Η επιστροφή στην κανονικότητα θα έχει επιτευχθεί όταν η έκδοση ενός ελληνικού ομολόγου θα πάψει να είναι «πρώτη είδηση» στους τηλεοπτικούς σταθμούς, στις εφημερίδες και στα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Η πρόσφατη επιτυχημένη έκδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου -του πρώτου ύστερα από ακριβώς εννέα χρόνια απουσίας του συγκεκριμένου επενδυτικού προϊόντος από την αγορά- είναι αναμφίβολα θετική εξέλιξη για μια σειρά από λόγους.
Υποδηλώνει τη δυνατότητα της Ελλάδας να μπορεί να δανειστεί από τις αγορές, κλείνει μια μακρά περίοδο απουσίας, ενώ αποτυπώνει και το μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον για τους ελληνικούς τίτλους. Είναι όμως η αφετηρία της διαδρομής -και μάλιστα μιας μακράς διαδρομής- και όχι ο τερματισμός της.
Κανονικότητα σημαίνει ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα κάνει τη δουλειά του -δηλαδή θα προγραμματίζει τις επόμενες εκδόσεις ανάλογα με τις δανειακές ανάγκες της χώρας και τις συνθήκες στις διεθνείς αγορές- χωρίς η κάθε του ενέργεια να γίνεται αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης ή αφορμή για να ανταλλάσσουν μηνύματα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο υπουργός Οικονομικών μέσω twitter.
Κανονικότητα σημαίνει μεγάλος αριθμός εκδόσεων ελληνικών ομολόγων με διαφορετικές διάρκειες και ποσά, ώστε να χτιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η λεγόμενη καμπύλη των αποδόσεων.
Κανονικότητα σημαίνει συνεχής αύξηση επί των ελληνικών τίτλων στην αγορά, ώστε και η απόδοση να μην μπορεί να επηρεαστεί -είτε προς τα κάτω είτε προς τα πάνω- με συναλλαγές ελάχιστων εκατομμυρίων ευρώ.
Κανονικότητα σημαίνει ότι μια έκδοση δεν θα φτάνει να συζητείται στο ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά θα περνά στα «ψιλά» στις οικονομικές στήλες των εφημερίδων ή των ιστοσελίδων.
Την περασμένη εβδομάδα έγινε ένα ουσιαστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Θα ακολουθήσουν όμως και δύσκολες ημέρες, καθώς οι αγορές δεν είναι προβλέψιμες.
Ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι κυβέρνηση όταν θα έρθουν αυτές οι δύσκολες ημέρες, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η πρόσβαση της χώρας στον δανεισμό των αγορών δεν προσφέρεται για κομματικές σκοπιμότητες και παιχνίδια εντυπώσεων.
Διότι και τα «μαξιλάρια» δεν είναι παντοτινά...