνικό στην Ελλάδα

Την ίδια ώρα στην Ελλάδα, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έκανε τουλάχιστον έναν άτομο ευτυχισμένο. Τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος πανηγύρισε πρώτος απ' όλους, θεωρώντας πως η Συμφωνία των Πρεσπών είναι "άκυρη" και πως ο ίδιος δικαιώθηκε για την επιλογή του να μη ρίξει την κυβέρνηση, όταν κατέθεσε πρόταση μομφής για το θέμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη μεριά παρακολουθεί με διακριτικότητα και μια μικρή... αμηχανία τα όσα συμβαίνουν στην ΠΓΔΜ. Στηρίζει τις επιλογές Ζάεφ, αλλά δεν "σκάει" κιόλας για το τι τελικά θα συμβεί. Τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν επίσης πρόβλημα στην ανάγνωση του αποτελέσματος, με τη ΝΔ να στέκεται μόνο στη διάσταση απόψεων Καμμένου-Κοτζιά και να μην μπαίνει στην ουσία της υπόθεσης.

Το ΚΙΝΑΛ τάσσεται στη γραμμή ότι ούτε ο Τσίπρας, ούτε ο Ζάεφ κατάφεραν να πείσουν τους πολίτες των χωρών τους πως η συμφωνία είναι καλή, ενώ το Ποτάμι επιμένει στο ότι το έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου να επιλυθεί, έστω κι αν η συμφωνία δεν είναι τέλεια. Είναι ξεκάθαρο από όλα τα παραπάνω πως ακόμη υπάρχει μία παγωμάρα και μία στάση αναμονής από τους βασικούς παράγοντες του "παιχνιδιού".

Το δημοψήφισμα δεν έβγαλε νικητή, αλλά δεν έβγαλε και χαμένο. Αν, πάντως, κάποιος έπρεπε να ποντάρει, μάλλον δεν θα έβαζε τα λεφτά του στην πλευρά του Ζάεφ.




του κ.Σπ.Πολυχρονόπουλου


Bookmark and Share