"Μπάτε σκύλοι αλέστε"
...και ο λογαριασμός στους πολίτες.
Για τα γεγονότα που συνέβησαν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη διάρκειας 17 ημερών κατάληψη του Κτιρίου Διοίκησης, τις ζημίες που καταγράφηκαν και ευαίσθητα αρχεία που παραβιάστηκαν ενημέρωσαν επισήμως οι πρυτανικές Αρχές του Ιδρύματος τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.
«Όλο αυτό το διάστημα επιλέξαμε συνειδητά τον συναινετικό λόγο και την αποφυγή εντάσεων μεταξύ των μελών της κοινότητας. Σήμερα, παραθέτουμε στοιχεία για την πλήρη ενημέρωσή σας, σχετικά με την κατάληψη που ξεκίνησε τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου και έληξε την Πέμπτη 11 Μαρτίου, για την οποία αναπαρήχθησαν δυστυχώς πολλές ανακριβείς πληροφορίες», αναφέρουν στο μήνυμά τους οι πρυτανικές Αρχές, κάνοντας αναφορά στις ενέργειες στις οποίες προέβησαν από τις 22 Φεβρουαρίου όταν «ενημέρωσαν, ως εκ του νόμου οφείλουν, την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για τη βίαιη απομάκρυνση των υπαλλήλων από το κεντρικό Κτίριο της Διοίκησης, και την κατάληψή του, από άτομα που έφεραν λοστούς και άλλα διαρρηκτικά εργαλεία».
Σχετικά με την κατάσταση του παραληφθέντος κτιρίου, οι πρυτανικές Αρχές αναφέρουν ότι επιγραμματικά καταγράφηκαν τα εξής:
- Παραβίαση προσωπικών φακέλων μελών ΔΕΠ του Α.Π.Θ., που περιέχουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα
- Παραβίαση αρχείων που αφορούν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών μέσω του προγράμματος Erasmus
- Παραβίαση ευαίσθητων αρχείων στη γραμματεία του Πρυτανικού Συμβουλίου
- Αφαίρεση φορητών υπολογιστών και εξοπλισμού Η/Υ
- Καταστροφή κεντρικού Η/Υ εξυπηρετητή (σέρβερ)-Καταστροφή εκτυπωτών και άλλου τεχνολογικού εξοπλισμού
- Καταστροφή επίπλων γραφείων
- Αναγραφή υβριστικών συνθημάτων στην είσοδο του Α.Π.Θ., σε ορόφους, στην ταράτσα
- Υβριστικά σημειώματα εις βάρος του Πρύτανη του Α.Π.Θ., με απειλές κατά της ζωής του
Για την κατάσταση του κτιρίου ενημερώθηκε η Σύγκλητος του Α.Π.Θ. σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 17/3.
Σχετικά με τα γεγονότα που προηγήθηκαν της επιχείρησης εκκένωσης, η οποία διεξήχθη το πρωί της 11 Μαρτίου οι πρυτανικές Αρχές τονίζουν ότι πραγματοποιήθηκε από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, χωρίς «καμία προηγούμενη επικοινωνία ή ενημέρωση των Εισαγγελικών ή Αστυνομικών Αρχών από τις Πρυτανικές Αρχές».
Συγκεκριμένα, παραπέμπουν στην απόφαση που έλαβε η Σύγκλητος για την αναστολή διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου για όσες ημέρες διήρκεσε η κατάληψη και ενημερώνουν για τις προσπάθειες που κατέβαλαν τα μέλη του Οργάνου στη βάση των ψηφισμάτων του, προκειμένου τα άτομα που είχαν καταλάβει το Κτίριο Διοίκησης, να ενημερωθούν για τις τεράστιες δυσμενείς συνέπειες της κατάληψης για τη λειτουργία του Πανεπιστήμιου και να πεισθούν να αποχωρήσουν.
«Στην προκειμένη περίπτωση, η επέμβαση της Πολιτείας έλαβε χώρα, όπως μας έγινε γνωστό, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, λόγω τέλεσης αυτεπαγγέλτως διωκόμενου αδικήματος (αρ. 168 ΠΚ). Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, οι δημόσιες αρχές (αστυνομικές, εισαγγελικές, δικαστικές) ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων, και εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. Είναι δε αυτονόητο ότι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός εκφεύγει πλήρως των αρμοδιοτήτων των Πρυτανικών Αρχών των Α.Ε.Ι.», διευκρινίζουν οι πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ.
Για τη διαδικασία παραλαβής του κτιρίου στις 11 Μαρτίου στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «ο Πρύτανης μετέβη άμεσα στο κτίριο της διοίκησης, μόλις ενημερώθηκε από την υπηρεσία φύλαξης για την αποδέσμευση του κτιρίου […] ακολούθησε αναλυτική ενημέρωση των Κοσμητόρων από τις Πρυτανικές Αρχές» και «ξεκίνησε άμεσα ο καθαρισμός και η απολύμανση των χώρων καθώς και η καταγραφή της κατάστασης των υποδομών, ώστε την Παρασκευή 12 Μαρτίου οι διοικητικοί υπάλληλοι να μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στα γραφεία τους και αποφασίστηκε η παύση της αναστολής λειτουργίας των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών».
Σε ό,τι αφορά την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στο πανεπιστήμιο, μετά την επιχείρηση εκκένωσης του Κτιρίου Διοίκησης, αναφέρεται ότι υπήρξε μέχρι και το πρωί της Παρασκευής, «ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα εκ νέου κατάληψης του κτιρίου» και «την Τρίτη 16 Μαρτίου, ημέρα επαναλειτουργίας του Πανεπιστημίου μετά την αργία της Καθαράς Δευτέρας, οι Πρυτανικές Αρχές ενημερώθηκαν ότι δεν υπήρχε πλέον καμία παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στους χώρους του Α.Π.Θ.»