Λίγο μετά τις 11 ο κ. Τσίπρας αφίχθη στη Χάλκη, όπου ξεναγήθηκε στη Θεολογική Σχολή (είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός της Ελλάδας που την επισκέπτεται) και συναντάται με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.Ο πρωθυπουργός νωρίτερα παρέστη στη Θεία Λειτουργία στον ΙΝ Αγίας Τριάδας, χοροστατούντος του κ. Βαρθολομαίου. Μπαίνοντας στο ναό, άναψε ένα κερί και μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας προχώρησε σε συμβολική δεντροφύτευση.
Ο κ. Τσίπρας έφτασε στη Χάλκη συνοδευόμενος από τη σύντροφό του Μπέττυ Μπαζιάνα, τους οποίους υποδέχτηκε στην είσοδο της Μονής, ο Ηγούμενος Χάλκης και Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος. Μαζί με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης.
Στη συνέχεια πέρασαν στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, όπου χοροστατεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Η δεύτερη μέρα της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία θεωρείται ιστορική. Ο Αλέξης Τσίπρας θα γίνει ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός που θα επισκεφτεί τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Την είχε επισκεφτεί και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, τον Σεπτέμβριο του 1933, αλλά τότε ήταν πρώην πρωθυπουργός. Ο πρωθυπουργός βρίσκεται από το βράδυ της Τρίτης στην Κωνσταντινούπολη και πρώτος του σταθμός σήμερα θα είναι η Αγιά Σοφιά.
Η επίσκεψη Τσίπρα στην Αγιά Σοφιά - «Ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση»
Λίγο πριν τις 09:00 ο πρωθυπουργός έφτασε στην Αγία Σοφία όπου ξεναγήθηκε, συνοδευόμενος από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, τον αν. υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, τον υφ. Εξωτερικών Μ. Μπόλαρη και τη σύντροφό του Μπέτυ Μπαζιάνα.
Σε ανάρτησή του στο twitter, o κ. Τσίπρας ανέφερε τα εξής: «Ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση κατά την επίσκεψη στην Αγία Σοφία, μνημείο του βυζαντινού πολιτισμού, της ορθοδοξίας και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Εδώ αισθάνεται κανείς το βάρος της ιστορίας»
Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο εκπρόσωπος της τουρκικής Δημοκρατίας Ιμπραήμ Καλίν ο οποίος και τον συνόδευσε στην ξενάγηση. Ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε να κάνει κάποια δήλωση και είπε ότι είναι πολύ χαρούμενος που βρίσκεται σε ένα τόσο ιστορικό μέρος. Το βράδυ της Τρίτης ο κ. Βαρθολομαίος παρακάθισε στο δείπνο που παρέθεσε ο κ. Ερντογάν προς τιμή του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα, ύστερα από πρόσκληση του Τούρκου προέδρου. Στις 18.30 ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, στο οποίο στεγάζεται και το ελληνικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης.
Κατά την χθεσινή πρώτη μέρα της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Τουρκία, το ενδιαφέρον μονοπώλησε η συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν.
Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, το κυριότερο σημείο τριβής ήταν το θέμα των 8 Τούρκων στρατιωτικών, που ζήτησαν και έλαβαν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας.
Γαλλικό πρακτορείο: Σπάνια επίσκεψη για Έλληνα ηγέτη στην Αγιά Σοφιά
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας έκανε «μία σπάνια» για Έλληνα ηγέτη επίσκεψη στην βασιλική της Αγίας Σοφίας, «εμβληματικό και διαφιλονικούμενο μνημείο» της Κωνσταντινούπολης, όπου η πρόσφατη πραγματοποίηση εκδηλώσεων συνδεδεμένων με το Ισλάμ προκάλεσε ένταση ανάμεσα στην Αθήνα και την Αγκυρα, αναφέρεται σε ανταπόκριση του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).
Ο κ. Τσίπρας συνοδευόταν στο εσωτερικό του μνημείου από τον Ιμπραΐμ Καλίν, κορυφαίο σύμβουλο και εκπρόσωπο του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.
Σημαντικό αρχιτεκτονικό έργο του 6ου αιώνα, η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε μουσείο υπό το καθεστώς του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και προκαλεί συστηματικά έριδες ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους, αναφέρεται στο τηλεγράφημα του AFP.
Μετά την ανάληψη της εξουσίας από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) το 2002, οι υπερασπιστές της λαϊκότητας ανησυχούν για ενδεχόμενη μετατροπή και πάλι της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος.
«Οι συνδεόμενες με το Ισλάμ εκδηλώσεις έχουν πληθύνει στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας τα τελευταία χρόνια, με αναγνώσεις στίχων του Κορανίου ή ομαδικές προσευχές στον περίβολο του μνημείου, αλλά το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας απέρριψε τον Σεπτέμβριο αίτημα συλλόγου που επεδίωκε άδεια για την οργάνωση ομαδικών προσευχών στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας, επισημαίνεται στο ρεπορτάζ του AFP.
Η Ελλάδα, η οποία παρακολουθεί στενά την τύχη των μνημείων της βυζαντινής κληρονομιάς στην Τουρκία έχει επανειλημμένως εκφράσει την ανησυχία της για τις πρωτοβουλίες με στόχο την αμφισβήτηση του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας, σημειώνει το AFP.
Στην αναφορά στην επίσκεψη στην Χάλκη, στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην ομώνυμη Θεολογική Σχολή που έκλεισε από τις τουρκικές αρχές το 1971.
Το πρακτορείο Reuters αναφέρεται στην ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη στην «συμβολική επίσκεψη» του κ. Τσίπρα στην Αγία Σοφία και στην επίσκεψη στην θεολογική Σχολή της Χάλκης. «Η άρνηση της Τουρκίας για την επαναλειτουργία της αποτελεί ακόμη ένα μήλο της έριδας», εξηγεί το Reuters.
Το τηλεγράφημα αναφέρεται στην χθεσινή συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν, στην δήλωση του Τούρκου Προέδρου ότι περιμένει «περισσότερη συνεργασία» στο θέμα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που τελούν υπό καθεστώς ασύλου και στις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού για την συμφωνία περί αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο και οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης.