Αφγανιστάν: Εκατοντάδες Ταλιμπάν κατευθύνονται προς την Κοιλάδα Πανσίρ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 21 Αυγούστου 2021

Αφγανιστάν: Εκατοντάδες Ταλιμπάν κατευθύνονται προς την Κοιλάδα Πανσίρ


Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι «εκατοντάδες» μαχητές του ισλαμιστικού κινήματος κατευθύνονται προς την Κοιλάδα του Πανσίρ, βορειοανατολικά της Καμπούλ.

Πρόκειται για μία από τις λίγες ζώνες του Αφγανιστάν που δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους.

«Εκατοντάδες μουτζαχεντίν του Ισλαμικού Εμιράτου κατευθύνονται προς το Κρατίδιο του Πανσίρ για να το θέσουν υπό τον έλεγχό τους, αφού οι τοπικοί άρχοντες αρνήθηκαν να το παραδώσουν με ειρηνικό τρόπο», ανακοίνωσαν οι Ταλιμπάν μέσω Twitter.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου των ταλιμπάν Μοχάμεντ Ναΐμ δήλωσε σε συνέντευξή του στο σαουδαραβικό δίκτυο Al Hadath TV ότι η Αλ Κάιντα δεν είναι παρούσα στο Αφγανιστάν και ότι το ισλαμιστικό του κίνημα «δεν έχει σχέσεις μαζί τους».

Πρόσθεσε ότι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες σχετικά με την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Οι δυνάμεις των Ταλιμπάν εισήλθαν στην Καμπούλ στις 15 Αυγούστου σχεδόν χωρίς να συναντήσουν αντίσταση, έπειτα από γενική επίθεση που ξεκίνησε τον Μάιο, παράλληλα με την αποχώρηση των αμερικανικών και των νατοϊκών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Ενας θύλακας αντίστασης δημιουργήθηκε στην Κοιλάδα του Πανσίρ, η οποία ιστορικά θεωρείται προπύργιο των δυνάμεων κατά των ταλιμπάν. Του Εθνικού Μετώπου Αντίστασης στο Πανσίρ ηγείται ο γιος του διοικητή της Βόρειας Συμμαχίας και ηγέτη της αντίστασης κατά των Σοβιετικών στην δεκαετία του ’90 Αχμαντ Σαχ Μασούντ, ο οποίος δολοφονήθηκε από την Αλ Κάιντα τις παραμονές των επιθέσεων των 11ης Σεπτεμβρίου.

Εκπρόσωπος του Εθνικού Μετώπου Αντίστασης δήλωσε ότι γίνονται προετοιμασίες «για πόλεμο μακράς διάρκειας» με τους ταλιμπάν, αν δεν καταφέρουν να διαπραγματευθούν μαζί τους τον σχηματισμό ευρέος κυβερνητικού σχήματος.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, χιλιάδες Αφγανοί έχουν συγκεντρωθεί στην Κοιλάδα του Πανσίρ για να πολεμήσουν κατά του νέου καθεστώτος.

Προειδοποίηση του γιου του Αχμαντ Σαχ Μασούντ
Νωρίτερα, ο γιος του δολοφονημένου Αχμαντ Σαχ Μασούντ, διοικητή της Βόρειας Συμμαχίας και εκ των ηγετών της αντισοβιετικής αντίστασης στο Αφγανιστάν στην δεκαετία του ’90, δήλωσε έτοιμος για ειρηνικές συνομιλίες με το ισλαμιστικό κίνημα που κατέλαβε την εξουσία στην Καμπούλ πριν από μία εβδομάδα, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι δυνάμεις του είναι έτοιμες για πόλεμο.

«Θέλουμε να κάνουμε τους Ταλιμπάν να αντιληφθούν ότι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι μέσω της διαπραγμάτευσης», δήλωσε ο Αχμαντ Μασούντ τηλεφωνικά στο Reuters από το προπύργιό του στην Κοιλάδα του Πανσίρ, όπου έχουν συγκεντρωθεί υπολείμματα μονάδων του τακτικού αφγανικού στρατού και των ειδικών δυνάμεων και τοπικές πολιτοφυλακές. 

«Δεν θέλουμε να ξεσπάσει πόλεμος», τόνισε. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι υποστηρικτές του είναι έτοιμοι να πολεμήσουν εάν οι δυνάμεις των Ταλιμπάν προσπαθήσουν να εισβάλουν στο Πανσίρ. «Θέλουν να αμυνθούν, θέλουν να πολεμήσουν, θέλουν να αντισταθούν σε οποιοδήποτε ολοκληρωτικό καθεστώς», συμπλήρωσε.

Ο Αχμαντ Μασούντ τόνισε ότι οι δυνάμεις αυτές δεν προέρχονται μόνο από το Πανσίρ, το οποίο είχε αντισταθεί στους Ταλιμπάν και πριν από το 2001. «Από μία επαρχία υπερασπιζόμαστε ολόκληρη την χώρα» συνέχισε.

Ζήτησε, δε, τον σχηματισμό συμπεριληπτικής, ευρείας κυβέρνησης στην Καμπούλ, η οποία θα εκπροσωπεί όλες τις εθνότητες του Αφγανιστάν και πρόσθεσε ότι ένα ολοκληρωτικό καθεστώς δεν πρέπει να αναγνωρισθεί από την διεθνή κοινότητα.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην Washington Post ο γιος του Αχμαντ Σαχ Μασούντ απηύθυνε έκκληση στην Δύση για υποστήριξη.


Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας: Κίνδυνος το Αφγανιστάν να μετατραπεί σε καταφύγιο τρομοκρατών

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας ανησυχεί ότι το Αφγανιστάν θα μετατραπεί σε «καταφύγιο τρομοκρατών» μετά τη κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στην Καμπούλ και καλεί σε διάλογο για την επίλυση της κρίσης.

Ο οργανισμός, με έδρα την Τζέντα, που ετοιμάζει αποστολή στο Αφγανιστάν για να υπογραμμίσει την σημασία «της ειρήνης, της σταθερότητας και της εθνικής συμφιλίωσης», καλεί τους μελλοντικούς ηγέτες του Αφγανιστάν και την διεθνή κοινότητα να φροντίσουν ώστε το Αφγανιστάν να μην χρησιμοποιηθεί πλέον ως πλατφόρμα ή καταφύγιο τρομοκρατών και να μην επιτρέψει σε τρομοκρατικές οργανώσεις να βάλουν πόδι στο αφγανικό έδαφος, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.

Ο ΟΙΣ προειδοποιεί για την ανθρωπιστική κατάσταση στο Αφγανιστάν λόγω τη αύξησης του αριθμού των εκτοπισμένων και των προσφύγων και καλεί «τα κράτη μέλη, του ισλαμικούς οικονομικούς θεσμούς και τους εταίρους να λάβουν γρήγορα μέτρα για να προσφέρουν επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια στις ζώνες του Αφγανιστάν που την έχουν ανάγκη.


Αφγανιστάν: Επίταξη ιδιωτικών αεροπλάνων από ΗΠΑ

Αεροσκάφη ιδιωτικών αεροπορικών εταιρειών έχουν επιτάξει οι Ηνωμένες Πολιτείες, για την επιχείρηση απομάκρυνσης των ανθρώπων που διαφεύγουν από το Αφγανιστάν, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος CRAF, το οποίο θα επιτρέψει στα στρατιωτικά αεροσκάφη να επικεντρωθούν στις επιχειρήσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Συνολικά έχουν επιταχθεί 18 αεροσκάφη των εταιρειών American Airlines, Atlas Air, Delta Air Lines, Omni Air, Hawaiian Airlines και United Airlines.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο διευκρίνισε ότι τα αεροσκάφη αυτά δεν θα απογειώνονται από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, αλλά θα βοηθούν στην μεταφορά των ανθρώπων που έχουν ήδη απομακρυνθεί από το Αφγανιστάν και έχουν φθάσει σε χώρες όπως το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το πρόγραμμα CRAF δεν έχει ενεργοποιηθεί παρά δύο φορές κατά το παρελθόν, κατά την διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου (1990-1991) και κατά την εισβολή στο Ιράκ (2002-2003).

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν μπορεί να αναλάβει ευθύνες τρίτων χωρών
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αναλάβει τις ευθύνες τρίτων χωρών απέναντι σε Αφγανούς που έχουν εργασθεί για τους δυτικούς θεσμούς και οι οποίοι περιμένουν να απομακρυνθούν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

«Δεχθήκαμε αίτημα να υποδεχθούμε τοπικούς εργαζόμενους μίας αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Αφγανιστάν. Τα κράτη μέλη δεν ανοίγουν τις πόρτες τους παρά σε ένα αμελητέο μερίδιο των ανθρώπων που τους εξυπηρέτησαν και βρίσκονται σε δυσχερή θέση (…) Δεν πρέπει να περιμένει κανείς από την Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες τρίτων χωρών », δήλωσε ο Ερντογάν σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε, την επομένη της τηλεφωνικής του συνομιλίας με την καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ κατά την οποία έκανε αντίστοιχες δηλώσεις, ότι «η Τουρκία, η οποία έχει υποδεχθεί ήδη 5 εκατομμύρια πρόσφυγες, δεν μπορεί να σηκώσει επιπλέον μεταναστευτικό βάρος».

Μισέλ: Κοινή πρόκληση για Τουρκία και Ε.Ε.

Ο Σαρλ Μισέλ δήλωσε από την πλευρά του μέσω του Twitter ότι συζήτησε με τον Ερντογάν τις «πρόσφατες εξελίξεις» στο Αφγανιστάν, τις οποίες χαρακτήρισε «κοινή πρόκληση για την Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Πλήρης κατανόηση της ανάγκης διασφάλισης της απομάκρυνσης με πάσα ασφάλεια των πολιτών, του τοπικού προσωπικού καθώς και των οικογενειών και υποστήριξης των ευάλωτων Αφγανών και των κοινοτήτων υποδοχής στην περιοχή», έγραψε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share