Πολυτεχνείο : «Αστακός» Αθήνα και Θεσσαλονίκη- Χιλιάδες αστυνομικοί, ελικόπτερα και drones - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019

Πολυτεχνείο : «Αστακός» Αθήνα και Θεσσαλονίκη- Χιλιάδες αστυνομικοί, ελικόπτερα και drones

Ο σχεδιασμός για την αποτροπή επεισοδίων στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου εξελίσσεται σε άσκηση για πολύ γερά νεύρα, με τους αρμόδιους επιτελείς στο κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και στο Αρχηγείο της ΕΛΑΣ να μην κρύβουν την ανησυχία τους.

Τα αστυνομικά μέτρα στη Θεσσαλονίκη

Από την τροχαία αποφασίστηκαν μέτρα απαγόρευσης στάσης και στάθμευσης των οχημάτων σε κεντρικές οδικές αρτηρίες και η εφαρμογή τους θα ξεκινήσει νωρίς το απόγευμα της Κυριακής στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Στην κατεύθυνση εφαρμογής των τροχονομικών μέτρων θα υπάρξει συμβολή και από τη Δημοτική Αστυνομία.

Εξάλλου, οι υπάλληλοι καθαριότητας του κεντρικού Δήμου, θα απομακρύνουν τους κάδους απορριμμάτων από τους δρόμους που θα περάσουν οι πορείες και θα βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε να επέμβουν εάν χρειαστεί μετά το πέρας των καθιερωμένων πορειών το βράδυ της Κυριακής.

Στην απομάκρυνση κάδων απορριμμάτων από το πανεπιστημιακό «κάμπους» προχωρούν και υπάλληλοι του ΑΠΘ ενώ ανάλογη μέριμνα καλούνται να λάβουν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που έχουν σταθμεύσει τα οχήματά τους εντός του Ιδρύματος.

Στο επίκεντρο των επετειακών εκδηλώσεων βρίσκεται η Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, απ’ όπου θα ξεκινήσουν το απόγευμα της Κυριακής οι πορείες, με τις οποίες κορυφώνεται κάθε χρόνο ο εορτασμός, και σ αυτές θα συμμετάσχουν φοιτητές, νεολαίοι, εργαζόμενοι, άνεργοι, εκπρόσωποι συλλογικοτήτων, κομμάτων, πολιτικών κινήσεων και απλοί πολίτες.

Στο μεταξύ, τα μέτρα που ανακοίνωσε η διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ξεκινούν από σήμερα στις 6 το πρωί με απαγόρευση στάσης και στάθμευσης στους οδικούς άξονες Εθνικής Αμύνης (από την οδό Αγίου Δημητρίου μέχρι την πλατεία Σιντριβανίου), Εγνατία (από την 3ης Σεπτεμβρίου έως την οδό Εθν. Αμύνης), Αγγελάκη (σε όλο το μήκος της), Αρμενοπούλου (από την οδό Δημ. Γούναρη μέχρι την Εθν. Αμύνης) και Γρ. Λαμπράκη (από Εγνατία έως την 3ης Σεπτεμβρίου).

Επιπλέον, από την ίδια ώρα, ανάλογη απαγόρευση θα ισχύσει στους παρακάτω δρόμους: Εγνατία (στο τμήμα της από οδό Δωδεκανήσου μέχρι την οδό Εθν. Αμύνης), Αγίου Δημητρίου (από την οδό Λάζου Εξάρχου μέχρι την 3ης Σεπτεμβρίου και στο τμήμα της από την οδό Προξένων μέχρι την Στεφ. Δραγούμη), Εθνικής Αμύνης (από την πλατεία Σιντριβανίου μέχρι την πλατεία Λευκού Πύργου), την 3ης Σεπτεμβρίου (από την οδό Αγ. Δημητρίου μέχρι την οδό Γρ. Λαμπράκη), Καρόλου Ντηλ (στο τμήμα της από την οδό Τσιμισκή μέχρι την οδό Βασ. Ηρακλείου), Βασ. Ηρακλείου (από την Πλατεία Αριστοτέλους μέχρι την οδό Καρόλου Ντηλ), Κ. Καραμανλή (από 3ης Σεπτεμβρίου μέχρι Καυταντζόγλου), Ελ. Βενιζέλου (από την οδό Τσιμισκή μέχρι την οδό Ερμού) και Ολυμπιάδος (από την οδό Ελένης Ζωγράφου μέχρι την οδό Κασσάνδρου).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της τροχαίας, από τις 2.30 σήμερα το, σταδιακά κι ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες, θα υπάρξουν διακοπές και εκτροπές της κυκλοφορίας στους εξής οδικούς άξονες: Εγνατία, Εθν. Αμύνης, Τσιμισκή, Αγ. Δημητρίου, στις Πλατείες Δημοκρατίας και ΧΑΝΘ, Καρόλου Ντηλ, Βασ. Ηρακλείου, 3ης Σεπτεμβρίου, Αγγελάκη, Αρμενοπούλου, Γρ. Λαμπράκη, Κ. Καραμανλή, κι όπου αλλού απαιτηθεί.

Σε καίρια σημεία θα υπάρχουν τροχονόμοι που θα ρυθμίζουν την κυκλοφορία και θα διευκολύνουν τους οδηγούς, από τους οποίους -όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση της τροχαίας- ζητείται η κατανόηση και η συνεργασία τους.

Τα αστυνομικά μέτρα στην Αθήνα

Απροσπέλαστο θα είναι το κέντρο, σήμερα, Κυριακή εξαιτίας της καθιερωμένης πορείας που θα ξεκινήσει στις 4 μ.μ. ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου.

Εκτός από τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα τεθούν σε ισχύ στο κέντρο της Αθήνας από τις 12:00 το μεσημέρι, θα αναπτυχθούν και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στο κέντρο της Αθήνας και κυρίως έξω από πανεπιστημιακά ιδρύματα, κυβερνητικά κτίρια και πρεσβείες.

Σπάνιο έγχρωμο φιλμ από το Πολυτεχνείο: Εικόνες από την εξέγερση και η εφιαλτική επόμενη μέρα
Μεγάλη είναι η ανησυχία για τυχόν επιθέσεις κατά αστυνομικών από ταράτσες πολυκατοικιών καθώς την Παρασκευή εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν σε εισόδους πολυκατοικιών στην οδό Θεμιστοκλέους και σε άλλα κτίρια σακιά με σπασμένα μάρμαρα τα οποία εκτιμάται ότι ίσως τα ετοίμαζαν οι ταραξίες για να τα πετάξουν από μεγάλο ύψος.

5.000 αστυνομικοί στους δρόμους από το μεσημέρι
Από σήμερα το μεσημέρι και με την έναρξη της πορείας θα έχει αναπτυχθεί σε όλο το φάσμα του ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της Αστυνομίας με τους 5.000 αστυνομικούς, το ελικόπτερο και τα drones της ΕΛ.ΑΣ να δίνουν εικόνα σε ζωντανή μετάδοση στα κέντρα επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ και του Αρχηγείου.

Ακόμη, με τις Αύρες, τα ειδικά οχήματα εκτόξευσης νερού που θα βρίσκονται σε καίρια σημεία προκειμένου να επέμβουν αν χρειαστεί.

Σε συναγερμό θα βρίσκονται ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής και το ΕΚΑΒ.

Στους 5.000 αστυνομικούς περιλαμβάνεται το σύνολο των δυνάμεων των ΜΑΤ της Αττικής με ενισχύσεις και από την περιφέρεια.

Η αμερικανική πρεσβεία θα βρίσκεται από νωρίς σε αστυνομικό κλοιό με περίπου 20 κλούβες να δημιουργούν φραγμό μπροστά στο κτίριο κατά μήκος της Βασ. Σοφίας.

Ειδικό σχέδιο για τα Εξάρχεια
Η ΕΛ.ΑΣ. έχει κάνει ειδικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση όσων ανεβαίνουν σε ταράτσες πολυκατοικιών στα Εξάρχεια όπου κρύβουν «πολεμοφόδια», ενώ πετούν από εκεί διάφορα αντικείμενα με στόχο αστυνομικούς.

Τα δύο drones και το ελικόπτερο θα μεταδίδουν συνεχώς εικόνες στο Κέντρο Επιχειρήσεων, προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα η αστυνομία και να αντιδράσει ανάλογα. Σημειώνεται, ότι στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων θα βρίσκονται και αστυνομικοί με πολιτικά.

Παράλληλα, θα υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έξω από κυβερνητικά κτίρια, πρεσβείες, πανεπιστημιακά ιδρύματα και ειδικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών(πρώην ΑΣΟΕΕ) όπου σημειώθηκαν επεισόδια τις προηγούμενες ημέρες. Υπενθυμίζεται, ότι έπειτα από ειδική αστυνομική επιχείρηση σε εσωτερικούς χώρους της ΑΣΟΕΕ βρέθηκαν κράνη, κοντάρια, κουκούλες και διάφορα άλλα είδη. Η ΕΛ.ΑΣ. εκτιμά ότι οι χώροι αυτοί αποτελούσαν το ορμητήριο για επιθέσεις κατά αστυνομικών δυνάμεων. Η διαφορά φέτος, με την κατάργηση του ασύλου, είναι ότι η αστυνομία θα μπορεί να επιχειρήσει και μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους.

Στους δρόμους και η νεοσύστατη Ομάδα «Δράση»
Επίσης, για πρώτη φορά θα είναι στους δρόμους και η νεοσύστατη Ομάδα «Δράση» που αντικατέστησε την «ΔΕΛΤΑ». Πενήντα αστυνομικοί, σε πέντε ομάδες των δέκα, που θα επιβαίνουν σε δίκυκλα, θα κινούνται διαρκώς σε όλους τους χώρους του κέντρου της Αθήνας και ειδικότερα στα Εξάρχεια, ενώ θα υποστηρίζουν τις ενέργειες των ΜΑΤ.

Σημειώνεται, ότι η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ έχει δώσει εντολές στους αστυνομικούς που θα πραγματοποιούν περιπολίες να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας, γιατί υπάρχει φόβος για επιθέσεις εναντίον τους.

«Η αστυνομία έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και θα κάνει ό,τι είναι εφικτό για να διεξαχθούν ομαλά οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο. Είναι σε ετοιμότητα και θα διαφυλάξει, μεταξύ άλλων, τα δημόσια κτίρια και ειδικά τα πανεπιστημιακά ιδρύματα», τονίζουν χαρακτηριστικά στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο πηγές της ΕΛ.ΑΣ.

Στο μικροσκόπιο όσοι φέρουν σακίδια
Μετά από την εύρεση των «ύποπτων» αντικειμένων από την ΕΛ.ΑΣ στην οδό Θεμιστοκλέους, στο μικροσκόπιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού έχουν μπει όσοι φέρουν σακίδια καθώς συχνά μετατρέπονται σε μέσα μεταφοράς αντικειμένων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε επεισόδια όπως πέτρες κλπ.

Ήδη ο δήμος της Αθήνας έχει απομακρύνει δεκάδες κάδους απορριμμάτων από το κέντρο προκειμένου να μην πυρποληθούν και χρησιμοποιηθούν ως οδοφράγματα ενώ Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών κατέβασε τις ηλεκτρονικές ταμπέλες τηλεματικής στην Πατησίων και άλλες κεντρικές λεωφόρους για τον φόβο βανδαλισμών.

Οχυρώνονται και οι καταστηματάρχες
Τα μέτρα τους έχουν πάρει και οι καταστηματάρχες στο κέντρο και ειδικότερα στην περιοχή των Εξαρχείων, αφού δεν είναι λίγες οι φορές, που έχουν δει τα καταστήματά τους να γίνονται παρανάλωμα του πυρός.

Λουκέτο θα μπει ακόμα και στα θέατρα της περιοχής, ενώ ρολά θα κατεβάσουν και όσα μαγαζιά έχουν γυάλινες βιτρίνες.

«Οδηγός επιβίωσης» στο κέντρο
Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ισχύουν, σύμφωνα με την αστυνομία, λόγω των εκδηλώσεων για την «46η Επέτειο του Πολυτεχνείου», στο οδικό δίκτυο γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο μέχρι την πλατεία Κάνιγγος,

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε εφαρμογή και από τις 12:00 της Κυριακής 17 Νοεμβρίου 2019, ημέρα της πορείας, ενώ θα επεκταθούν στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου στους οδικούς άξονες της Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, Λεωφόρου Αλεξάνδρας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις εκάστοτε κυκλοφοριακές συνθήκες.

Ακόμη, σύμφωνα με απόφαση της «Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.», θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία – τρόλεϊ).

Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Η αστυνομία κάνει έκκληση στους οδηγούς, από σήμερα έως και αύριο Κυριακή, να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, της διαδρομής της πορείας και γύρω από την πρεσβεία των Η.Π.Α, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Κλειστοί σταθμοί του μετρό
Κλειστοί θα είναι και τρεις σταθμοί του Μετρό στο κέντρο της Αθήνας, μετά από εντολή της ΕΛ.ΑΣ για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Οι σταθμοί του Μετρό που θα κλείνουν διαδοχικά είναι: «Μέγαρο Μουσικής» στις 15:00, «Ευαγγελισμός» και «Σύνταγμα» στις 16:30. Τα δρομολόγια, ωστόσο, του Μετρό θα διεξάγονται κανονικά και οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς στάση από τους παραπάνω σταθμούς.

Στην πορεία και ο Αλέξης Τσίπρας
Το «παρών» στη φετινή πορεία του Πολυτεχνείου αναμένεται να δώσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, όντας όπως φαίνεται επικεφαλής του μπλοκ της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την είδηση επιβεβαίωσε και μέσω ανάρτησης του στο Facebook, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας.

«Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται αύριο στην πορεία και θα τεθεί επικεφαλής στο μπλοκ του κόμματος» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share