Στην Ελλάδα, οι 3 εξουσίες ..είναι τελικά μία - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Στην Ελλάδα, οι 3 εξουσίες ..είναι τελικά μία

Αντί ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και τα άλλα κόμματα να μάχονται για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, μαλώνουν για το ποιος θα διορίσει την ηγεσία της!




Καταπίνουμε την κάμηλο και διυλίζουμε τον κώνωπα.

Η ανωτέρω φράση φαίνεται πως ταιριάζει γάντι στην κόντρα της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση για τον διορισμό της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου.

Όμως, η κόντρα αναφορικά με τον χρόνο που θα πρέπει να διορισθεί η νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης φέρνει στην επιφάνεια ένα πολύ σοβαρό θέμα.

Τη διάκριση και την ανεξαρτησία των τριών εξουσιών, δηλαδή της Εκτελεστικής, της Νομοθετικής και της Δικαστικής, που αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της Δημοκρατίας.

Ως γνωστόν, η κυβέρνηση θέλει να διορίσει τη νέα ηγεσία στον Άρειο Πάγο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων, με την αντιπολίτευση να αντιτίθεται, μιλώντας για χαλιναγώγηση της Δικαιοσύνης.

Επί της ουσίας, οι δύο πλευρές διαφωνούν για τον χρόνο του διορισμού αλλά συμφωνούν ότι η Εκτελεστική εξουσία θα πρέπει να διορίζει την ηγεσία της Δικαστικής.

Είναι λοιπόν υποκριτικό να μιλάμε για διάκριση των εξουσιών στην Ελλάδα και να διαμαρτυρόμαστε για παρεμβάσεις της Εκτελεστικής εξουσίας στη Δικαστική που έχει διορίσει.

Στη χώρα μας, έχουμε ουσιαστικά ταύτιση των τριών εξουσιών σε μία.

Ένα κόμμα πρέπει να αποκτήσει πρώτα την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο (Νομοθετική Εξουσία), για να φτιάξει κυβέρνηση (Εκτελεστική εξουσία), που με τη σειρά της διορίζει την ηγεσία της Δικαστικής εξουσίας.

Με άλλα λόγια, την ηγεσία του Συμβουλίου της Επικρατείας, την ηγεσία του Αρείου Πάγου, την ηγεσία του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τον Γενικό Επίτροπο των Διοικητικών Δικαστηρίων.

Επιπλέον, για να ασκηθεί πειθαρχική αγωγή σε δικαστικό λειτουργό από αρεοπαγίτη ή αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και πάνω, πρέπει να την εγείρει ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Αν λοιπόν κάποιος δικαστικός λειτουργός θέλει να ανέβει στα υψηλά κλιμάκια της Δικαστικής εξουσίας, πρέπει να προβλέψει ποιο κόμμα θα κυβερνά τη χρονική περίοδο που θα κριθεί.

Οι κρίσεις των ανώτατων δικαστικών μοιάζουν αρκετά με τις κρίσεις για την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Όμως, κανείς δεν μίλησε για ανεξάρτητη ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Φυσικά, όλα αυτά δεν γίνονται στο κενό.

Το άρθρο 26 του Συντάγματος αναφέρει ποιοι ασκούν την Εκτελεστική, τη Νομοθετική και τη Δικαστική εξουσία.

Όμως, δεν αναφέρει ότι η ηγεσία της μιας εξουσίας δεν θα πρέπει να έχει σχέση, π.χ. να διορίζει την ηγεσία της άλλης.

Πρακτικά, η διάκριση των τριών ανεξάρτητων εξουσιών δεν υφίσταται στη χώρα μας.

Τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος έχουν ως εξής:

ΣΥΝΤΑΓΜΑ

MEPOΣ TPITO, Οργάνωση και λειτουργίες της Πολιτείας, TMHMA A’
Σύνταξη της Πολιτείας
Άρθρο 26
1. H νομοθετική λειτουργία ασκείται από τη Βουλή και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
2. H εκτελεστική λειτουργία ασκείται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση.
3. H δικαστική λειτουργία ασκείται από τα δικαστήρια• οι αποφάσεις τους εκτελούνται στο όνομα τoυ Eλληνικoύ Λαoύ.

ΤΜΗΜΑ Ε’
Δικαστική Eξουσία
ΚΕΦΑΛΑΙO ΠΡΩΤO
Άρθρo 90
ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5.

Οι προαγωγές στις θέσεις του προέδρου και του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου ενεργούνται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, με επιλογή μεταξύ των μελών του αντίστοιχου ανώτατου δικαστηρίου, όπως νόμος ορίζει.

Η προαγωγή στη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ενεργείται με όμοιο διάταγμα, με επιλογή μεταξύ των μελών του Αρείου Πάγου και των αντεισαγγελέων του, όπως νόμος ορίζει. Η προαγωγή στη θέση του γενικού επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου ενεργείται με όμοιο διάταγμα με επιλογή μεταξύ των μελών του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της αντίστοιχης Γενικής Επιτροπείας, όπως νόμος ορίζει.

Η προαγωγή στις θέσεις του γενικού επιτρόπου των διοικητικών δικαστηρίων ενεργείται με όμοιο επίσης διάταγμα με επιλογή μεταξύ των μελών της αντίστοιχης Γενικής Επιτροπείας και των προέδρων εφετών των διοικητικών δικαστηρίων, όπως νόμος ορίζει.

Άρθρο 91
ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1.

H πειθαρχική εξουσία στους δικαστικούς λειτουργούς, από το βαθμό του αρεοπαγίτη ή αντεισαγγελέα τoυ Aρείoυ Πάγoυ και πάνω, ή στoυς αντίστoιχoυς με αυτoύς, ασκείται από ανώτατo πειθαρχικό συμβoύλιo, όπως νόμoς oρίζει.

Tην πειθαρχική αγωγή εγείρει o Yπoυργός Δικαιoσύνης.





του Dr Money
Bookmark and Share