Η γρίπη και οι αριθμοί - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

Η γρίπη και οι αριθμοί

Η γρίπη δεν είναι δολοφόνος, αλλά ούτε η βιολογία είναι μαθηματικά. Ωστόσο, 40 νεκροί, οι 21 σε μία εβδομάδα, δεν είναι αριθμοί που αντιμετωπίζονται .."χαλαρά"


Ανατρέχω στο ΚΕΕΛΠΝΟ, γιατί κυκλοφορούν πολλοί αριθμοί, που δεν είναι στεγνοί.

«Την περίοδο γρίπης 2010-11 νοσηλεύτηκαν 368 ασθενείς και καταγράφηκαν 180 θάνατοι, όλοι με εργαστηριακή επιβεβαίωση του ιού Α(Η1Ν1)2009. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν 56,7 έτη, ενώ σε 75% υπήρχε ιστορικό υποκείμενου νοσήματος που προδιαθέτει σε επιπλοκές από γρίπη. Συγκριτικά με την πανδημική περίοδο 2009-2010 τόσο τα σοβαρά περιστατικά όσο και οι θάνατοι ήταν αυξημένοι». Η Ελλάδα δεν ήταν η εξαίρεση. Παρόμοια εικόνα εμφανίστηκε στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη Μ. Βρετανία και την Ιρλανδία.

«Την περίοδο 2017-2018 καταγράφηκαν 107 κρούσματα επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, μόλις τα 14 εμβολιασμένα (13%). Οι θάνατοι ανήλθαν σε 42. Έξι από τους θανόντες (14%) είχαν εμβολιασθεί».

Ο ιός είναι πάρα πολύ έμπειρος στις μεταμφιέσεις και ένα βήμα μπροστά από τις προσπάθειες εξουδετέρωσής του με ένα εμβόλιο που να ταιριάζει σε όλους.

Οι νεκροί φέτος μέχρι στιγμής έχουν φτάσει τους 40. Πάνω από το 85% των θυμάτων δεν είχε εμβολιαστεί, ενώ είχε το 10% που κατέληξε, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο οποίος εκτίμησε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα καταγραφεί αρκετός αριθμός νέων κρουσμάτων. Λογικό συμπέρασμα, καθώς «η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος δείχνει ότι η δραστηριότητα της γρίπης συνήθως αρχίζει Ιανουάριο και κορυφώνεται Φεβρουάριο - Μάρτιο. Εξαίρεση η πανδημική περίοδος 2009-2010, με κορυφή την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου».

Η γρίπη δεν είναι δολοφόνος, αν και κάθε χρόνο σκοτώνει πολλούς ανθρώπους. Στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Η γρίπη δεν είναι δολοφόνος, αλλά ούτε η βιολογία είναι μαθηματικά. Ωστόσο, 39 νεκροί, οι 20 σε μία εβδομάδα, δεν είναι αριθμοί που αντιμετωπίζονται χαλαρά.

Πάντως, η υπερβολή και η κινδυνολογία δεν πρόκειται να τρομάξουν τον ιό, ούτε να τον αποτρέψουν να βολευτεί στους αεραγωγούς.

Το εμβόλιο, ακόμη και στην έξαρση, είναι το καλύτερο αντίδοτο στην έξαψη.


της κ.Κ.Τζωρτζινάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share