Το τέλος είναι κοντά... - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 30 Απριλίου 2019

Το τέλος είναι κοντά...

Πριν από έναν χρόνο περίπου, τέτοια εποχή, η κυβέρνηση σχεδίαζε τη μεγάλη αντεπίθεση του τελευταίου έτους της διακυβέρνησής της. Στόχος αυτής της αντεπίθεσης ήταν η μείωση και πιθανόν και η ανατροπή της δημοσκοπικής διαφοράς με την Ν.Δ. ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2019.

Ένα χρόνο αργότερα στα περισσότερα μέτωπα τα οποία επέλεξε να αντιπαρατεθεί έχει ηττηθεί παταγωδώς.

Τα μέτωπα στα οποία είχε επιλέξει να αντεπιτεθεί ήταν τα εξής:

α) Το τέλος του τρίτου μνημονίου το Καλοκαίρι του 2018.

Η κυβέρνηση υπολόγιζε πως με το πανηγυρικό τέλος του τρίτου μνημονίου, η οικονομία και οι αγορές θα αντιδρούσαν δυναμικά με πτώση των επιτοκίων, άνοδο των μετοχών και "βροχή" επενδύσεων που θα έδιναν ώθηση στην οικονομία.

Τίποτα απ΄ όλα δεν συνέβη, η οικονομία συνέχισε να "παραπατάει" κάτω από τη βαριά φορολογία, τη γραφειοκρατία, τον κρατικοδιαιτισμό και οι νέοι συνέχισαν να εγκαταλείπουν τη χώρα.

Επιπλέον, οι παρεμβάσεις των δανειστών για το θέμα των "κόκκινων" δανείων έδειξαν πως η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται υπό επιτροπεία...

β) Η αθρόα διανομή "μποναμάδων" και επιδομάτων από τα Χριστούγεννα και μετά.

Παρά τη βροχή επιδομάτων από τα τέλη του 2018, λίγες εβδομάδες πριν τις τοπικές εκλογές και τις ευρωεκλογές οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν σημαντικές διαφοροποιήσεις.

Μια σημαντική μερίδα συνεχίζει να δηλώνει πως τα επιδόματα θα επηρεάσουν την ψήφο της αλλά αυτά που προηγήθηκαν δεν το πέτυχαν. Το πιθανότερο είναι πως δεν θα το πετύχουν και αυτά που θα ακολουθήσουν.

Μάλλον φαίνεται πως οι "επιδοματίες" έχουν μάθει να παρασύρουν τις κυβερνήσεις που είναι σε αποδρομή να τους εκταμιεύουν χωρίς στο τέλος να τους δίνουν τα ανταλλάγματα. Η εμπειρία του παρελθόντος ενισχύει αυτό το σενάριο.

γ) Τη διεύρυνση της εκλογικής επιρροής προς το κέντρο μέσω της συμφωνίας των Πρεσπών με την ταυτόχρονη διάσπαση της ΝΔ μεταξύ εθνικιστικής δεξιάς και μετριοπαθούς Κεντροδεξιάς.

Η συμφωνία των Πρεσπών δεν κατάφερε να δημιουργήσει ρήγμα στη Ν.Δ. Από την άλλη πλευρά τα κέρδη από το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι προς το παρόν φαίνεται να είναι πενιχρά για την κυβέρνηση.

Πέραν κάποιων μεμονωμένων και "σεσημασμένων" καιροσκόπων δεν προέκυψε κάποια σημαντική συμπόρευση. Το ευρύ αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που εκτείνεται στα 2/3 της κοινωνίας φαίνεται πως έμεινε αρραγές.

δ) Το πολιτικό σφυροκόπημα κορυφαίων στελεχών της αντιπολίτευσης και η πολιτική ομηρεία τους μέσω του κατάλληλου χειρισμού του σκανδάλου Novartis.

Το σκάνδαλο Novartis παρά τις πομπώδεις εξαγγελίες και τις υποψίες χειραγώγησης της δικαιοσύνης δεν τεκμηρίωσε την εμπλοκή πολιτικών. Από την υπόθεση Novartis η κυβέρνηση φαίνεται να έχασε περισσότερα απ΄ όσα κέρδισε καθώς υπάρχουν ενδείξεις μεθοδεύσεων στη δικαιοσύνη.

Αν τεκμηριωθούν, οι μεθοδεύσεις στη δικαιοσύνη με στόχο πολιτικούς αντιπάλους, συνιστούν προσπάθειες αλλοίωσης του πολιτεύματος. Κάτι τέτοιο δύσκολα δεν θα έχει βαριές συνέπειες.

Σήμερα έναν χρόνο αργότερα σε κανένα από τα παραπάνω μέτωπα η κυβέρνηση δεν φαίνεται να πέτυχε τους στόχους της ενώ η δημοσκοπική διαφορά με τη Ν.Δ. στην καλύτερη για την κυβέρνηση περίπτωση έχει μείνει σταθερή και μεγάλη κοντά στο διψήφιο ποσοστό.

Στην κυβέρνηση ήλπιζαν πως θα αυξήσουν τη συσπείρωση της εκλογικής βάσης του 2015 η οποία μετά βίας πλησιάζει το 50%. Πολλοί απογοητευμένοι δεν επιστρέφουν ούτε καν στις κάλπες.

Στην κυβέρνηση εκτίμησαν πως θα ευνοηθούν από τον χαλαρότερο χαρακτήρα της ψήφου των ευρωεκλογών. Υπολόγισαν πως αν στις ευρωεκλογές εμφανιστεί και διαφορά κάτω από τις 5 μονάδες θα μπορέσουν να τη διαχειριστούν ευνοϊκά μέχρι τις βουλευτικές σε 4-5 μήνες.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως από τη "χαλαρή" ψήφο πλήττεται περισσότερο ο ΣΥΡΙΖΑ και λιγότερο η ΝΔ. Επιπλέον οι υποψήφιοι στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται να μην περνούν στον δεύτερο γύρο.

Αν στις ευρωεκλογές και τις τοπικές εκλογές προκύψουν τα αποτελέσματα που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, η διαφορά στις βουλευτικές μπορεί να εκτοξευθεί περαιτέρω.

Τα τελευταία σενάρια πανικού θέλουν στην περίπτωση αυτή ο κ. Τσίπρας να πηγαίνει σε πρόωρες εκλογές μέσα στο Καλοκαίρι. Ακόμη και αυτό το ενδεχόμενο όμως δύσκολα θα ανατρέψει τις τάσεις που διαφαίνεται να δημιουργούνται.

Σε όλα τα μέτωπα στα οποία ο κ. Τσίπρας τον τελευταίο χρόνο σχεδίασε τις αντεπιθέσεις υπέστη ήττες κυρίως λόγω κακών υπολογισμών και ακόμη χειρότερης εκτέλεσης των σχεδίων.

Η απουσία πολιτικού σχεδίου για το αύριο της χώρας είναι φανερή. Το ίδιο και η ηθική εξαχρείωση. Αμφότερα σημαίνουν πως το τέλος είναι κοντά.
του κ.Κ.Στούπα
Bookmark and Share