H συσσώρευση ρευστότητας από νοικοκυριά και επιχειρήσεις συνεπεία των μέτρων στήριξης συνολικού ύψους 42 δισ. ευρώ αρχίζει και γίνεται ορατή στην αγορά αλλά και στα ταμεία του Δημοσίου.
Είναι ενδεικτικό ότι το περασμένο Σεπτέμβριο βγήκαν από τις τράπεζες περίπου 2 δισ. ευρώ τα οποία και κατευθύνθηκαν για πληρωμές του φόρου εισοδήματος, του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ. Δηλαδή, η επιστρεπτέα προκαταβολή, τα κοινοτικά προγράμματα όπως για παράδειγμα των περιφερειών, οδήγησαν όπως αναφέρουν στελέχη ου υπουργείο Οικονομικών στην εμπρόθεσμη πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων .
Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ αποδεικνύουν τα ρεκόρ εισπραξιμότητας στις εμπρόθεσμες πληρωμές φόρων. Τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα υψηλά που δεν συναντώνται ούτε στα χρόνια προ των Μνημονίων.
Από την ανάλυση των στοιχείων φαίνεται ότι οι πληρωμές ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις προς την εφορία παρουσιάζουν σημαντική αύξηση. Συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο οι εμπρόθεσμες πληρωμές έφθασαν στο 90,5% του συνολικά οφειλόμενου ΦΠΑ.
Συγκεκριμένα, από τα 796 εκατ. ευρώ ΦΠΑ καταβλήθηκε από τους υπόχρεους εμπρόθεσμα ποσό ύψους 720, 4 εκατ. ευρώ. Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων ανήλθε στο 88,34% του συνολικού φόρου. Συγκεκριμένα το ποσό που έπρεπε να πληρώσουν οι επιχειρήσεις ανέρχεται στα 1,248 δισ. ευρώ, ενώ πληρώθηκε ποσό ύψους 1,102 δισ. ευρώ. Σημαντικά είναι και τα ποσοστά του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων αν και χαμηλότερα σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες κατηγορίες. Το ποσοστό εισπραξιμότητας έφθασε στο 73,78% με τα νοικοκυριά να πληρώνουν φόρους ύψους 718,22 εκατ. ευρώ όταν το ποσό που τους αναλογούσε ήταν της τάξης των 973,43 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι κλήθηκαν να πληρώσουν τον Σεπτέμβριο τριπλή δόση του φόρου εισοδήματος και ίσως τα ποσοστά θα έπρεπε να είναι υψηλότερα.
Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στον ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα έφθασαν το 99,91% ωστόσο, δεν μπορούν να αξιολογηθούν καθώς ελάχιστοι ιδιοκτήτες πλήρωσαν την πρώτη δόση του φόρου τον Σεπτέμβριο δεδομένου ότι ο νόμος τους έδωσε τη δυνατότητα να πληρώσουν διπλή δόση τον Οκτώβριο. Εάν, το ποσοστό αυτό διατηρηθεί θα φανεί τον επόμενο μήνα όπου και θα δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία του Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο καταγράφηκε, την τελευταία εργάσιμη ημέρα καταγράφηκε ρεκόρ πληρωμών. Συγκεκριμένα μόνο σε μία ημέρα (29 Οκτωβρίου) πραγματοποιήθηκαν 1.300.000 πληρωμές. Οπως αναφέρουν τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου συνήθως ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας με τις περισσότερες πληρωμές, αλλά ο Οκτώβριος έσπασε όλα τα κοντέρ. Και αυτό καθώς πληρώθηκε ο φόρος εισοδήματος, δύο δόσεις του ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ για τις μικρές επιχειρήσεις που τον καταβάλλουν κάθε τρίμηνο και ο ΦΠΑ των μεγάλων επιχειρήσεων που πληρώνεται κάθε μήνα.
Από την άλλη πλευρά όμως οι φορολογούμενοι έχουν αφήσει απλήρωτους φόρους ύψους 3,75 δισ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου. Χρέη στην εφορία εμφανίζονται να έχουν 3.656.672 οφειλέτες του δημοσίου από 3.435.236 που ήταν στα τέλη Αυγούστου. Σύμφωνα με τα στοιχεία:
• Το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν στα 4,159 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 3,75 δισ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι από τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις.
• Μόνο τον Σεπτέμβριο οι απλήρωτοι φόροι έφθασαν στα 353 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα ήταν στα 695 εκατ. ευρώ. Δηλαδή μειώθηκαν κατά 49%.
• Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών προ του 2021 και νέων) έχει φθάσει τα 109,416 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 24,8 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης, με το εισπράξιμο ποσό να περιορίζεται στα 84,5 δισ. ευρώ.
• Οι φορολογούμενοι που έχουν χρέη στην εφορία ανέρχονται σε 3.656.673. Μάλιστα, σε 1.315.665 έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης./πηγή capital