Εισαγωγή αερίου για πρώτη φορά από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα - Στις 29/12 φτάνει το πρώτο φορτίο - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Εισαγωγή αερίου για πρώτη φορά από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα - Στις 29/12 φτάνει το πρώτο φορτίο



Τις πρώτες ποσότητες αμερικανικού LNG θα υποδεχθεί στις 29 Δεκεμβρίου ο τερματικός σταθμός της Ρεβυθούσας. 


Το αέριο μάλιστα θα παραδοθεί στη νέα δεξαμενή της Ρεβυθούσας που εγκαινιάστηκε πρόσφατα και θα είναι το πρώτο φορτίο που παραδίδεται από τον νέο τερματικό σταθμό της αμερικανικής Cheniere στο Corpus Cristi του Τέξας, θα μεταφερθεί δε από το ελληνικών συμφερόντων νεότευκτο δεξαμενόπλοιο LNG «Maria Energy» του εφοπλιστικού ομίλου Τσάκου.

Η έλευση του πρώτου αμερικανικού φορτίου LNG στην Ελλάδα ανακοινώθηκε χθες, αρχικά από το υπουργείο Ενέργειας και στη συνέχεια από τη ΔΕΠΑ. Τα καλά νέα για τους Αμερικανούς που διακαώς επιθυμούν εξαγωγή του αμερικανικού σχιστολιθικού LNG προς τις ευρωπαϊκές αγορές ανακοινώθηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο στις ΗΠΑ όπου βρίσκεται, εισπράττοντας επευφημίες και ικανοποίηση από τους συνέδρους, εκπροσώπους του αμερικανικού επιχειρείν.

Ο σχεδιασμός

Οι πρώτες συζητήσεις μεταξύ ΔΕΠΑ και Cheniere για την προμήθεια αμερικανικού LNG ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2017. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Δημήτρης Τζώρτζης από το βήμα ενεργειακού συνεδρίου, οι δύο εταιρείες εξετάζουν την προοπτική να υπογραφεί σύμβαση προμήθειας, με στόχο να δημιουργηθεί ένας εικονικός αγωγός μέσω Ατλαντικού.

Ανακοίνωσε μάλιστα ότι για τον σκοπό αυτό εκπονείται και βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης σχετική μελέτη από συμβούλους. Το πρώτο φορτίο 150.000 κ.μ. (1.000.000 MWh) θα δώσει την ευκαιρία να δοκιμαστούν στην πράξη οι τεχνικές προδιαγραφές και η συμβατότητα του αμερικανικού αερίου με το ελληνικό σύστημα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη μακροχρόνια σύμβαση.

Η έλευση αμερικανικού LNG σηματοδοτεί νέα δεδομένα για την ελληνική αγορά αλλά και για την ευρύτερη αγορά των Βαλκανίων. Η Ελλάδα, που μέχρι σήμερα είχε τρεις βασικούς προμηθευτές (Gazprom, Botas και Sonatrach), αποκτά ακόμη μία πηγή προμήθειας, εξέλιξη που ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας αλλά και τον ανταγωνισμό, δημιουργώντας συνθήκες πίεσης για καλύτερες τιμές σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα προς όφελος των καταναλωτών και της οικονομίας της χώρας.

Το νέο τοπίο

Ο ανταγωνισμός ενισχύεται και με τη δραστηριοποίηση ιδιωτικών ελληνικών ομίλων στην προμήθεια φυσικού αερίου, όπως ο όμιλος Κοπελούζου, που από τα τέλη του 2016 άρχισε να παραδίδει στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα ρωσικό αέριο από την Gazprom, και ο όμιλος Μυτιληναίου που, πέραν των φορτίων LNG, μεταφέρει από πέρυσι τον Δεκέμβριο ποσότητες φυσικού αερίου μέσω Βουλγαρίας και από το περασμένο Σάββατο μέσω του ελληνοτουρκικού αγωγού. Οι εξελίξεις δημιουργούν μια πρώτη απτή εικόνα της δυναμικής για την Ελλάδα ως διαμετακομιστή φυσικού αερίου στις αγορές των Βαλκανίων και της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης. Οι αναβαθμισμένες υποδομές της Ρεβυθούσας, οι οποίες πέραν της αυξημένης δυναμικότητας δίνουν τη δυνατότητα να δέσουν πλοία μεγάλων φορτίων, όπως αυτά του Κατάρ που δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν μέχρι πρότινος, η λειτουργία του TAP το 2020 και του ελληνοβουλγαρικού διασυνδετήριου αγωγού IGB αποτελούν επαρκείς υποδομές για τη δημιουργία ενός hub αερίου που θα συμβάλει στη διαφοροποίηση των πηγών της ευρωπαϊκής αγοράς. Η υλοποίηση του τερματικού σταθμού LNG Αλεξανδρούπολης, αλλά και το σχέδιο για την κατασκευή υπόγειας αποθήκευσης στο υποθαλάσσιο εξαντηλθέν κοίτασμα της Καβάλας, θα ενισχύσει περαιτέρω τον ρόλο της Ελλάδας ως κόμβου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και προοπτικά, ακόμη περισσότερο, η υλοποίηση του αγωγού East Med που θα συνδέει τα κοιτάσματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου με την αγορά της Ευρώπης.
πηγή Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share