Ξεκίνησε η παραλαβή των 1200 τεθωρακισμένων οχημάτων Μ1117 απ΄τον Ελληνικό Στρατό - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Ξεκίνησε η παραλαβή των 1200 τεθωρακισμένων οχημάτων Μ1117 απ΄τον Ελληνικό Στρατό

Σημαντική αναβάθμιση των δυνατοτήτων του Ελληνικού Στρατού συνιστά η παραχώρηση από τις ΗΠΑ 1.200 τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων τύπου Μ1117, για ένα εύρος αποστολών.
Τα πρώτα οχήματα του τύπου κατέφθασαν χώρα, με σχετικά βίντεο να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Η συνολική αξία των 1.200 οχημάτων (τα οποία, όπως προαναφέρθηκε, παραχωρούνται από τις ΗΠΑ, δεν αγοράζονται) ανέρχεται στα 970 εκατ. δολάρια, ενώ το συνολικό κόστος για συντήρηση, εξοπλισμό τους, μεταφορά κ.ο.κ εκτιμάται πως κυμαίνεται γύρω στα 90-100 εκατ. δολάρια.

Η ένταξη των συγκεκριμένων οχημάτων σε υπηρεσία στον ΕΣ αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, καθώς αναμένεται να χρησιμοποιηθούν σε ρόλους τους οποίους κάλυπταν/ καλύπτουν οχήματα όπως τα παλαιά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Μ113, τα «Λεωνίδας», τα επίσης παλαιά οχήματα ρωσικής προέλευσης BMP-1 (και, σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για απόσυρση του ρωσικής κατασκευής υλικού του ΕΣ), τα VBL ή και αθωράκιστα οχήματα. Σημειώνεται πως τα εν λόγω οχήματα σε γενικές γραμμές βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση. (πολλά εξ αυτών βρίσκονταν ήδη σε ευρωπαϊκό έδαφος). Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως σε καλό δρόμο φαίνεται να βρίσκεται και η διαδικασία απόκτησης 73-75 οχημάτων AAV-7 (Amphibious Assault Vehicle) για αμφίβιες επιχειρήσεις (πεζοναύτες).

Όσον αφορά στo Μ1117 Guardian (ASV- Armored Security Vehicle), πρόκειται για ένα τροχοφόρο όχημα μήκους 6 μέτρων, πλάτους 2,6 μέτρων και ύψους 2,6 μέτρων, με ιδιαίτερα προηγμένη θωράκιση για τις διαστάσεις του. Είχε αναπτυχθεί αρχικά για τη στρατονομία των ΗΠΑ έχοντας κατά νου ιδιαίτερα την αντοχή του σε νάρκες. Ο τύπος χρησιμοποιήθηκε σε επιχειρήσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν (όπου ήταν ιδιαίτερα μεγάλη η απειλή των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών). Έχει δυνατότητα μεταφοράς 5-6 ατόμων (πλήρωμα και επιβαίνοντες στρατιώτες) και ο εξοπλισμός του μπορεί να περιλαμβάνει εκτοξευτές βομβίδων και πολυβόλα διαφόρων διαμετρημάτων. Γενικότερα μιλώντας, θα είναι τα πιο προηγμένα τεθωρακισμένα τροχοφόρα στις τάξεις του ΕΣ, και σίγουρα ανώτερο των Μ113 και BMP-1, συμβάλλοντας σημαντικά στην ενίσχυση των δυνατοτήτων των μηχανοκίνητων μονάδων του Ελληνικού Στρατού, καθώς και των επιλαρχιών αναγνώρισης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share