- Προβληματισμός και ανησυχία σε επιστήμονες και κυβερνητικό επιτελείο για την αύξηση κρουσμάτων.
- Ενδεχόμενο επιστροφής του «Μάσκες παντού».
- Ζοφερές προβλέψεις για 4ο κύμα, ενώ συνεχίζεται η προσπάθεια για αύξηση των εμβολιασμών.
Την έντονη ανησυχία της κυβέρνησης αλλά και των επιστημόνων έχει προκαλέσει η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, σε μια συγκυρία που η οικονομία ανοίγει, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερα μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, που αναμένεται να κυριαρχήσει στη χώρα.
Την επιδημιολογική εικόνα της χώρας αποτύπωσε το πρωί με ανάρτησή του το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας ότι το τέταρτο κύμα είναι προ των πυλών και καταγράφοντας εβδομαδιαία αύξηση των κρουσμάτων έως και 266%.
O καθηγητής Δ. Σαρηγιάννης, από την πλευρά του, προέβλεψε ότι τα κρούσματα ενδέχεται να αυξηθούν στα 1.500 στις 20 Ιουλίου και στα περίπου 2.000 στα τέλη του μήνα.
Ανησυχία στην κυβέρνηση
Τον προβληματισμό της κυβέρνησης μετέφερε σε διαδοχικές συσκέψεις που είχε το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συνέδεσε την έξαρση των κρουσμάτων με τις δραστηριότητες ψυχαγωγίας και την κινητικότητα των νέων. «Θα χρειαστούμε τη βοήθειά σας και σε ζητήματα ελέγχων, ειδικά σε καταστήματα στα οποία είναι πιο "επιρρεπή" -για να το πω έτσι ευγενικά- σε μία διασκέδαση, η οποία είναι συνυφασμένη με την πιο γρήγορη εξάπλωση του ιού», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί νέο επιχειρησιακό σχέδιο ελέγχων.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το τέταρτο κύμα είναι ζήτημα χρόνου να κυριαρχήσει στη χώρα και ζήτησε επιτάχυνση των εμβολιασμών, συμπληρώνοντας ότι το 99% των βαρέων περιστατικών που, δυστυχώς, είτε καταλήγουν σε ΜΕΘ είτε χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι θα οργανωθούν και κινητές μονάδες εμβολιασμού σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας.
Στη συνεδρίαση, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας παρουσίασε την πλήρη επιδημιολογική εικόνα της χώρας, δίνοντας έμφαση στις περιοχές που υπάρχει έντονα αυξητική τάση της πανδημίας το τελευταίο διάστημα, όπως είναι η Αττική, η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο. Η αυξητική τάση παρατηρείται ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες, όπως υπογράμμισε.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αρ. Πελώνη, η οποία απέφυγε να τοποθετηθεί για το αν βρισκόμαστε προ των πυλών για νέα περιοριστικά μέτρα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία ότι δεν μπορεί να ξανασυμβεί γενικό κλείσιμο της χώρας, ωστόσο, ανάλογα με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης, δεν αποκλείουν ενδεχόμενα τοπικά μέτρα.
Οι μάσκες
Την υποχρέωση χρήσης της μάσκας υπενθύμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι «δεν έχουμε απαλλαγεί από την υποχρέωση χρήσης μάσκας, παρά μόνο σε εξωτερικούς χώρους χωρίς συγχρωτισμό και συναθροίσεις. Όλα αξιολογούνται ανά πάσα στιγμή και με όλα τα δεδομένα».
Νωρίτερα, σε δηλώσεις του στο Open ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας είπε ότι η επιτροπή των ειδικών ποτέ δεν έδωσε οδηγία να βγουν οι μάσκες. «Οι κλειστοί χώροι είναι χώροι υπερμετάδοσης. Υπάρχει μία τεράστια παρεξήγηση: η επιτροπή δεν έδωσε καμία οδηγία να βγουν οι μάσκες. Η επιτροπή είπε, όταν βγαίνουμε από το σπίτι να φοράμε τις μάσκες. Δεν έχουμε δώσει ποτέ εντολή βγάλτε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους», τόνισε.
Ο κ. Σύψας ανέφερε ότι θα ήταν καλό η Πολιτεία να μην κάνει δηλώσεις ότι δεν θα ξανακλείσει η χώρα, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι υπάρχει σχέδιο για τις μετακινήσεις με δημόσια μέσα μεταφοράς, με μοριακό ή rapid test.
Για τα παιδιά και το άνοιγμα των σχολείων σημείωσε ότι η μετάλλαξη Δέλτα αγαπά πολύ τους νέους. «Εάν γίνει αυτό που θα γίνει το φθινόπωρο, θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τα σχολεία, δεν ξέρω πόσο θα μπορέσουν να μείνουν ανοιχτά. Σε αυτό το κύμα θα μολυνθούν οι πάντες. Θα είναι η τελευταία πράξη του δράματος στην Ελλάδα». Τέλος, ο κ. Σύψας τόνισε ότι η Covid αφήνει παρενέργειες και κάλεσε ακόμη μια φορά όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν.