Δήλωση Μπάιντεν για «μικρή εισβολή»(!) της Ρωσίας στην Ουκρανία - Σενάρια πολέμου στον διεθνή Τύπο - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

Δήλωση Μπάιντεν για «μικρή εισβολή»(!) της Ρωσίας στην Ουκρανία - Σενάρια πολέμου στον διεθνή Τύπο


Ανεβαίνει ακόμα περισσότερο το θερμόμετρο στην Ανατολική Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες της Ρωσίας βρίσκονται συγκεντρωμένοι κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, ενώ Ηνωμένες Πολιτείες και Μεγάλη Βρετανία στέλνουν όπλα στο Κίεβο. 

Ο πρόεδρος Μπάιντεν εκτιμά για πρώτη φορά τόσο ανοιχτά ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα εισβάλλει άμεσα στη γειτονική του χώρα και έκανε μία δήλωση που εξόργισε τους Ουκρανούς. Συγκεκριμένα είπε ότι  θα είναι διαφορετικό αν πρόκειται για μια «μικρή εισβολή», αν και στη συνέχεια αναδίπλωσε.

Συγκεκριμένα, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι αναμένει ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν να «τεστάρει τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ» και έκανε λόγο για «μικρή εισβολή της Ρωσίας», σε μία δήλωση που έχει προκαλέσει κύμα εξελίξεων, με Αμερικανούς αλλά και Ουκρανούς αξιωματούχους να δηλώνουν σοκαρισμένοι που ο Μπάιντεν έδωσε κατά κάποιον τρόπο «πράσινο φως» για ρωσική εισβολή. Ο ίδιος ο Μπάιντεν σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου εννόησε ότι δεν εννοούσε αυτό με τη δήλωσή του και αναδίπλωσε αναφέροντας ότι αν η Ρωσία περάσει τα σύνορα θα είναι μία κανονική εισβολή και σημείωσε ότι «θα πληρώσει το τίμημα».

Την ίδια στιγμή καθημερινά όλο και περισσότερα ρωσικά στρατεύματα μεταφέρονται στις «κόκκινες ζώνες» στα ουκρανικά σύνορα, με αμερικανικούς δορυφόρους να τα δείχνουν από ψηλά. Ο Λευκός Οίκος μιλά για περισσότερους από 127.000 στρατιώτες.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν μίλησε για «πολύ δύσκολες ημέρες στην Ουκρανία» ενώ οι Αμερικανοί διπλωμάτες στο Κίεβο προετοιμάζονται για άμεση εκκένωση της ρωσικής πρεσβείας σε περίπτωση κινδύνου. Παράλληλα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε το πράσινο φως στις χώρες της βαλτική για μεταφορά αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία.

Τι απαντά το Κρεμλίνο
Από την πλευρά της εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε ψεύδη δυτικών ΜΜΕ και αξιωματούχων τις αναφορές για ρωστική εισβολή στην Ουκρανία. Το Κρεμλίνο εξάλλου επιμένει ότι σε καμία περίπτωση δεν επιθυμέι πόλεμο με τη Δύση αλλά ζητά εγγυήσει ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί προς ανατολά με την ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στη συμμαχία.

Όπως όμως ανακοινώθηκε σήμερα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ετοιμάζει στρατιωτικές ασκήσεις σε όλες τις θάλασσες που την περικλείουν (Ατλαντικός, Αρκτικός, Ειρηνικός, Μεσόγειος), με επιπλέον κινητοποίηση 140 πολεμικών πλοίων και 10.000 στρατιωτών.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν αντιδράσει και πολλές (Ισπανία, Δανία, Γαλλία) έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα στείλουν και αυτλες δυνάμεις κοντά στα ρωσοουκρανικά σύνορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share