Tα 79 κρούσματα Όμικρον που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στην Ευρώπη είναι όλα ασυμπτωματικά ή ήπια και κανένα δεν χρειάστηκε νοσηλεία, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).
Πάντως ορισμένα από τα κρούσματα δεν έχουν ιστορικό ταξιδιών στο νότιο τμήμα της Αφρικής και πιθανότατα οφείλονται σε εγχώρια μετάδοση.
H ανακοίνωση του ECDC έρχεται να προστεθεί σε αναφορές από τη Νότια Αφρική και τη Μποτσουάνα, σύμφωνα με τις οποίες η πλειονότητα των κρουσμάτων στις δύο χώρες παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα.
Αυξημένη μεταδοτικότητα;
Ωστόσο το ECDC επισημαίνει πως τα διαθέσιμα δεδομένα από τη Νότια Αφρική υποδεικνύουν ότι το στέλεχος Όμικρον ίσως είναι πιο μεταδοτικό από την παραλλαγή Δέλτα.
Εκτιμά μάλιστα πως η νέα παραλλαγή σύντομα θα επικρατήσει στην Ευρώπη. «Με βάση το μαθηματικό μοντέλο του ECDC, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Όμικρον θα μπορούσε να προκαλεί περισσότερες από τις μισές λοιμώξεις από SARS-CoV-2 στην ΕΕ/ΕΟΧ μέσα στους επόμενους μήνες» αναφέρεται σε έγγραφο.
Η Όμικρον είναι ήδη το στέλεχος που επικρατεί στη Νότια Αφρική και προκαλεί απότομη αύξηση των κρουσμάτων Covid-19, ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας, προειδοποιώντας μάλιστα για κύμα επαναμολύνσεων.
Η Όμικρον αντιστοιχεί στο 70% των δειγμάτων που υποβλήθηκαν σε γενετικές αναλύσεις την τελευταία εβδομάδα, ανακοίνωσε το νοτιαφρικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Νοσημάτων όπως μετέδωσε το BBC.
Στο μεταξύ τα ημερήσια κρούσματα Covid-19 στη χώρα εκτινάχθηκαν από τα 4.300 στα 8.500 σε μία ημέρα.
Σε συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναφέρει το Reuters, μικροβιολόγος του νοτιοαφρικανικού Ινστιτούτου δήλωσε πως το νέο στέλεχος δείχνει να διαφεύγει από την ανοσία που προσφέρει προηγούμενη λοίμωξη.
«Η προηγούμενη λοίμωξη προστάτευε έναντι της Δέλτα, τώρα όμως αυτό φαίνεται να μην ισχύει με την Όμικρον» δήλωσε η καθηγήτρια Αν φον Γκότμπεργκ.
Εκτίμησε ωστόσο ότι η λοίμωξη από Όμικρον θα είναι πιο ήπια σε όσους επαναμολύνονται ή έχουν εμβολιαστεί πλήρως.
Η διαφυγή από τη φυσική ανοσία θα μπορούσε δυνητικά να σημαίνει ότι το στέλεχος κοροναϊού ξεφεύγει και από την ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια.
Ποιες ευρωπαϊκές χώρες αναφέρουν κρούσματα
Σύμφωνα με το ECDC, κρούσματα Όμικρον έχουν καταγραφεί σε 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ/ΕΟΧ): Αυστρία (4), Βέλγιο (3), Τσεχία (1), Δανία (6), Γαλλία (2 εκ των οποίων 1 στη Ρεoυνιόν), Γερμανία (10), Ελλάδα (1), Ισλανδία (1), Ιρλανδία (1), Ιταλία (9), Ολλανδία (16), Νορβηγία (4), Πορτογαλία (14), Ισπανία (3) και Σουηδία (4).
Η πλειονότητα των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει ιστορικό ταξιδιού σε αφρικανικές χώρες, με ορισμένα να έχουν πραγματοποιήσει πτήσεις ανταπόκρισης σε άλλους προορισμούς μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης.
Πάντως αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ανέφεραν κρούσματα χωρίς ιστορικό ταξιδιού ή επαφή με κρούσμα με ιστορικό ταξιδιού (Βέλγιο, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο).
Κρούσματα Όμικρον έχουν επίσης αναφερθεί σε 16 χώρες εκτός ΕΕ/ΕΟΧ: Αυστραλία, Μποτσουάνα, Βραζιλία, Καναδάς, Ειδική Διοικητική Περιοχή Χονγκ Κονγκ, Γκάνα, Ισραήλ, Ιαπωνία, Νιγηρία, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Νότια Κορέα, Ελβετία, Ηνωμένες Πολιτείες Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Ηνωμένο Βασίλειο).
Συνολικά, έχουν αναφερθεί 390 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 31 χώρες.
«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε και να αξιολογούμε τη διασπορά της Όμικρον, όμως παραμένει μεγάλος αριθμός παραγόντων που μπορούν να αλλάξουν τη δυναμική της κατάστασης, και τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής είναι περιορισμένα» ανέφερε σε η διευθύντρια του ECDC Άντρια Άμον.
«Είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός όσων είτε δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί είτε δεν έχουν ακόμα ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, καθώς και η χορήγηση ενισχυτικών δόσεων στα άτομα άνω των 40 ετών» τόνισε η διευθύντρια του ECDC .