Συμφωνία επετεύχθη μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη και συνολικά σχεδόν 140 χωρών ανά τον κόσμο, την Παρασκευή, για τη θέσπιση μίνιμουμ παγκόσμιου εταιρικού φορολογικού συντελεστή στο 15%.
Πρόκειται για τεράστια στροφή για μικρότερες οικονομίες, όπως εκείνη της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, οι οποίες προσήλκυαν πολυεθνικές εταιρείες σε μεγάλο βαθμό λόγω χαμηλών φορολογικών συντελεστών.
"Η συμφωνία - σταθμός, στην οποία κατέληξαν 136 χώρες και αυτόνομες κρατικές οντότητες οι οποίες αντιπροσωπεύουν άνω του 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ, θα οδηγήσει στην επιστροφή 125 δισ. δολαρίων κερδών τα οποία προσπορίζονται οι 100 μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες πολυεθνικές επιχειρήσεις στον κρατικό κορβανά χωρών σε όλο τον κόσμο, διασφαλίζοντας ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες θα πληρώνουν ένα δίκαιο μερίδιο σε φόρους στις χώρες στις οποίες δραστηριοποιούνται και στις οποίες παράγουν κέρδη", αναφέρει στην ανακοίνωση της συμφωνίας από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)
Η συμφωνία επετεύχθη αφότου έγιναν ορισμένες αλλαγές στο αρχικό κείμενο, κυρίως η διευκρίνιση ότι το συμφωνηθέν ποσοστό του 15% δεν θα αλλάξει σε δεύτερο χρόνο και ότι οι μικρές επιχειρήσεις δεν θα επιβαρυνθούν με νέα φορολογικά βάρη.
Οι τελευταίες διευκρινίσεις βοήθησαν την Ιρλανδία - εκ των βασικών σκεπτικιστών έναντι της συμφωνίας - να δεχθεί το σχετικό σχέδιο.
Η Ουγγαρία, έτερος αντίπαλος - αρχικά - του σχεδίου, συμφώνησε μετά τη λήψη εγγυήσεων ότι θα υπάρξει μακρά μεταβατική περίοδος ως προς την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων.
Η συμφωνία αποτελεί "ένα επίτευγμα που συμβαίνει μια φορά σε κάθε γενιά για την οικονομική διπλωματία", τόνισε σε δήλωσή της η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, χαιρετίζοντας τον "λευκό καπνό" στον ΟΟΣΑ.
Συμπλήρωσε ότι είναι ευχάριστο που τόσο πολλές χώρες "συμφώνησαν να σταματήσουν τη μάχη προς την ισοπέδωση προς τα κάτω της εταιρικής φορολόγησης" και εξέφρασε την ελπίδα ότι το Κογκρέσο θα κινηθεί σε πνεύμα ομόνοιας προς την εφαρμογή του νέου πλαισίου στο εσωτερικό των ΗΠΑ.
Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς και ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ χαιρέτισαν επίσης της συμφωνία.
"Σήμερα κάναμε ένα σημαντικό βήμα προς τη φορολογική Δικαιοσύνη. Οι χώρες του ΟΟΣΑ συμφώνησαν στις πλέον σημαντικές παραμέτρους για την ελάχιστη φορολόγηση σε παγκόσμια κλίμακα", ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του προς το πρακτορείο Reuters ο κ. Σολτς.
"Την ίδια ώρα, και άλλα κράτη υιοθέτησαν τη μεταρρύθμιση αυτή, σε ένα σημαντικό δείγμα πολυπολισμού", πρόσθεσε. "Ειδικότερα, η συμφωνία όλων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί μεγάλη επιτυχία και θα διασφαλίσει την γρήγορη εφαρμογή της μεταρρύθμισης σε όλο το μήκος και πλάτος της ΕΕ".
Ο κ. Σούνακ, από την πλευρά του, χαιρέτισε τη συνεργασία σε επίπεδο παγκόσμιας κοινότητας για την επίτευξη συμφωνίας, σημειώνοντας ότι πλέον υπάρχει ένα "πιο ξεκάθαρο μονοπάτι προς ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα".
"Είμαι υπερήφανος που το Ηνωμένο Βασίλειο ανέλαβε ηγετικό ρόλο στις παγκόσμιες προσπάθειες για αναβάθμιση του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος στη σύγχρονη εποχή - μια προτεραιότητα-κλειδί της βρετανικής προεδρίας στην G7", ανέφερε.
"Πλέον οι παγκόσμιοι παίκτες θα πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί όπου ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα", κατέληξε ο Βρετανός υπ. Οικονομικών.
Σε ανάλογες δηλώσεις προχώρησε και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ, σημειώνοντας ότι η συμφωνία διασφαλίζει ότι οι κολοσσοί της ψηφιακής οικονομίας θα πληρώνουν ένα δίκαιο μερίδιο των κερδών τους σε φόρους εκεί όπου παράγουν τα κέρδη τους.
"Αυτή η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για μια πραγματική φορολογική επανάσταση", τόνισε ο κ. Λεμέρ.
Ποιοι δεν έχουν συμφωνήσει
Την παγκόσμια συμφωνία, η οποία κάνει δυσκολότερη την ύπαρξη "φορολογικών παραδείσων" και την φοροαποφυγή έχουν εγκρίνει μέχρι στιγμής 136 χώρες, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΟΣΑ.
Τέσσερις χώρες - Κένυα, Νιγηρία, Πακιστάν και Σρι Λάνκα - δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει στο νέο φορολογικό πλαίσιο.
Το 2022 η υπογραφή της συμφωνίας, το 2023 (;) η εφαρμογή
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το χρονοδιάγραμμα το οποίο συμφωνήθηκε περιλαμβάνει υπογραφή της συμφωνίας εντός του 2022, με έναρξη εφαρμογής του νέου καθεστώτος σε διεθνή κλίμακα το 2023.
Η Ελβετία, σχολιάζοντας την απόφαση, κάλεσε σε ένα πιο χαλαρό χρονοδιάγραμμα και σε περισσότερες νομικές διασαφήσεις ως προς την εφαρμογή του νέου καθεστώτος.
"Η Ελβετία ζητεί να ληφθούν υπ' όψιν τα συμφέροντα των μικρών, ακμαζουσών οικονομιών κατά την εφαρμογή του νέου καθεστώτος και να υπάρχει νομική σαφήνεια για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ελβετικό υπουργείο Οικονομικών.
Προσθέτει δε ότι δεν κρίνει εφικτή την εφαρμογή του νέου καθεστώτος από το 2023.
Τι αναφέρει η συμφωνία
Η συμφωνία δεν αποτελεί στροφή στην παγκόσμια φορολογική πολιτική μόνον επειδή ορίζει μίνιμουν εταιρικό φορολογικό συντελεστή σε διεθνή κλίμακα, αλλά και ως προς το γεγονός ότι οι εταιρείες υποχρεούνται πλέον να πληρώνουν τους φόρους τους στις χώρες στις οποίες δραστηριοποιούνται - και όχι μόνον εκεί που διατηρούν τα κεντρικά γραφεία τους.
Η ακριβής φόρμουλα με βάση την οποία θα ορίζεται το τι οφείλει σε κάθε συγκεκριμένη χώρα η κάθε πολυεθνική επιχείρηση μένει να προσδιοριστεί.
Σημαντικό ρόλο στην σχετική πρωτοβουλία έπαιξε η πανδημία του κορονοϊού, που ενέτεινε τις εκκλήσεις για δικαιότερη φορολόγηση, δεδομένου ότι οι κυβερνήσεις αναζητούσαν εναγωνίως νέες πηγές εσόδων.
Μετά την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε ότι το πρόγραμμά του περιελάμβανε αύξηση της φορολογίας στους πλουσίους, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει την ανισότητα στη χώρα του.