Citi: Η πλήρης απουσία επενδύσεων είναι το μεγάλο βαρίδι στις προοπτικές της Ελλάδας - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Citi: Η πλήρης απουσία επενδύσεων είναι το μεγάλο βαρίδι στις προοπτικές της Ελλάδας



Οι πολύ αδύναμες επενδύσεις συνεχίζουν να αποτελούν το σημαντικότερο "βαρίδι" για την ελληνική οικονομία καθώς και για τις προοπτικές της ανάπτυξης, σημειώνει η Citigroup σε νέο της note μετά και τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για το ελληνικό ΑΕΠ του 2018.


Όπως επισημαίνει, στο δ’ τρίμηνο του 2018 το ΑΕΠ συρρικνώθηκε λόγω της ασθενέστερης εγχώριας ζήτησης. Το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση, μετά από αύξηση κατά 1% το τρίτο τρίμηνο.

Αν και σε μέσο όρο το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,9% το 2018, που είναι οι καλύτερες επιδόσεις για την ελληνική οικονομία από το 2007, η ιδιωτική κατανάλωση υποχώρησε κατά 0,2% κατά το δ’ τρίμηνο και οι επενδύσεις μειώθηκαν και πάλι σημαντικά (-3,6% σε τριμηνιαία βάση, μετά από πτώση 14,5% στο τρίτο τρίμηνο).

Στο σύνολο του 2018, η μέση ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 1%, με τον ίδιο ρυθμό όπως το 2017, ενώ οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 12%. Οι εξαγωγές συνέχισαν να αυξάνονται έντονα καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους (+ 1,8% στο δ’ τρίμηνο, 8,8% το 2018 κατά μέσον όρο) και οι καθαρές εξαγωγές πρόσθεσαν 1,8% στη συνολική αύξηση του ΑΕΠ το 2018.

Όπως σχολιάζει η Citi, οι ισχυρές εξαγωγικές επιδόσεις, οδηγούμενες κυρίως από τον τουρισμό, είναι αυτές που κυρίως στηρίζουν την αύξηση του ΑΕΠ. Οι ανεπαρκείς επενδύσεις παραμένουν το μεγαλύτερο βαρίδι στην οικονομία, όπως προειδοποιεί, καθώς και στις προοπτικές της ανάπτυξης, λόγω της πολύ αδύναμης εγχώριας ρευστότητας, της απουσίας τραπεζικών πιστώσεων και των ανεπαρκών επενδύσεων από το εξωτερικό...
Bookmark and Share