SZ: Μέρκελ, η νέα καλύτερη φίλη του Αλέξη Τσίπρα.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

SZ: Μέρκελ, η νέα καλύτερη φίλη του Αλέξη Τσίπρα..



Πολλά τα δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου για την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα. Κοινός παρονομαστής η διαπίστωση ότι η καγκελάριος έχει πλέον αγαστή σχέση συνεργασίας με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.




Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου επισημαίνει στον τίτλο της ανταπόκρισης από την Αθήνα ότι η Άνγκελα Μέρκελ είναι η "νέα, καλύτερη φίλη" του Έλληνα πρωθυπουργού. Δεν παραλείπει να υπενθυμίσει την κριτική προς την καγκελάριο μέχρι το 2015, σημειώνει ωστόσο ότι από τότε που ο Αλέξης Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός άλλαξε ριζικά όχι μόνο ο ίδιος, "αλλά και η σχέση ανάμεσα στη Μέρκελ και στον κατά είκοσι χρόνια νεότερό της Έλληνα.
Φαντάζει σχεδόν φιλική. Ήδη πριν από την άφιξή της στην Αθήνα την Πέμπτη το βράδυ, ο Τσίπρας διεμήνυσε στην καγκελάριο μέσω τηλεοπτικής συνέντευξης ότι 'ποτέ δεν είχαμε σκοπό να κοροϊδέψει o ένας τον άλλον'. Από την πλευρά της η Μέρκελ είχε διαμηνύσει μέσω της εφημερίδας Καθημερινή- επίσης πριν από την άφιξή της- ότι η Ελλάδα μπορεί να βασίζεται στην εταιρική σχέση με τη Γερμανία".

Υπενθυμίζοντας την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα βοήθειας, αλλά και τη μετα-μνημονιακή εποπτεία, η Süddeutsche Zeitung υπενθυμίζει:
"Τον Ιανουάριο επρόκειτο να περικοπούν και πάλι οι ελληνικές συντάξεις. Με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Τσίπρας το απέφυγε. Ούτε το Βερολίνο εξέφρασε αντίρρηση- λόγω των καλών δημοσιονομικών μεγεθών, όπως ειπώθηκε. Επ'αυτού το συντηρητικό κόμμα της αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία, ανέπτυξε τη θεωρία πως η επιείκεια αποτελεί αντάλλαγμα για το ότι ο Τσίπρας συμπεριφέρεται σε ενα σημαντικό ζήτημα εξωτερικής πολιτικής όπως επιθυμεί η Μέρκελ: πρόκειται για την επίλυση της παλαιάς αντιπαράθεσης για το όνομα του βορείου γείτονα της Ελλάδας. Στο μέλλον η χώρα θα ονομάζεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.
Στην Ελλάδα (το ζήτημα) παραμένει διαμφισβητούμενο λόγω υποτιθέμενων εδαφικών αξιώσεων που προβάλλουν οι γείτονες απέναντι στη βορειοελλαδική Μακεδονία".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share