"Αμετανόητη" η UBS: Αποφύγετε την Ελλάδα και πουλήστε τα ελληνικά ομόλογα.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

"Αμετανόητη" η UBS: Αποφύγετε την Ελλάδα και πουλήστε τα ελληνικά ομόλογα..

Σε μία προειδοποίηση που προκαλεί αίσθηση και πολλά ερωτηματικά προχωρά η ελβετική τράπεζα UBS σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και τα ελληνικά ομόλογα.

 Ενώ η πλειονότητα των αναλυτών τονίζει τη βελτίωση που έχει σημειωθεί στις προοπτικές της χώρας και τα πλεονεκτήματα που διαθέτουν τα ελληνικά ομόλογα τα οποία και έχουν σημειώσει εντυπωσιακές αποδόσεις από τις αρχές τους έτους, και με το παραπάνω για όσους επενδυτές τα εμπιστεύτηκαν, η UBS βγαίνει σήμερα με μία έκθεση "βόμβα" με ηχηρές προειδοποιήσεις γύρω από την Ελλάδα…

Αξίζει να σημειώσουμε πως ανάλογη στάση κράτησε και τον Μάιο όταν σε έκθεσή της τότε είχε επίσης συστήσει "Sell για όλα τα ελληνικά ομόλογα". Και φυσικά η αγορά την διέψευσε και με… θόρυβο. Ωστόσο δεν φαίνεται να θέλει να αλλάξει γνώμη παρά τα κέρδη που έχασαν όσοι την άκουσαν τότε…

Εκτός "επενδυτικής βαθμίδας" το επόμενο 12μηνο
Έτσι, όπως αναφέρει σε νέα της έκθεση, οι αναβαθμίσεις της αξιολόγησης των χωρών διεθνώς θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα και αυτό αφορά και την Ελλάδα η οποία ωστόσο δεν αναμένεται να βρεθεί σε "επενδυτική βαθμίδα" μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Πάντως επισημαίνει πως ο κύκλος αναβαθμίσεων διεθνώς θα κορυφωθεί το 2020 και υπογραμμίζει πως το 63% των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης διαπραγματεύονται σήμερα με αρνητικά επιτόκια. Όπως επισημαίνει, παραμένει επιφυλακτική για τα ομόλογα μικρότερων, ανοικτών οικονομιών οι οποίες είναι ευάλωτες στον κίνδυνο γύρω από το εμπόριο.

Για την Ελλάδα ειδικότερα αναφέρει πως η S&P αναβάθμισε την πιστοληπτική της αξιολόγησης στο BB- από B+, λόγω της προόδου στο δημοσιονομικό μέτωπο και της πλήρους άρσης των capital controls. Αυτή η εξέλιξη όπως επισημαίνει είναι στις ίδιες γραμμές με τις εκτιμήσεις της που θέλουν την Ελλάδα να αναβαθμίζεται στην κατηγορία του ΒΒ φέτος και να δέχεται άλλη μία αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα το 2020. ΄Έτσι η σύσταση που δίνει για την Ελλάδα είναι αυτή των βελτιούμενων πιστωτικών προοπτικών.

Εκδότης προς αποφυγήν η Ελλάδα (!)
Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ομόλογα ωστόσο, η UBS συνεχίζει να είναι πολύ επιφυλακτική. Όπως σημειώνει η Ελλάδα συνεχίζει τη δημοσιονομική της προσαρμογή και οι πρόσφατες εκλογές έφεραν στην εξουσία μία κυβέρνηση που φαίνεται να συνεργάζεται με τους πιστωτές και έχει δεσμευθεί για συνετές πολιτικές. Ωστόσο, η UBS συνεχίζει να βλέπει υψηλούς μακροπρόθεσμους πιστωτικούς κινδύνους γύρω από τη χώρα και διατηρεί την Ελλάδα στη λίστα των εκδοτών "Προς αποφυγή", και έτσι συστήνει την πώληση των ελληνικών κρατικών ομολόγων που έχουν διάρκεια μεγαλύτερη των δύο ετών (όλα δηλαδή… εκτός από τα έντοκα).

Αν και έως το 2021 ο κίνδυνος default για την Ελλάδα είναι περιορισμένος λόγω του μεγάλου cash buffer και της μακράς ωρίμανσης του χρέους, η UBS εξακολουθεί να θεωρεί ότι το ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο εάν δεν υπάρξει συνεχιζόμενη και μακρά εξωτερική στήριξη για τη χώρα.

Αν και η βαθμολογία της Ελλάδας από τους οίκους θα συνεχίσει σταδιακά να αυξάνεται, ωστόσο δεν θα ξεπεράσει το επίπεδο του ΒΒ μέσα στους επόμενους 12μήνες, δηλαδή δεν θα βρεθεί στην "επενδυτική βαθμίδα".

Τα ελληνικά ομόλογα, όπως επισημαίνει έχουν ωφεληθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών, τις αναβαθμίσεις της αξιολόγησης και το κυνήγι των αποδόσεων. Η UBS θεωρεί ότι οι επενδυτές των βραχυπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων μπορούν να είναι σχετικά "ήσυχοι" λόγω της υπεραξίας του cash buffer, ωστόσο η ελβετική τράπεζα συνεχίζει να πιστεύει (όπως και τον Μάιο) ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δεν αποζημιώνουν τους επενδυτές για το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ευάλωτη στον κίνδυνο ύφεσης και στη συνέχιση της στήριξης από τους διεθνείς πιστωτές. Για αυτό και συστήνει στους επενδυτές να αποφύγουν την Ελλάδα και να πουλήσουν όλους τους τίτλους διάρκειας άνω των δύο ετών.../πηγήcapital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share