Τερέζα Μέι: Η ψηφοφορία για το Brexit αναβάλλεται - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Τερέζα Μέι: Η ψηφοφορία για το Brexit αναβάλλεται

Την αναβολή της αυριανής ψηφοφορίας για το Brexit ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι επιβεβαιώνοντας την έντονη φημολογία που μετέδιδαν τα εγχώρια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

H βρετανίδα Πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι η ψηφοφορία αναμενόταν να απορριφθεί με «σημαντική διαφορά». «Είναι σαφές ότι αν και υπάρχει ευρεία στήριξη για πολλά από τα σημεία-κλειδιά της συμφωνίας, στο θέμα των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας επικρατεί εκτενής και βαθιά ανησυχία» είπε η Μέι.

Ως βασικό λόγο αυτής της απόφασης η κ. Μέι πρόβαλε το θέμα των Ιρλανδικών συνόρων. Συγκεκριμένα είπε ότι επιθυμεί περισσότερες εγγυήσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους της για το θέμα του backstop που επιτρέπει στη Βόρεια Ιρλανδία να παραμείνει ευθυγραμμισμένη με ορισμένους κανόνες της ενιαίας αγοράς της Ε.Ε, εάν δεν μπορεί να επιτευχθεί άλλη λύση πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου (τέλος του 2020).

Ωστόσο η Τερέζα Μέι τόνισε επίσης ότι ένα άλλο δημοψήφισμα «θα οδηγούσε σε σημαντική απώλεια της πίστης στην δημοκρατία μας».

Κατά την διάρκεια της ομιλίας της, εν μέσω αποδοκιμασιών και «γιουχαϊσμάτων», επεσήμανε τις αμφιβολίες της για το πόσο επιλύεται το ζήτημα και για τον λόγο αυτό θα ζητήσει εκ νέου συνομιλίες με τους Ευρωπαίους ηγέτες, προκειμένου να εξασφαλιστεί η οριστική λύση και στην συνέχεια να τεθεί η συμφωνία προς κύρωση από την Βουλή.

Παράλληλα, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα επιταχύνει τις ετοιμασίες για μια άτακτη έξοδο σε περίπτωση που οι βουλευτές δεν συμφωνήσουν επί του δικού της σχεδίου.

Στον απόηχο των δηλώσεων Μέι η στερλίνα υποχωρεί κατά 1,67% έναντι του δολαρίου, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έφθασαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο.

DUP: Δεν είναι αξιόπιστη η Μέι

Σχολιάζοντας το θέμα, ο ηγέτης του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βορείου Ιρλανδίας, DUP, στο Westminster Νάιτζελ Ντόντς, είπε ότι η πρωθυπουργός δεν είναι αξιόπιστη και ζήτησε να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις για να αποφευχθεί το backstop.

Νωρίτερα άλλωστε, η ηγέτιδα του βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP, που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της Βρετανίας, δήλωσε σήμερα ότι διαμήνυσε στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να καταργήσει το λεγόμενο "δίχτυ ασφαλείας" για τα σύνορα στη συμφωνία για το Brexit.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share