Τα νταούλια των αγορών... ακούγονται από μακριά - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Τα νταούλια των αγορών... ακούγονται από μακριά



Τα νταούλια ακούγονται από μακριά αλλά εδώ «πέρα βρέχει». 
Οι αναπτυξιακοί στόχοι χάνονται, επενδύσεις δεν έρχονται, εταιρίες φεύγουν αλλά η κυβέρνηση τάζει προσλήψεις και μοιράζει χρήμα που δεν προέρχεται από τη μεγέθυνση της οικονομίας αλλά από την υπερφορολόγηση πολιτών και επιχειρήσεων.



Πριν από ένα χρόνο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε προβλέψει τις εξελίξεις που βλέπουμε αυτή την περίοδο στην οικονομία:

«Το πρόβλημα της Ελλάδας τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι ότι θα υπάρχουν περισσότερες επενδύσεις από ό,τι θα μπορούμε να απορροφήσουμε. Για αυτό το ζήτημα είναι να έχουμε φίλτρα για επενδύσεις που θα επηρεάσουν περισσότερο την οικονομία, συγκεκριμένες περιοχές και την κατάρτιση των εργαζομένων», έλεγε τότε ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στον ANT1.

Το «φίλτρο» τελικώς λειτούργησε αλλά όχι για την εισροή κεφαλαίων. Στο πρώτο εξάμηνο του έτους οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 5% όταν ο Προϋπολογισμός προέβλεπε αύξηση 10% ενώ η Κομισιόν εκτιμά ότι η αρνητική πορεία θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους. Μεγάλες μονάδες όπως η τσιμεντοβιομηχανία «Τιτάν» μετανάστευσαν φορολογικά προκειμένου να πετύχουν καλύτερους όρους χρηματοδότησης ενώ ο επιχειρηματικός κόσμος κλονίζεται από τα σκάνδαλα της Folli Follie και της πώλησης ακινήτων σε Κινέζους με παράκαμψη των κεφαλαιακών περιορισμών της ασιατικής χώρας.

Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο ο κ. Τσακαλώτος, που συμμετείχε στη Σύνοδο του ΔΝΤ στη Νοτιοανατολική Ασία, καλούσε τους επενδυτές να «στοιχηματίσουν» στην πρόοδο της ελληνικής οικονομίας. Το αποτέλεσμα πάλι «κουβάς», για να χρησιμοποιήσουμε και έναν όρο του στοιχήματος. Το Χρηματιστήριο βολοδέρνει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών ενώ τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων πλησιάζουν το 4,5%, ακυρώνοντας ένα άλλο σχέδιο που είχε καταστρώσει το οικονομικό επιτελείο το καλοκαίρι για δοκιμαστική έξοδο στις αγορές με έκδοση τίτλου επταετούς διάρκειας.

Τα νταούλια ακούγονται από μακριά αλλά εδώ «πέρα βρέχει». Οι αναπτυξιακοί στόχοι χάνονται, επενδύσεις δεν έρχονται, εταιρίες φεύγουν αλλά η κυβέρνηση τάζει προσλήψεις και μοιράζει χρήμα που δεν προέρχεται από τη μεγέθυνση της οικονομίας αλλά από την υπερφορολόγηση πολιτών και επιχειρήσεων.

Η σύγκρουση της Ρώμης με τις Βρυξέλλες μαίνεται αλλά μόνο τα ελληνικά ομόλογα ακολουθούν σε άνοδο τα ιταλικά πολλαπλασιάζοντας τους κινδύνους για τη χώρα.
Ο κ. Τσακαλώτος, αφού πέτυχε απολύτως στις προβλέψεις του για τους επενδυτές που θα συρρέουν στα σύνορα για να βάλουν τα κεφάλαιά τους σε μετοχές και ομόλογα, τώρα λέει ότι δεν έχουμε ανάγκη να βγούμε στις αγορές.

Το δυσάρεστο είναι ότι και οι αγορές δείχνουν να μη μας έχουν ανάγκη. Γιατί μπορεί να υπάρχει ο κουμπαράς των 24 δισεκατομμυρίων αλλά η επιστροφή στην «κανονικότητα» περνά μόνο από την αυτόνομη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών μέσω έκδοσης ομολόγων.

Όχι άλλες αρρυθμίες με τις αυτοδιοικητικές εκλογές
Η απόφαση του Βασίλη Κορκίδη να μην αποδεχθεί την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη θέση του υποψήφιου δημάρχου Πειραιά είναι η δεύτερη κομματική αρρυθμία που παρατηρείται εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Είχε προηγηθεί η άρνηση του δημάρχου Πυλαίας Ιγνάτιου Καϊτεζίδη να κατέλθει ως υποψήφιος για τον Δήμο Θεσσαλονίκης με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Η εικόνα αυτή δεν είναι καλή. Η Νέα Δημοκρατία οδεύει ολοταχώς προς μια μεγάλη νίκη στις εθνικές εκλογές και οι υποψήφιοι που θα θέλουν να λάβουν τη στήριξή της για τις αυτοδιοικητικές θα έπρεπε να βρίσκονται σε λίστες αναμονής.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. με τη δουλειά του και τις προγραμματικές θέσεις που έχει αναπτύξει με συνέπεια πέτυχε την κυριαρχία του κόμματος στο πολιτικό σκηνικό. Χρειάζονται όμως καλύτερα αντανακλαστικά από τον μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας γιατί τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών έχουν τη δική τους σημασία. Το Μαξίμου δεν έβαλε τυχαία τις δημοτικές και περιφερειακές κάλπες μαζί με τις ευρωεκλογές και πιθανότατα και τις εθνικές.

Επενδύει στο «παζάρεμα» ψήφων επειδή δεν έχει ισχυρή βάση στην Αυτοδιοίκηση. «Θα σου δώσω ψήφους, υποψήφιε δήμαρχε, αλλά στήριξε και εσύ όπου μπορείς τον ΣΥΡΙΖΑ», είναι το σκεπτικό τους.

Ο Τσίπρας δεν θα αποφύγει την ήττα αλλά με τέτοια παζάρια μπορεί να στερήσει την αυτοδυναμία της Ν.Δ. Και επειδή οι εκλογές των ΟΤΑ θα γίνουν σίγουρα τον Μάιο, και όχι τον Οκτώβριο, ο μηχανισμός της Ν.Δ. πρέπει να δουλέψει πιο εντατικά ώστε οι ανακοινώσεις των υποψηφιοτήτων να δίνουν σύνθημα νίκης.



του Π.Αμυρά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share