Μετά το τέλος των 120 δόσεων έρχονται πλειστηριασμοί - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

Μετά το τέλος των 120 δόσεων έρχονται πλειστηριασμοί

Τριάντα ένα ακίνητα βγαίνουν σε πλειστηριασμό από το ελληνικό Δημόσιο αμέσως μετά τη λήξη της διαδικασίας ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

 Συγκεκριμένα, από τις 23 Οκτωβρίου έως και τις 20 Δεκεμβρίου έχουν δρομολογηθεί 31 πλειστηριασμοί, οι οποίοι θα ανακοπούν εφόσον οι οφειλέτες του Δημοσίου ενταχθούν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου στην ευνοϊκή ρύθμιση των 120 δόσεων.

Μάλιστα, από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις θα αυξηθούν και προφανώς στο στόχαστρο μπαίνουν οι οφειλέτες που θα αγνοήσουν τη ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας. Αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο για το 1,8 εκατομμύριο οφειλέτες της εφορίας, οι οποίοι είναι ανοιχτοί στην επιβολή αναγκαστικών μέτρων, δηλαδή σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Από την ανάλυση των στοιχείων φαίνεται ότι ο Νοέμβριος είναι ο μήνας με τους περισσότερους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων, ενώ υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του έτους οι πλειστηριασμοί που θα γίνουν με επισπεύδον το ελληνικό Δημόσιο θα ξεπεράσουν τους 50.

Αυτό που επισημαίνουν από το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι οι οφειλέτες του Δημοσίου έχουν μία ακόμη ευκαιρία να πληρώσουν τις οφειλές τους. Σε διαφορετική περίπτωση, το πρόγραμμα πλειστηριασμών θα διευρυνθεί σημαντικά από το 2020.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα ακίνητα που θα βγουν στον πλειστηριασμό αναρτώνται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των συμβολαιογράφων 10 ημέρες πριν από την έναρξη της διαδικασίας. Η τιμή εκκίνησης για τα ακίνητα των οφειλετών του Δημοσίου είναι η εμπορική αξία, η οποία προσδιορίζεται από τον δικαστικό κλητήρα ή ιδιώτη πιστοποιημένο εκτιμητή ακινήτων, ανάλογα με την αξία του ακινήτου. Το ελληνικό Δημόσιο πληρώνει κάθε εκτιμητή από 150 έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με την αξία και την κατηγορία του ακινήτου. Στην περίπτωση που για δύο συνεχόμενες φορές ο πλειστηριασμός κηρυχθεί άγονος, θα μειώνεται η αρχική τιμή πρώτης προσφοράς. Είτε με εισήγηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είτε με εισήγηση οποιουδήποτε από τους επισπεύδοντες.

Ωστόσο, οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να σταματήσουν τους πλειστηριασμούς, αλλά και τα αναγκαστικά μέτρα που επιβάλλονται εις βάρος τους από τη φορολογική διοίκηση. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να εντάξουν τις οφειλές τους στην πάγια ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης των οφειλών των 12 ή 24 δόσεων, ανάλογα με το είδος της οφειλής, και να την εξυπηρετούν. Δηλαδή, να πληρώνουν κάθε μήνα το ποσό της δόσης που τους αναλογεί ή, διαφορετικά, της ρύθμισης των 12 δόσεων.

Τα πρώτα ακίνητα που θα βγουν:

1. Κατάστημα 143 τετραγωνικών μέτρων στην περιοχή Χαλανδρίου σε οικόπεδο 798 τ.μ. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει ορισθεί στις 430.000 ευρώ.

2. Γραφείο πρώτου ορόφου στη διασταύρωση της οδού Ερμού με πλατεία Αγ. Ασωμάτων, 11,97 τετραγωνικών μέτρων. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει προσδιορισθεί στις 21.500 ευρώ.

3. Διαμέρισμα τετάρτου ορόφου 148,13 τ.μ. στον Δήμο Τρικκαίων του Νομού Τρικάλων. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει προσδιορισθεί στις 116.643 ευρώ.

4. Οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 362 τ.μ. στην Αγία Μονή στην πόλη των Τρικάλων. Τιμή πρώτης προσφοράς 21.706 ευρώ.

5. Διαμέρισμα 128,86 τ.μ. με 127 τ.μ. βοηθητικούς χώρους στη θέση Αλώνι του Δήμου Σιθωνίας Χαλκιδικής. Τιμή πρώτης προσφοράς 365.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share