Η έντονη νευρικότητα είναι το κύριο χαρακτηριστικό στις αγορές τις τελευταίες εβδομάδες και αυτό βεβαίως έχει να κάνει με την αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί η απειλή της Όμικρον στο υγειονομικό και οικονομικό πεδίο.
Καθώς εύκολες και γρήγορες απαντήσεις δεν υπάρχουν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και νέες μεταλλάξεις του ιού, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για μία μακρά περίοδο αναταραχών, σημειώνει η UBS και παρουσιάζει τέσσερα σενάρια για το άμεσο μέλλον.
1. Το βασικό σενάριο θέλει την έξαρση των κρουσμάτων Όμικρον να έρχεται ουσιαστικά να "αναμειχθεί" στο υφιστάμενο κύμα που έχει προκαλέσει η Δέλτα, με τις κυβερνήσεις να επαναφέρουν σε ισχύ ορισμένα περιοριστικά μέτρα, αποφεύγοντας όμως το πλήρες lockdown. Αυτό το σενάριο στηρίζεται στην υπόθεση ότι τα εμβόλια προσφέρουν επαρκή προστασία και έναντι του νέου στελέχους, μέσω των ενισχυτικών δόσεων. Σε ένα τέτοιο σενάριο μετά το αρχικό μούδιασμα δεν θα αργήσουν οι επενδυτές να στρέψουν και πάλι το βλέμμα στις θετικές προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη και την εταιρική κερδοφορία.
2. Η UBS δεν αποκλείει και το αρνητικό σενάριο, στο οποίο η Όμικρον θα αποδειχθεί πολύ πιο απειλητική από προηγούμενα στελέχη του ιού, "ξεφεύγοντας" από τα εμβόλια και προκαλώντας σοβαρά συμπτώματα. Σε μία τέτοια εξέλιξη τα lockdown θα είναι αναπόφευκτα και το πλήγμα στην ανάπτυξη ισχυρό. Η αντίδραση δεν θα είναι άλλη από μία αιμορραγία στις αγορές μετοχών, που θα έρθουν αντιμέτωπες με απώλειες της τάξης του 10% - 15%.
3. Ακόμη ένα αρνητικό θέλει την Όμικρον να είναι «ήπια» μόνο απειλή, που δεν απαιτεί lockdown, αλλά προκαλεί σοβαρές παρενέργειες στην εφοδιαστική αλυσίδα. Μία τέτοια εξέλιξη θα ενέτεινε τις ανησυχίες για παρατεταμένα υψηλό πληθωρισμό και αυστηρότερη νομισματική πολιτική. Οι αυξήσεις επιτοκίων θα έρχονταν πιο κοντά και οι πιέσεις στις αγορές θα ήταν αναπόφευκτες.
4. Το τέταρτο σενάριο είναι αρκετά αισιόδοξο. Στηρίζεται στην υπόθεση ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι άκρως μεταδοτική μεν, έχει ήπια συμπτώματα δε. Κάτι τέτοιο θα ήταν ένδειξη ότι ο ιός προχωράει προς το ενδημικό στάδιο, στο οποίο θα αρχίσει να αντιμετωπίζεται από τις κυβερνήσεις όπως η γρίπη. Σε αυτή την περίπτωση θα επιταχυνθεί η επιστροφή στην κανονικότητα, οι εφοδιαστικές αλυσίδες θα «αναρρώσουν» και ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί, χωρίς να χρειαστούν δραστικές παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών. Εάν γίνει πραγματικότητα το σενάριο αυτό, οι επενδυτές μπορούν να ποντάρουν σε μία μακρά περίοδο σταθερότητας στις αγορές.