Πώς θα εφαρμοστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, τι θα ισχύσει για τα χριστουγεννιάτικα πάρκα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

Πώς θα εφαρμοστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, τι θα ισχύσει για τα χριστουγεννιάτικα πάρκα


Πότε θα δοθούν τα δωρεάν self test στους ενηλίκους - Αναλυτικά η εξειδίκευση των μέτρων από τον υπουργό Υγείας

Εξειδικεύοντας τα μέτρα που ανακοίνωσε προχθές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι έως τις 16 Ιανουαρίου οι άνω των 60 ετών θα πρέπει να έχουν προγραμματίσει έστω την πρώτη δόση εμβολιασμού προκειμένου να μην τους επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ. Θα συσταθούν ειδικές επιτροπές που θα εξετάσουν αιτήσεις οι οποίες δικαιολογούν τα άτομα της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας να μην εμβολιαστούν. 

Παράλληλα με τον ίδιο νόμο, όπως σημείωσε ο κ. Πλεύρης, δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό να επεκτείνει το μέτρο και για όσους θα γίνουν 60 ετών από την 1η Ιανουαρίου και έπειτα.

Πότε θα δοθούν τα δωρεάν self test στους ενηλίκους
Από την επόμενη εβδομάδα και εν όψει των εορτών θα «τρέξει» και το μέτρο για τη διάθεση ενός δωρεάν σελφ τεστ σε όλους τους ενήλικους πολίτες. «Είναι σημαντικό να συμμετάσχουν όλοι οι πολίτες, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι» ανέφερε ο υπουργός Υγείας, διευκρινίζοντας ότι το πρώτο τεστ θα γίνει την πρωτη εβδομάδα από τις 6 -11 Δεκεμβρίου. 

Παράλληλα, συστήνεται κατά την περίοδο Χριστουγέννων να γίνονται επιπλέον τεστ πριν από τις εκδηλώσεις που θα υπάρξουν τις ημέρες των εορτών.

Το πρόγραμμα για τον έλεγχο του πληθυσμού θα επαναληφθεί την εβδομάδα μετά τις εορτές «ώστε να έχουμε μία πλήρη επιδημιολογική εικόνα» όπως είπε ο κ. Πλεύρης.

Πώς θα γίνεται η είσοδος στα χριστουγεννιάτικα πάρκα
Σε ό,τι αφορά τα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός, σε αυτά θα μπορούν να εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο , ενώ για τα ανήλικα τέκνα θα ισχύσει η διαδικασία που ισχύει για τους κλειστους χώρους εστίασης με rapid τεστ.

Επίσης, προκειμένου να υπάρχει πιστοποιητικό νόησης δεν θα αρκεί το rapid test αλλά θα χρειάζεται PCR μοριακός έλεγχος.

Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό παιδιών 5 - 11 ετών
Στο σκέλος των εμβολιασμών η Επιτροπή εισηγήθηκε να ανοίξουν τα εμβόλια και για την ηλικιακή ομάδα 5 – 11 ετών. Όπως διευκρίνισε ο κ. Πλεύρης, η πλατφόρμα θα τεθεί σε εφαρμογή μόλις θα έχουμε την παραλαβή των εμβολίων για αυτές τις ηλικίες.

Εξετάζεται τρίτη δόση εμβολίου στο τετράμηνο
Επιπλέον, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός, έχει τεθεί από την κυβέρνηση στην επιτροπή το ερώτημα για να υπάρξει σύντμηση του χρόνου του εξαμήνου για την ενισχυτική δόση ώστε η τρίτη δόση να γίνεται στο τετράμηνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share