Μείωση 0,3% του παγκόσμιου ΑΕΠ από την εξάπλωση του κορωνοϊού - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

Μείωση 0,3% του παγκόσμιου ΑΕΠ από την εξάπλωση του κορωνοϊού

Καθώς η επιδημία του κορωνοϊού εξαπλώνεται σε όλο και περισσότερες χώρες, η διαρκώς εντεινόμενη απομόνωση στην οποία διολισθαίνει η δεύτερη οικονομία του κόσμου κυοφορεί κραδασμούς που αναμένεται να μεταφερθούν αναπόφευκτα στην παγκόσμια οικονομία. 

Η ηρεμία έχει παραδόξως επανέλθει στα χρηματιστήρια της Κίνας μετά την πτώση 8% που σημείωσαν στη συνεδρίαση της Δευτέρας, διαγράφοντας, έτσι, αξία ύψους 393 δισ. δολαρίων. Η ίδια ηρεμία είχε προηγηθεί στα χρηματιστήρια του υπόλοιπου κόσμου, αλλά την ίδια στιγμή εντείνεται η ανησυχία για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Το Πεκίνο σπεύδει να στηρίξει με κάθε τρόπο την κινεζική οικονομία και εξετάζει παράλληλα μια υποβάθμιση του στόχου για την ανάπτυξη του τρέχοντος έτους. Δεδομένου, όμως, ότι η κινεζική οικονομία αντιπροσωπεύει πλέον το 17% της παγκόσμιας οικονομίας, οι εξελίξεις προοιωνίζονται περαιτέρω κραδασμούς και για πρώτη φορά αρχίζουν να αναφέρονται σε αυτούς έμμεσα και στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης.

Πηγές της κινεζικής κυβέρνησης ανέφεραν στο Reuters ότι το Πεκίνο προσανατολίζεται σε μια μείωση του στόχου για ανάπτυξη από το 6% που είχε θέσει για το τρέχον έτος, χωρίς να έχει αποκαλύψει πόση μείωση εξετάζει. Οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg προβλέπουν πως η ανάπτυξη της Κίνας θα επιβραδυνθεί το πρώτο τρίμηνο στο 4,5% ενώ αναλυτές της JP Morgan εκτιμούν πως θα κυμανθεί από 4,9% έως 6,3%. Δεδομένου του μεγέθους της κινεζικής οικονομίας αλλά και της καθοριστικής θέσης της στην παγκόσμια αλυσίδα προσφοράς, οι εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών για τον αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία συγκλίνουν σε μια μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ από 0,2% έως 0,3%. Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, η μετάδοση του προβλήματος στην παγκόσμια οικονομία θα οφείλεται κυρίως στη γενικευμένη μείωση των εξαγωγών όλων των χωρών προς τον ασιατικό οικονομικό γίγαντα αλλά και στη μείωση του τουρισμού από την Κίνα προς τον υπόλοιπο κόσμο.

Χθες ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κάντλοου παραδέχθηκε πως θα αναβληθεί η «έκρηξη των εξαγωγών» αμερικανικών προϊόντων στην Κίνα, στην οποία προσέβλεπε η Ουάσιγκτον μετά την υπογραφή της προκαταρκτικής εμπορικής συμφωνίας με το Πεκίνο. Βάσει της συμφωνίας αυτής, η Κίνα δεσμεύθηκε μέσα στο πρώτο έτος, δηλαδή το 2020, να αυξήσει τις εισαγωγές της από τις ΗΠΑ κατά 76,7 δισ. δολάρια. Η πλέον δυσοίωνη πρόβλεψη ανήκει, όμως, στον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, που προειδοποιεί πως για την παγκόσμια οικονομία μια πανδημία του κορωνοϊού θα ήταν ο χειρότερος «μαύρος κύκνος». «Μαύρος κύκνος» αποκαλείται μεταξύ οικονομολόγων ένα σχεδόν απίθανο και απρόβλεπτο γεγονός που ανατρέπει την υπάρχουσα κατάσταση και της δίνει αρνητική τροπή. Η Moody’s φτάνει μάλιστα στο σημείο να προειδοποιεί για επιπτώσεις πολύ σοβαρότερες από εκείνες που γνωρίσαμε κατά την παγκόσμια οικονομική κρίση και τη συνεπακόλουθη παγκόσμια ύφεση της διετίας 2008-2009.

Μέχρι στιγμής οι εξελίξεις τείνουν να δικαιώνουν την ανησυχία, καθώς η επέκταση της επιδημίας προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις. Ενδεικτική είναι η απόφαση της κινεζικής περιφέρειας του Μακάο, του κινεζικού «Λας Βέγκας» δηλαδή, να κλείσει όλα τα καζίνο για δύο εβδομάδες, με όσες απώλειες κερδών αυτό συνεπάγεται. Και την ίδια στιγμή, βέβαια, οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες της Κίνας έχουν καθηλώσει στο έδαφος τα αεροσκάφη τους ή έχουν περιορίσει δραματικά τις πτήσεις τους. Στο μεταξύ, το Πεκίνο έχει από την αρχή της εβδομάδας διοχετεύσει στο κινεζικό χρηματοπιστωτικό σύστημα ρευστότητα ύψους 1,7 τρισ. γουάν, ποσό αντίστοιχο των 242,74 δισ. δολαρίων. Προκειμένου, άλλωστε, να τονώσει τον δανεισμό στην πραγματική οικονομία, σχεδιάζει να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των αποθεμάτων που οφείλουν να διατηρούν οι κινεζικές τράπεζες. Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις απώλειες θέσεων εργασίας, εξετάζει παράλληλα σειρά δαπανών, φοροαπαλλαγών και επιδοτήσεις προς όσους τομείς της οικονομίας ή ακόμη και περιοχές της χώρας έχουν πληγεί από την επιδημία.
Bookmark and Share