Αντιδράσεις στα Τίρανα για τη δωρεά της Τουρκίας - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 17 Αυγούστου 2019

Αντιδράσεις στα Τίρανα για τη δωρεά της Τουρκίας

Σφοδρότατες αντιδράσεις προκαλεί στο εσωτερικό της Αλβανίας η απόφαση της δημοτικής αρχής Τιράνων να δεχθεί δωρεά από την τουρκική κυβέρνηση, με την οποία πάρκο της πόλης αφιερώθηκε στη μνήμη «των μαρτύρων της 15ης Ιουλίου», παραπέμποντας ευθέως στην απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προ τριετίας.

Στα Τίρανα συλλέγονται υπογραφές με αίτημα την αφαίρεση του ονόματος «μάρτυρες της 15ης Ιουλίου» και «Πάρκο Δημοκρατίας της 15ης Ιουλίου» από το πάρκο της τεχνητής Λίμνης Παρ στην αλβανική πρωτεύουσα, καθώς επίσης για να αφαιρεθεί η αναμνηστική πλάκα με τα ονόματα των, αποκαλούμενων από την Αγκυρα, «μαρτύρων της 15ης Ιουλίου».

Στο κείμενο του αιτήματος για υπογραφές τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η μυστική απόφαση για μετονομασία του συγκεκριμένου πάρκου έγινε με σκοπό «προσωπική εξυπηρέτηση στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με κίνητρο τα προσωπικά συμφέροντα του πρωθυπουργού Εντι Ράμα και του δημάρχου Εριόν Βελιάι. Ετσι, υπονομεύουν την κυριαρχία και προσβάλλουν την εθνική περηφάνια μας. Η δουλοπρέπεια έναντι ενός αυταρχικού ηγέτη, διάσημου για τις διώξεις των πολιτικών αντιπάλων του, τις φυλακίσεις δημοσιογράφων και ακαδημαϊκών και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι, επίσης, προσβολή στις δημοκρατικές και δυτικές φιλοδοξίες του αλβανικού λαού». Οσοι αντιδρούν τονίζουν ότι η ονοματοδοσία, η διαμόρφωση του συγκεκριμένου πάρκου και η αναμνηστική πλάκα δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με την αλβανική ιστορία, γι’ αυτό και πρέπει να αφαιρεθούν πάραυτα.

Το «Πάρκο Δημοκρατίας της 15ης Ιουλίου», όπως έχει ονομαστεί, κατασκευάστηκε από την Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού της Τουρκίας (TiKA), που ουσιαστικά αποτελεί το εργαλείο που χρηματοδοτεί τις προσπάθειες επέκτασης της επιρροής της Αγκυρας στο εξωτερικό. Η τελετή εγκαινίων έγινε πριν από λίγες ημέρες, με την παρουσία του Τούρκου πρέσβη στα Τίρανα, Μουράτ Αχμέτ Γιουρούκ, του δημάρχου της πόλης και του Τούρκου τοπικού συντονιστή της ΤiKA Εζάι Εζουτόκ. «Αυτό το πάρκο αναψυχής είναι δώρο του τουρκικού λαού προς τους Αλβανούς αδελφούς και αδελφές μας», ανέφερε κατά τα εγκαίνια ο Τούρκος πρέσβης.

Η συγκεκριμένη δράση είναι μία μόνο από τις πολλές παρεμβάσεις που η Αγκυρα κάνει στην Αλβανία, περισσότερο ή λιγότερο ορατές. Υπενθυμίζεται ότι με χρηματοδότηση της τουρκικής υπηρεσίας θρησκευτικών υποθέσεων χτίζεται το αποκαλούμενο «μεγαλύτερο τζαμί των Βαλκανίων», ένα σχέδιο το οποίο έχει τις προσωπικές ευλογίες του κ. Ερντογάν. Η απόφαση για ονοματοδοσία του πάρκου στα Τίρανα είναι μεν ελάσσονος σημασίας σε σύγκριση με άλλα ζητήματα, ωστόσο προκαλεί ιδιαίτερη ενόχληση στην Αλβανία, λόγω και της εξαιρετικά πιεστικής τακτικής που ακολουθεί η Αγκυρα σε σχέση με την έκδοση γκιουλενιστών ή το κλείσιμο σχολείων και άλλου τύπου ιδρυμάτων που συνδέονται με τους υποστηρικτές του εξόριστου στις ΗΠΑ, ιμάμη./πηγή Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share